De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Picture2.png

Masterclass Agroecology in Practice (ENG)
1 week (18 - 22 march 2019)
Click on the picture above
for more info about the masterclass in English

Cursus Agroecologie in Praktijk (NLD)

8 donderdagen (in jan, feb, mrt, apr 2019) + 2 excursiedagen + stage op tuinderij naar keuze.

De nederlandstalige cursus van 4 maanden (8 lesdagen & 2 excursiedagen) is speciaal ontwikkeld voor ‘toekomstboeren’: mensen die ervan dromen om ‘t roer om te gooien en (in de toekomst) een biologische tuinderij te starten. Maar ook voor mensen die werken met kleinschalige biologische boeren en tuinders in Nederland of in ‘t buitenland zal de cursus leerzaam en inspirerend zijn, omdat we in zullen zoomen op de vele verschillende aspecten - en mogelijkheden! - van een kleinschalig biologisch bedrijf. Dit zijn de onderwerpen die we gaan behandelen:

 1. De start & Toegang tot land voor nieuwkomers in de landbouw. donderdag 10 jan 2019
  Hoe start je - stap voor stap - een rendabele, kleinschalige biologische tuinderij op? Esther Kuiler vertelt haar verhaal hoe ze in 1999 is begonnen en stap voor stap een rendabele, kleinschalige tuinderij heeft opgezet waar ze nu haal volledige inkomen uit kan halen. Ook zullen we het onderwerp ‘toegang tot land’ bespreken. Stel: je wilt een tuinderij beginnen, maar je komt uit de stad en hebt geen 80.000 euro op de bank om 1 hectare land te kunnen kopen. Wat zijn verschillende manieren om toch aan land te komen als ‘nieuwkomer’ en waar moet je op letten?

 2. Bodem & (bokashi) compost. donderdag 24 jan 2019
  Hoe bouw je een gezonde bodem op? (Bodem ecosysteem, mineralen, nutrienten etc). Op de Ommuurde Tuin hebben we via goed bodembeheer de organische stof van 0.2% naar ruim 8% gekregen. Wij gaan jou leren hoe je dit doet. Ook gaan we in op ‘t maken van compost en bokashi compost: de nieuwste methode waar steeds meer tuinders naar over stappen.

 3. Teeltplan, vruchtwisseling & groenbemesters. donderdag 7 febr 2019
  Hoe maak je een teeltplan met (veel verschillende soorten) groenten, fruit, kruiden en bloemen? Hoe zorg je voor een gezonde vruchtwisseling? Hoe zorg je dat je altijd genoeg kan oogsten voor je pakketten / de verkoop? Ook zullen we verschillende groenbemesters behandelen: welke soorten kan je toepassen? Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende groenbemesters?

 4. Zaden, pootgoed & plantgoed. donderdag 21 febr 2019
  Waar haal je zaden, pootgoed en plantgoed en hoe kan je zelf zaden vermeerderen? Aan ‘t eind van de dag hebben we een excursie naar de zadenbank van de Wageningen University, het CGN. Hier gaan we leren over oude rassen, het belang van genetische biodiversiteit en de Oranje Lijst van de Oerakker.

 5. Ziekten, plagen & biologische bestrijding. donderdag 7 maart 2019
  Wat doe je als biologisch tuinder tegen ziekten en plagen zoals slakken, nematoden, trips, luis, witte vlieg, phytophtera of coloradokevers? Een gastspreker van Entocare zal ons uitleggen welke biologische bestrijding je in kan zetten bij groenteteelt en waar je precies op moet letten.

 6. Gereedschap & machines. donderdag 28 maart 2019
  Wat is onze ervaring met verschillende soorten gereedschap / zaaimachine / freesmachine op een kleinschalig bedrijf?
  Inkomen & Community Supported Agriculture (CSA). Hoe haal je een inkomen uit een kleinschalige tuinderij en hoe kom je aan ‘oogstaandeelhouders’? Inclusief een filmvertoning “Wij oogsten hier geluk” en meet & greet met de filmmaker Jildou Friso.

 7. Praktische zaken. donderdag 11 april 2019
  Praktische dingen als: hoe wordt je ZZP’er, hoe gaat dat met de belasting, administratie of certificatie zoals SKAL?
  Landbouw & Zorg. Ook gaan we in op Landbouw & zorg. Gastspreker Jan de Jonge combineert landbouw met zorg. Hij werkt inmiddels alweer zo’n 4 jaar jaar in de Ommuurde Tuin met zorgvragers. Wat komt daar allemaal bij kijken?

 8. Inspiratie. donderdag 25 april 2019
  Vereniging Toekomstboeren (La Via Campesina Nld) zal een lezing geven vol inspirerende verhalen over mensen die een eigen bedrijf zijn gestart. Daarnaast zal Toekomstboeren enkele sprekers uitnodigen om uit te leggen waarom agroecologie wereldwijd op de agenda staat. We sluiten af met een Boerenvuur en uitreiking van de certificaten!

In de cursus gaan ervaren bio-tuinders jou helemaal klaarstomen voor de grote stap. Van januari t/m april krijg je 2 dagen per maand les op de Ommuurde Tuin, een biologische tuinderij van 1 hectare, met meer dan 400 verschillende variëteiten groenten, kruiden en fruit. Daarnaast plan je zelf stagedagen in, afhankelijk van je beschikbaarheid. Die stage mag je lopen op de Ommuurde Tuin in Renkum, of op een van de vele andere tuinderijen in Nederland. Tot slot nodigen we verschillende gastsprekers uit: Vereniging Toekomstboeren zal een lezing vol inspiratie aanbieden, Toekomstboerin & filmmaker Jildou Friso zal haar documentaire vertonen over CSA’s in Nederland, Entocare zal een lezing geven over biologische bestrijding voor groenteteelt en Jan de Jonge zal vertellen over zijn ervaringen met zorglandbouw. Om te zorgen dat je na afloop van de cursus ook echt de slag kan, krijg je van ons een pdf met een overzicht van allerlei handige praktische info: waar haal je goede compost, zaden, plantgoed, pootgoed? Waar kan je je bodem laten analyseren? Wat zijn aan te raden boeken? Waar koop je goede biologische bestrijding? Waar vind je aanbod voor land / vacatures voor tuinders? We organiseren ook 2 excursiedagen later in ‘t jaar, zodat we elkaar weer kunnen ontmoeten, inpiratie op kunnen doen en verhalen uit kunnen wisselen.

 Op de Ommuurde Tuin telen we meer dan 400 verschillende variëteiten groenten, kruiden en fruit, waaronder enkele oude rassen van de zadenbank in Wageningen (CGN).

Op de Ommuurde Tuin telen we meer dan 400 verschillende variëteiten groenten, kruiden en fruit, waaronder enkele oude rassen van de zadenbank in Wageningen (CGN).

8 lesdagen op donderdagen:

10 en 24 januari 2019
7 en 21 februari 2019
7 en 28 maart 2019
11 en 25 april 2019

Tijden lesdagen:
09:45 - 10:00 : inloop, koffie, thee
10:00 - 10:15 : terugkoppeling vorige lesdag (vragen, opmerkingen, feedback?)
10:15 - 11:00 : 1e lesblok
11:15 - 12:00 : 2e lesblok
12:15 - 13:00 : 3e lesblok
13: 00 - 13:45 : Lunch
13:45 - 14:00 : ruimte voor jullie: presenteer een vraag/ inspirerende docu/boek/project/..
14:00 - 14:45 : 4e lesblok
15:00 - 15:45 : 5e lesblok
15:45 - 16:15 : afsluiting (vragen, opmerkingen, feedback?)
* tijdens de pauze is er koffie, thee en cake *

2 excursiedagen: worden samen ingepland, afhankelijk van jullie voorkeur en beschikbaarheid.

Stagedagen: zelf in te delen op een tuinderij naar keuze (wij raden aan 1 x per week, gedurende een jaar om alle seizoenen mee te maken - maar minder/korter mag natuurlijk ook).

Optioneel: verdiepingsdagen (niet bij de prijs inbegrepen). Je kan o.a. kiezen uit:

 • CSA verdiepingsdag

 • Zorglandbouw verdiepingsdag

 • Cursusdag snoeien van fruitbomen en bessenstruiken

 • Workshop koken op ‘t vuur met seizoensproducten uit de tuin

 • Kruidenworkshop

Prijs: 795,- inclusief koffie, thee, cake, een heerlijke lunch met producten uit de tuin (soep, zelfgebakken brood, beleg en salade; verzorgd door Marieke van Amersfoort) en een certificaat na afronding van de cursus. Betalen in termijnen is mogelijk.

Locatie lesdagen: Ommuurde Tuin, Renkum, zie kaartje.

Info over de Ommuurde Tuin: vind je op onze website

Aanmelden: Stuur je motivatiebrief van max. 1 A4’tje voor maandag 17 december 2018 naar: educatie@ommuurdetuin.nl Let op: er zijn een beperkt aantal plekken beschikbaar en mensen die een eigen tuinderij op willen starten, zullen voorrang krijgen tijdens het selectieproces.


De docenten en gastdocenten

esther.jpg

Esther Kuiler

Esther is sinds 1999 de eigenaresse van de Ommuurde Tuin in Renkum en heeft dus ruim 20 jaar praktische ervaring als biologisch tuinder. Naast praktische kennis, kan zij dus als geen ander kennis delen hoe je als nieuwkomer - stap voor stap - een biologische tuinderij op kan zetten, hoe je een teeltplan ontwikkelt met meer dan 400 verschillende soorten groenten, fruit en kruiden, wat er allemaal mis kan gaan (en hoe je daar dan mee om gaat / dat voorkomen kan), maar vooral ook haar passie voor ‘t telen van prachtige gewassen.

Esther studeerde af aan de Wageningen University in Msc. Biologische Landbouw met specialisatie bodemkunde. Tijdens haar studie heeft ze onderzoek gedaan in Ghana en Indonesie, o.a. naar de duurzaamheid van bosbouwprojecten en heeft ze excursies georganiseerd naar verschillende biologische bedrijven. Ook heeft ze als onderzoeksassisitent ervaring opgedaan in de onderzoekskassen van de WUR.

Na haar studie, besloot ze biologisch tuinder te worden. Stap voor stap heeft ze de Ommuurde Tuin ontworpen, ontwikkeld en vorm gegeven. Op dit moment haalt ze haar volledige inkomen uit de tuin. Ze is actief lid van de BioTuinders, een vereniging voor biologische (gecertificeerde) tuinderijen, die een gesprekspartner vormt met SKAL.

De Ommuurde Tuin is een Erkend Leerbedrijf, dat betekent dat Esther studenten van de Wageningen University, STOAS, Warmonderhof en de HAS begeleidt als stagiair. Ook is ze sinds 1999 ‘zorgboer’ waarbij de tuin als plek dient voor zorgvragers.

Esther wordt regelmatig uitgenodigd om lezingen te geven over o.a. de bodem, het maken van een biodivers teeltplan en historische moestuinen. Samen met Elske schreef ze voor de Nederlandse vertaling van het boek ‘The Market Gardener’ (“Zo krijg je een rendabele kleine tuinderij”) en schreef ze verschillende artikelen voor “Groei & Bloei”. Ze kijkt er naar uit om haar theoretische en praktische kennis te mogen delen tijdens de cursus!


IMG_6107-Copy-1440x1016.jpg

Jildou Friso, gastspreker CSA

Jildou is Toekomstboerin en maker van de documentaire: “Wij oogsten hier geluk”: een portret van 6 eigenwijze boeren en hun CSA bedrijf - een verhaal over hun passie en idealen, de band met hun leden, de strijd om land, de twijfels en de tegenslagen, en hun dromen voor de toekomst. Jildou zal haar film vertonen tijdens de cursus en kort wat vertellen over CSA. Daarna is er alle ruimte voor vragen en discussie.


DSC_8319.jpg

Elske Hageraats

Elske werkt als tweede tuinder op de Ommuurde Tuin. Ze studeerde af aan de Wageningen University in Msc. Biology en Msc. Development and Rural Innovation, waarbij ze zich specialiseerde in Agro-ecologie als praktijk en sociale beweging. Tijdens haar studie deed ze onderzoek in Vietnam en Indonesie, waarbij ze in aanraking kwam met boerenbewegingen en hun gevecht voor voedselsoevereiniteit. Terug in Nederland hielp ze mee aan het opzetten van vereniging “Toekomstboeren” (lid van La Via Campesina), waar ze verschillende artikelen voor heeft geschreven o.a. over toegang tot land voor nieuwkomers en een verslag over de Nyeleni conferentie. Ook zat ze zat 4 jaar in de organisatie van de Farm Experience Internship - een 3 ECTS zomercursus van de WUR over agroecologie in praktijk.

Na haar studie besloot ze meer praktische kennis over biologische landbouw op te doen. Ze schreef zich in voor de part-time mbo opleiding aan de warmonderhof en liep 2 jaar stage op de Ommuurde Tuin. Daarnaast werkte zij als coordinator van Boerengroep, een stichting die de universiteit verbindt met de uitdagingen en realiteit van boeren in Nederland en wereldwijd. Via Boerengroep en Toekomstboeren was Elske spreker op verschillende congressen, conferenties en bijeenkomsten, o.a. Congreso ALAS (Costa Rica) en Agroecology Training & Learning Network (Engeland) en een bijeenkomst over Rurale Ontwikkeling en Voedselsoevereiniteit (Colombia). Ook schreef ze voor Cultivate!, een internationaal collectief dat zich bezig houdt met recht op gezond voedsel via agro-ecologie.

In 2017 heeft ze haar eigen bedrijfje opgericht en werkt ze o.a. als biologisch tuinder (ZZP) op de Ommuurde Tuin. Naast praktisch tuinwerk (“de mooiste baan ter wereld!”), houdt Elske zich ook bezig met verschillende vormen van een inkomen genereren uit kleinschalige landbouw via ‘Community Supported Agriculture’ (CSA). Ze heeft heeeel veel zin in de cursus en kijkt er naar uit om jullie te ontmoeten!


jan-de-jonge-300x225.jpg

Jan de Jonge, gastspreker landbouw & zorg

Jan combineert landbouw met zorg. Hij werkt inmiddels alweer zo’n 4 jaar jaar in de Ommuurde Tuin met zorgvragers. Wat komt daar allemaal bij kijken?


toekomstboeren-bijeenkomst-300x210.jpg

Toekomstboeren is een initiatief dat de groeiende en bloeiende beweging van duurzame en maatschappelijk verantwoorde landbouw en voedselproductie zichtbaar wil maken en versterken. Met als doel de toekomst van een breed gedragen ecologische en sociale landbouw dichterbij te brengen. Daarom hebben wij onze vereniging opgezet: voor en door Toekomstboeren.

Leden van de vereniging zullen een gastles verzorgen over inspirerende initiatieven en verschillende soorten bedrijven! Ook zullen er bundels te koop zijn met vele verhalen en portretten. Tot slot zal kort gesproken worden over het werk van de vereniging, van La Via Campesina en hoe ze de positie van de (toekomst)boer versterken.


Deze cursus wordt aanbevolen door:

 • prof. dr. ir. Jan Douwe van der Ploeg. Auteur “The New Peasantries”

 • Stichting Boerengroep, Wageningen

 • Toekomstboeren (La Via Campesina)

 • Renee ten Holder. “Twee jaar geleden heb ik de warmonderhof afgerond. Zo heb ik ook stage gelopen bij de Ommuurde Tuin: heel veel geleerd van de tuinders met hun praktisch en wetenschappelijke kennis over (oude) groenterassen, fruit en kruiden. Deze kennis kan ik nu toepassen in mijn werk als coördinator op een landgoed en zorgboerderij. Ik kan de cursus dus zeker aanraden!

 • Jessica Duncan. “Taught by people with hands-on-experience, this course provides learners with a unique opportunity to put theory into practice. This course gives learners the tools they need to move forward with agroecological food production, touching on agroecology as a practice, a science and a movement. If you want to start growing food, or if you want to develop a stronger, more sustainable and resilient food system, then this is the course for you.” - dr. Jessica Duncan, Wageningen University Teacher of the Year 2017

 • Julian Cortes. “One of the challenges peasant communities around the world are facing nowadays is related to the access to real markets in difficult realities. When I discover the Omuurde Tuin in The Netherlands I realised how powerful could be the scheme of Community Supported Agriculture. At the end is a process of solidarity economy where people are satisfying their needs in a creative way and not depending so much on the forces of the market, (which sometimes are too much excluding for those at the bottom of the society). So, I strongly recommend this inspiring course to make you more creative in using agroecology as a way to get your own livelihood.” - Julián Cortés. Colombian activist in solidarity economies. PhD candidate in Sociology of Development and Change, Wageningen University.

 • Pieter de Vries. “Agro-ecological cultivated food is not only tastier and healthier, it also contributes to the struggles of consumers and producers in the North and in the South for global food justice. I therefore warmly recommend this course as essential for your well-being and for improving the world. - dr. ir. Pieter de Vries, lecturer Sociology of Development and Change, Wageningen University

 • Dirk Roep.Eigenhandig voedsel verbouwen op een agro-ecologische wijze. Een verrijking voor de natuur, de mens en haar leefomgeving. Ervaar het zelf in De Ommuurde tuin waar op een hectare meer dan 400 soorten groenten, kruiden en fruit worden verbouwd. Een hele kunst, maar een kunst die valt te leren.” - dr. ir. Dirk Roep, assistant professor Rural Sociology Group, Wageningen University

 • Kees van Veluw, Louis Bolk Instituut and lecturer Ecological Design and Permaculture , Wageningen University