De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Oct
26
10:00 AM10:00

vier de herfst - laatste tuindag

Vier de Herfst - laatste tuindag (van 10:00 - 17:00)

Op deze laatste winkeldag van ons tuinseizoen maken we de tuin extra gezellig. Van 10 tot 17uur is iedereen welkom in onze prachtige hersttuin! Er zal het een ander van onze kookkunsten te proeven zijn, soep op open vuur en kampvuurtjes om de herfst te vieren en je aan te warmen (hoewel het twee jaar terug gewoon 25 graden was). De laatste dag om je voorraad pompoenen, borlottibonen, lekkere en mooie aardappeltjes, fruitige jam of gedroogde verveinethee in te slaan voor de wintermaanden.

Vrijwilligersborrel & etentje (van 17:00 - einde)

Aan ‘t eind van de winkeldag, hebben we speciaal voor al onze vrijwilligers en stagelopers nog een een borrel & potluck etentje. Vanaf 17u zijn jullie dus welkom voor een lekkere borrel of sapje en vanaf 17:30 houden we een ‘potluck’: wij zorgen voor een grote pan soep en een lamsbout op ‘t vuur - als iedereen dan nog iets lekkers meeneemt, hebben we samen een heerlijk avondmaal : )

View Event →

Sep
21
10:00 AM10:00

oogstfeest

IMG_1788.jpg

We houden een feestje om de overvloedige oogst van dit seizoen te vieren: honderden pompoenen, kisten met aardappels - om de kilo's bonen en aardbeien maar niet te vergeten die we dit jaar konden plukken. Nu is de tijd om dit te vieren en dat doen we met een gezellig terras vol lekkers uit de tuin, verschillende zelfgebakken taarten en een grote pan soep op 't vuur! Tuinster Esther geeft rondleidingen om 11, 14 en 16 uur waar je alle vragen over de tuin en tuinieren kwijt kunt. Rond 12 uur zal er een extra rondleiding worden gegeven in 't Engels, door "Toekomstboerin" Elske.

Verder zijn er o.a. workshops van Praktijk La Faye voor groot en klein; speksteen hanger of beeldje maken. Typisch Tessy heeft prachtige sieraden en kantoorartikelen van recyclde materialen. Er is ook een zoekspel voor kinderen door de tuin. Op het vuur staat pompoensoep en kinderen (en volwassenen) kunnen hun eigen broodjes bakken boven 't vuur.

Tot zaterdag!

View Event →
Jun
1
10:00 AM10:00

VELT tuindag

IMG_4047.JPG

Tijdens de VELT Open Eco Tuindag opent ook De Ommuurde Tuin haar poort en is er van alles te beleven, ruiken en proeven. De tuin floreert in deze tijd van het jaar. In de tuinwinkel vind je heerlijke groene asperges , aardbeien en de eerste courgettes ! Op het terras serveren we zomerse drankjes, lekkere smoothies en zoet gebakjes. Ook zijn er kleine proeverijtjes om je smaakpapillen te prikkelen en de smaak van onze producten te ontdekken. Rondleidingen om je fanalen over agro-ecologie en biologische bestrijding te leren zijn om 11u-14u-16u. 

De tuin van MergenMetz in Doorwerth is ook geopend, leuk om te combineren!

 

View Event →
May
11
10:00 AM10:00

plantgoeddag

De plantgoeddag van De Ommuurde Tuin is een begrip in de wijde omgeving. Op de tuin telen we meer dan 400 varieteiten groenten en kruiden - een aardig deel daarvan hebben we dan te koop tijdens onze jaarlijkse Plantgoeddag! Ook zullen tuinders Esther Kuiler en Elske Hageraats rondleidingen geven om 11u -14u -16u en vertellen over de geschiedenis van deze historische tuin en de ( vergeten ) biologische groenten die er hier te vinden zijn. In de tuinwinkel vind je volop verse groenten en kruiden uit de tuin. En op het terras diverse heerlijkheden zoals huisgemaakte taartjes , quiche , landbrood en biologische drankjes.

PLANTGOED: o.a. verschillende soorten aardbei (korona, witte alpenaardbei, milan..), rabarber, asperges, allerlei soorten sla, kool, andijvie, venkel, prei, stevia, suikerwortel, wasabi, pompoenen, courgettes..
Allerlei kruiden zoals verschillende soorten (citroen-)tijm, (kruip-)rozemarijn, groene & paarse basilicum, (chinese-)bieslook, verveine, munt (chocolademunt, marrokkaanse munt, kroesige munt, lavendelmunt,..), salie (gewone, paarse, bonte, rode), peterselie, selderij, lavas (‘maggieplantje’), kerrieplantje, olijfkruid, wijnruit, agrimonie, hyssop, bonenkruid,..
Eetbare bloemen zoals oost-indische kers, goudsbloem, slaapmutsje.. Bijenplanten zoals akelei, kattesnor, jakobsladder,.
Heel veel verschillende soorten pepertjes, paprika's & tomaten, courgettes, kommkommers & pompoenen.
Allerlei bessenstruikjes ((aalbes, kruisbes, rode bes, zwarte bes, framboos,,)

ZADEN: heel veel groentezaden en o.a. bonen van eigen oogst (verschillende pronkbonen, coco rose, frost bean, kievitsbonen,..)

POTGROND met mycorrhiza’s en klei. Het beste om je potten mee aan te vullen of een eigen moestuin mee te beginnen.

BOEKEN. Voor inspiratie hebben we ook nieuwe boeken van VELT te koop, o.a. de Nederlandse vertaling van 'the Market Gardener' (Jean-Martin Fortier) waarin de Ommuurde als een van de voorbeeldbedrijven wordt uitgewerkt. Daarin vind je dus ook ons teeltplan - mocht je interesse hebben.

MONTERRA BEMESTING. Wij bemesten al jaren plantaardig. Als basis gebruiken we compost (eigen ‘bokashi’ compost en aangekochte natuurcompost) dat we in de winter op ‘t land uitrijden. Door ‘t jaar heen geven we vervolgens gerichte bemesting met plantaardige korrels: Monterra 5-1-5. Dit is gemaakt van Melasse, Vinasse en Malt. Iedere keer voordat we planten, voegen we wat van deze korrels toe - je strooit ze gewoon uit, harkt ‘t een beetje in de grond en je bent klaar om te planten. DIt product is ook geregistreerd op de inputlijst van SKAL.

BOKASHI. Wij zijn enkele jaren geleden overgestapt van een composthoop, naar een ‘bokashi’ composthoop. Het grote voordeel is dat je dit niet hoeft om te zetten: je stapelt je onkruid op een hoop op elkaar, voegt er een beetje bokashi, water, bentoniet en schelpenkalk aan toe en dekt ‘t vervolgens af met plastic (‘anaeroob’). Je houdt uiteindelijk prachtige bokashi compost over, die je op ‘t land uit kan rijden. Bokashi - Japans voor ‘goed gefermenteerd materiaal’ - is een mix van schimmels, bacterien en gisten. die je onkruid anaeroob (zonder zuurstof) omzetten. Deze mix is bij ons in de winkel te koop, en je kan uiteraard langs onze bokashi composthoop lopen om te zien hoe wij deze hebben opgezet. Zie ook ons filmpje met meer uitleg over de bokashi hoop.

 

View Event →
Apr
25
2:00 PM14:00

BoerenVuur ism Toekomstboeren

collage-header3.jpg

Boerenvuur, Vreugdevuur & Toekomstboeren-ALV op de Ommuurde Tuin!

Donderdag 25 april vindt er weer een BoerenVuur van Toekomstboeren plaats – ditmaal bij ons op de Ommuurde Tuin in Renkum! Het wordt ook een beetje een  vreugdevuur, want het is het moment dat de cursisten van de cursus “Agro-ecologie in Praktijk” de cursus afronden en certificaten ontvangen! Kom deze kersverse Toekomstboeren ontmoeten en hoor al hun toekomstplannen! Naast een gezellig, knus kampvuur met heerlijke soep van producten uit de tuin, zal Vereniging Toekomstboeren een lezing geven over agro-ecologie, de tuinders Esther Kuiler en Elske Hageraats zullen een Rondleiding geven door de tuin die dit jaar 20 jaar bestaat.

Datum: donderdag 25 april
Tijd: vanaf 14u
Programma:

  • 14:00-16:00. Lezing Toekomstboeren & Agro-ecologie in Nederland. En inspirerende verhalen van starters, o.a. Ties Betjes (de Vrolijke Noot) en Stefan Hanstede (de Mobiele Gaard), Jolke de Moel (Eemstadboerderij), Jeannette Oppedijk van Veen (Tuinderij de Mijmering), Esther Hofkamp (de Groentehof) en Klarien Klingen (de Wilde Peen).

  • 16:00 - 17:00. Uitreiking certificaten voor cursisten van de cursus Agro-ecologie in praktijk. En parallel ALV Toekomstboeren.

  • 17:00 - 18:00. Rondleiding door de Ommuurde Tuin door Esther Kuiler en Elske Hageraats.

  • 18:00 - einde: kampvuur, potluck*, soep van de tuin, verhalen, dromen & ideeen uitwisselen.
    * Potluck houdt in dat iedereen wat te eten mee neemt en dit samen deelt : ) De Ommuurde Tuin zorgt voor een grote pan soep. Neem je wat lekkers mee voor bij of na de soep? En een bord en bestek? : )

Aanmelden: Graag je komst even melden via info@toekomstboeren.nl uiterlijk zondag 21 april ivm soep. Vergeet ook niet cash mee te nemen, mocht je een biertje, wijntje, fris willen bestellen of wat plantgoed kopen!

Over de Ommuurde Tuin

De Ommuurde Tuin ligt in de historische moestuin van koning Willem III op Landgoed Oranje Nassau's Oord in het Renkums beekdal. Op een hectare worden meer dan 400 verschillende soorten groenten, kruiden en fruit geteelt. Ook worden er,  in samenwerking met zadenbank CGN, oude rassen verbouwd voor het Erfgoedzaden Netwerk. De oogst wordt verkocht aan lokale bio-winkels en restaurants, maar het overgrote deel gaat wekelijks in de 80 groentepakketten naar de oogstaandeelhouders van de tuin. Dit jaar is de tuin een cursus “Agro-ecologie in Praktijk” gestart, speciaal voor Toekomstboeren: mensen die ervan dromen om ’t roer om te gooien en hun inkomen te halen uit een biologische tuinderij. Zo hoopt de Ommuurde Tuin een steentje bij te dragen aan de agro-ecologische beweging. De tuinders zijn dan ook lid (en fan!) van Toekomstboeren. Aangezien het thema van Toekomstboeren ‘autonomie’ is, zullen Esther & Elske zich tijdens de rondleiding ook richten op het halen van een inkomen uit de tuin via directe verkoop (o.a. CSA groentepakketten)..

View Event →
Apr
13
10:00 AM10:00

pootgoeddag

1484041337057.jpeg

Moestuinliefhebbers opgelet! Tijdens deze eerste openstelling van De Ommuurde Tuin hebben we biologisch pootgoed, plantgoed en zaden te koop. In de tuinwinkel vind je de eerste verse groenten van het land én het terras is geopend. Zin in een kopje kruidenthee , lekkere huisgemaakte brownie of soep? Wees welkom! 

POOTGOED: allerlei gekleurde aardappelen (Panda, La Ratte, Rode Emma, Blauwe Anneliese, Alouette), rode en gele uien, sjalotjes, aardperen, oca, crosne, knolkapucien, yacon.

PLANTGOED: allerlei kolen, andijvie, sla, prei, verveine, aarbeien (yellow wonder, witte alpenaardbei), kruiden (tijm, wijnruit, bieslook, peterselie, snijselder, salie, agrimonie, absint alsem,.) bessen (aalbes, kruisbes, rode bes, zwarte bes, framboos,.), rabarber, suikerwortel, eetbare bloemen (goudsbloem, oost-indische kers)

ZADEN: heel veel groentezaden en o.a. bonen van eigen oogst (verschillende pronkbonen, coco rose, frost bean, kievitsbonen,..)

POTGROND met mycorrhiza’s en klei. Het beste om je potten mee aan te vullen of een eigen moestuin mee te beginnen.

BOEKEN. Voor inspiratie hebben we ook nieuwe boeken van VELT te koop, o.a. de Nederlandse vertaling van 'the Market Gardener' (Jean-Martin Fortier) waarin de Ommuurde als een van de voorbeeldbedrijven wordt uitgewerkt. Daarin vind je dus ook ons teeltplan - mocht je interesse hebben.

MONTERRA BEMESTING. Wij bemesten al jaren plantaardig. Als basis gebruiken we compost (eigen ‘bokashi’ compost en aangekochte natuurcompost) dat we in de winter op ‘t land uitrijden. Door ‘t jaar heen geven we vervolgens gerichte bemesting met plantaardige korrels: Monterra 5-1-5. Dit is gemaakt van Melasse, Vinasse en Malt. Iedere keer voordat we planten, voegen we wat van deze korrels toe - je strooit ze gewoon uit, harkt ‘t een beetje in de grond en je bent klaar om te planten. DIt product is ook geregistreerd op de inputlijst van SKAL.

BOKASHI. Wij zijn enkele jaren geleden overgestapt van een composthoop, naar een ‘bokashi’ composthoop. Het grote voordeel is dat je dit niet hoeft om te zetten: je stapelt je onkruid op een hoop op elkaar, voegt er een beetje bokashi, water, bentoniet en schelpenkalk aan toe en dekt ‘t vervolgens af met plastic (‘anaeroob’). Je houdt uiteindelijk prachtige bokashi compost over, die je op ‘t land uit kan rijden. Bokashi - Japans voor ‘goed gefermenteerd materiaal’ - is een mix van schimmels, bacterien en gisten. die je onkruid anaeroob (zonder zuurstof) omzetten. Deze mix is bij ons in de winkel te koop, en je kan uiteraard langs onze bokashi composthoop lopen om te zien hoe wij deze hebben opgezet. Zie ook ons filmpje met meer uitleg over de bokashi composthoop.

View Event →
Masterclass Agroecology in practice
Mar
18
to Mar 22

Masterclass Agroecology in practice

Poster Cursus ENG landscape.jpg

This one week masterclass is a unique opportunity for students, PhD’ers and people in general who want to learn about agroecology in practice. Whether you actually want to start a garden/farm yourself or if you want to start projects with peasants in the Netherlands or abroad - this course will provide you with the practical knowledge you need. “Taught by people with hands-on-experience, this course provides learners with a unique opportunity to put theory into practice. It gives learners the tools they need to move forward with agroecological food production, touching on agroecology as a practice, a science and a movement. If you want to start growing food, or if you want to develop a stronger, more sustainable and resilient food system, then this is the course for you.” - Jessica Duncan, Wageningen University Teacher of the Year.

More info & sign up: ommuurdetuin.nl/course

View Event →
Cursusdag Fruit Snoeien
Jan
30
9:30 AM09:30

Cursusdag Fruit Snoeien

Joke van den Ban, fruitteler  Mappelle , komt een snoeicursus geven in de Ommuurde Tuin.

Joke van den Ban, fruitteler Mappelle, komt een snoeicursus geven in de Ommuurde Tuin.

Op woensdag 30 januari 2019 is er weer de jaarlijkse cursusdag ‘fruit snoeien’ onder leiding van professioneel fruitteler Joke van den Ban (Mappelle). Zij zal je alles leren over het snoeien van verschillende soorten fruit, waarna we zelf aan de slag gaan in de Ommuurde Tuin.

In de ochtend starten we met kleinfruit: o.a. aalbes, zwarte, kruis, druif, braam, framboos, kiwibes.
In de middag hoogstamfruit: appel, peer, (en uitleg noot en pruim die in de zomer worden gesnoeid).

Datum: woensdag 30 jan 2019
Tijd
: 9:30 - 16:00
Kosten: 25,- incl. koffie, thee en kop soep
Opgeven: via info@ommuurdetuin.nl met onderwerp ‘snoeicursus 2019’
Meenemen: als je een snoeischaar en/of snoeizaag hebt, is het heel fijn als je dat meeneemt. (We hebben wel wat gereedschap op de tuin, maar niet genoeg voor iedereen).

View Event →
Cursus Agro-ecologie in praktijk
Jan
10
to Apr 25

Cursus Agro-ecologie in praktijk

Poster 2 Cursus Nld.jpg

8 donderdagen (in jan, feb, mrt, apr 2019) + 2 excursiedagen + stage op tuinderij naar keuze.

De nederlandstalige cursus van 4 maanden (8 lesdagen & 2 excursiedagen) is speciaal ontwikkeld voor ‘toekomstboeren’ - mensen die ervan dromen om ‘t roer om te gooien en (in de toekomst) een biologische tuinderij te starten. Maar ook voor mensen die werken met kleinschalige biologische boeren en tuinders in Nederland of in ‘t buitenland zal de cursus leerzaam en inspirerend zijn, omdat we in zullen zoomen op de vele verschillende aspecten - en mogelijkheden! - van een kleinschalig biologisch bedrijf. Meer info en aanmelden op ommuurdetuin.nl/cursus.

View Event →
Dec
16
11:00 AM11:00

midwinter

2016-12-20 09.15.45.jpg

Kom genieten van Gluhwein of Chai, soep op het houtvuur en warme chocolademelk. Voor kinderen (en volwassenen) is er Yule-blokken maken (en verbranden) en kniepertjes bakken.

In de winkel vind je echte wintergroenten zoals boerenkool, rammenas, veldsla en winterpostelein. Maar ook onze zelf gemaakte zomerse jam en gedroogde verveinethee!

 

IMG_9665.JPG
View Event →
Oct
27
10:00 AM10:00

vier de herfst - laatste tuindag

IMG_8720.JPG

Op deze laatste dag van ons tuinseizoen maken we de tuin extra gezellig. Er zal het een ander van onze kookkunsten te proeven zijn en vuurtjes om de herfst te vieren en je aan te warmen (hoewel het twee jaar terug gewoon 25 graden was). De laatste dag om je voorraad pompoenen, bijzonder lekkere en mooie aardappeltjes of tuinsoep in te slaan voor de wintermaanden. Dit jaar zijn we begonnen met het inmaken van augurken maar ook allerlei soorten soep van groenten uit de tuin. Je laatste kans dit jaar dus komt allen genieten van de tuin in herfstsfeer!

View Event →
Sep
22
10:00 AM10:00

oogstfeest

IMG_1788.jpg

We houden een feestje om de overvloedige oogst van dit seizoen te vieren: honderden pompoenen, kisten met aardappels - om de kilo's bonen en aardbeien maar niet te vergeten die we dit jaar konden plukken. Nu is de tijd om dit te vieren en dat doen we met een gezellig terras vol lekkers uit de tuin, verschillende zelfgebakken taarten en een grote pan soep op 't vuur! Tuinster Esther geeft rondleidingen om 11, 14 en 16 uur waar je alle vragen over de tuin en tuinieren kwijt kunt. Rond 12 uur zal er een extra rondleiding worden gegeven in 't Engels, door "Toekomstboerin" Elske.

Verder zijn er o.a. workshops van Praktijk La Faye voor groot en klein. Speksteen hanger of beeldje maken. Serafijn staat in de tuin met mooie vilten producten. Op het vuur staat pompoensoep en kinderen (en volwassenen) kunnen hun eigen broodjes bakken boven 't vuur.

.

Tot zaterdag!

View Event →
Jun
16
to Jun 17

midzomerdroomdag en -nacht

2017-05-16 05.42.23.jpg

Wil je de tuin ook eens s'avonds beleven? Dit hele weekend, 16 en 17 juni heeft De Ommuurde Tuin open tuin ivm Lekker naar de (biologische) Boer. Kom genieten van onze verse zomerse groenten en fruit in de tuinwinkel Op het terras kan je smullen van een glas vers gemaakte aardbeiensmoothie, een heerlijk biologische ijsje of een kopje koffie met taart en zijn er proeverijtjes. Je kunt zelf aardbeien plukken (op=op), kikkers tellen en ronddwalen langs de verschillende mooie plekken in de tuin. Ook kan je lekker komen lunchen of dineren, we hebben o.a. biologische en vegetarische huisgemaakte soep, landbrood, tuinsalade en quiche bij het kampvuur! Esther en haar stagiaires leiden je rond in deze bijzondere tuin om 11u-14u-16u en 20u en vertellen je alles over de tuin en biologisch tuinieren. We blijven op zaterdag open tot het donker is. Op zondag sluiten we de poort om 16u. 

View Event →
Jun
2
10:00 AM10:00

VELT tuindag

IMG_4047.JPG

Tijdens de VELT Open Eco Tuindag opent ook De Ommuurde Tuin haar poort en is er van alles te beleven, ruiken en proeven. De tuin floreert in deze tijd van het jaar. In de tuinwinkel vind je heerlijke groene asperges , aardbeien en de eerste courgettes ! Op het terras serveren we zomerse drankjes, lekkere smoothies en zoet gebakjes. Ook zijn er kleine proeverijtjes om je smaakpapillen te prikkelen en de smaak van onze producten te ontdekken. Rondleidingen om je fanalen over agro-ecologie en biologische bestrijding te leren zijn om 11u-14u-16u. 

De tuin van MergenMetz in Doorwerth is ook geopend, leuk om te combineren!

 

View Event →
May
12
10:00 AM10:00

plantgoeddag

2017-05-16 05.42.42.jpg

De plantgoeddag van De Ommuurde Tuin is een begrip in de wijde omgeving. We hebben zeer ruime keuze in verschillende soorten biologische plantjes en kruiden voor in je moestuin. Ook zal tuinster Esther Kuiler rondleidingen geven om 11u -14u -16u en vertellen over de geschiedenis van haar historische tuin en de ( vergeten ) biologische groenten die ze teelt. In de tuinwinkel vind je volop verse groenten en kruiden uit de tuin. En op het terras diverse heerlijkheden zoals huisgemaakte taartjes , quiche , landbrood en biologische drankjes.

De tuin van MergenMetz in Doorwerth is ook geopend, leuk om te combineren!

 

View Event →
Apr
21
10:00 AM10:00

pootgoeddag

1484041337057.jpeg

Moestuinliefhebbers opgelet! Tijdens deze eerste openstelling van De Ommuurde Tuin hebben we biologisch pootgoed en zaden te koop. In de tuinwinkel vind je de eerste verse groenten van het land én het terras is geopend. Zin in een kopje kruidenthee , lekkere huisgemaakte brownie of soep? Wees welkom! 

Ja het seizoen is weer los! Tijd om plantjes op te potten, bedden te bemesten en aardappels te poten. 21 april is de tuin weer open en kun je terecht voor allerlei leuke piepers zoals Panda, rode Emma en Blauwe Elise maar ook de resistente Alouette zit nu in het assortiment. De meeste aardappeltjes zijn al voorgekiemd en kunnen zo de grond in. Ook hebben we rode en gele uitjes, sjalotjes en allerlei bonen en andere groenten zaden te koop.

Net als vorig jaar verkopen we ook biologische potgrond met mycorrhiza’s en klei. Het beste om je potten mee aan te vullen of een eigen mini moestuin mee te beginnen. Voor inspiratie hebben we ook nieuwe boeken van VELT te koop over moestuinieren in potten en hoe je het best je eigen serre, kleine kas inricht. 
Wij bemesten al jaren plantaardig. Als basis gebruiken we onze eigen compost, gefermenteerd met EM, schelpenkalk en kleimineralen en aangekochte natuurcompost. Hiernaast mesten we bij met een plantaardige korrel. Bij ons kun je Monterra 5-1-5 kopen gemaakt van Melasse Vinasse en Malt en ook de materialen om je eigen fermentatie/composthoop te maken.

 

View Event →
Midwinterdag in de tuin
Dec
17
11:30 AM11:30

Midwinterdag in de tuin

Kom genieten van Gluhwein of Chai, soep op het houtvuur, warme chocolademelk en stamppotten. Voor kinderen (en volwassenen) is er Yule-blokken maken (en verbranden) en kniepertjes bakken.

In de winkel vind je echte wintergroenten zoals boerenkool, rammenas, veldsla en winterpostelein. Maar ook onze zelf gemaakte soepen in pot of lekkere zomerse jam!

 

 

 

View Event →
Vier de Herfst- Laatste tuindag
Oct
28
10:00 AM10:00

Vier de Herfst- Laatste tuindag

Op deze laatste dag van ons tuinseizoen maken we de tuin extra gezellig. Er zal het een ander van onze kookkunsten te proeven zijn en vuurtjes om de herfst te vieren en je aan te warmen (hoewel het twee jaar terug gewoon 25 graden was). De laatste dag om je voorraad pompoenen, bijzonder lekkere en mooie aardappeltjes of tuinsoep in te slaan voor de wintermaanden. Dit jaar zijn we begonnen met het inmaken van augurken maar ook allerlei soorten soep van groenten uit de tuin. Je laatste kans dit jaar dus komt allen genieten van de tuin in herfstsfeer!

View Event →
OOGSTFEEST en open dag
Sep
23
10:00 AM10:00

OOGSTFEEST en open dag

We houden een feestje om de overvloedige oogst van dit seizoen te vieren. Honderden pompoenen, kisten met aardappels, om de kilo's bonen en aardbeien maar niet te vergeten die we dit jaar konden plukken. Nu is de tijd om chocolade-pompoentaart, apple crumble of worteltaart te bakken. Naast een gezellig terras vol lekkers uit de tuin zijn er rondleidingen door tuinster Esther om 11, 14 en 16 uur waar je alle vragen over de tuin en tuinieren kwijt kunt. Marjel Neefjes staat bij ons met heerlijk lamsvlees, worsten en vachten van de Grebbeschaap-kudde. Je kunt ook je eigen vachtje vilten! Natuurlijk zijn er allerlei pompoenen en eigen appelsap te koop. Op het vuur staat pompoensoep en lamsstoof en kinderen (en volwassenen) kunnen hun eigen broodje bakken of suikermais roosteren. 

View Event →
Open midzomerdag en -nacht
Jun
17
to Jun 18

Open midzomerdag en -nacht

Wil je de tuin ook eens s'avonds beleven? Dit hele weekend, 17 en 18 juni heeft De Ommuurde Tuin open tuin ivm Lekker naar de (biologische) Boer. Kom genieten van onze verse zomerse groenten en fruit in de tuinwinkel Op het terras kan je smullen van een glas vers gemaakte aardbeiensmoothie, een heerlijk biologische ijsje of een kopje koffie met taart en zijn er proeverijtjes. Je kunt zelf aardbeien plukken (op=op), kikkers tellen en ronddwalen langs de verschillende mooie plekken in de tuin. Ook kan je lekker komen lunchen of dineren, we hebben o.a. biologische en vegetarische huisgemaakte soep, landbrood, tuinsalade en quiche bij het kampvuur! Esther en haar stagiaires leiden je rond in deze bijzondere tuin om 11u-14u-16u en 20u en vertellen je alles over de tuin en biologisch tuinieren. We blijven op zaterdag open tot het donker is. Op zondag sluiten we de poort om 16u. 

View Event →
Jun
3
10:00 AM10:00

Open eco dag in De Ommuurde Tuin

Tijdens de Open Eco Tuin dag opent De Ommuurde Tuin haar poort en is er van alles te beleven, ruiken en proeven. De tuin floreert in deze tijd van het jaar. In de tuinwinkel vind je heerlijke groene asperges , aardbeien en de eerste courgettes ! Op het terras serveren we zomerse drankjes, lekkere smoothies en zoet gebakjes. Ook zijn er kleine proeverijtjes om je smaakpapillen te prikkelen en de smaak van onze producten te ontdekken. Rondleidingen om 11u-14u-16u.

View Event →
May
13
10:00 AM10:00

Plantgoeddag in De Ommuurde Tuin

De plantgoeddag van De Ommuurde Tuin is een begrip in de wijde omgeving. We hebben zeer ruime keuze in verschillende soorten biologische plantjes en kruiden voor in je moestuin. Ook zal tuinster Esther Kuiler rondleidingen geven om 11u -14u -16u en vertellen over de geschiedenis van haar historische tuin en de ( vergeten ) biologische groenten die ze teelt. In de tuinwinkel vind je volop verse groenten en kruiden uit de tuin. En op het terras diverse heerlijkheden zoals huisgemaakte taartjes , quiche , landbrood en biologische drankjes.

View Event →
Apr
22
10:00 AM10:00

Pootgoeddag in De Ommuurde Tuin

Moestuinliefhebbers opgelet! Tijdens deze eerste openstelling van De Ommuurde Tuin hebben we biologisch pootgoed en zaden te koop. In de tuinwinkel vind je de eerste verse groenten van het land én het terras is geopend. Zin in een kopje kruidenthee , lekkere huisgemaakte brownie of soep? Wees welkom!

View Event →
WOEST EN BIJSTER - Homeless
Oct
22
to Oct 23

WOEST EN BIJSTER - Homeless

Toneelvereniging WDT speelt het verhaal van Ramez Kamel, Syrisch acteur, vluchteling in Nederland.

In het weekeinde van 22 en 23 oktober hoef je niet te kiezen tussen uitwaaien en van een voorstelling genieten. Een wandel- of fietsroute leidt je langs de 16 landschapskunstwerken en 8 locatietheatervoorstellingen van het festival Woest & Bijster. Toneelvereniging WDT speelt op dit festival de voorstelling ‘Homeless’, het verhaal van een verscheurde vriendschap.  

Kun je vanuit ons veilige land ooit begrijpen hoe het is om alles achter je te moeten laten? Om niet te weten hoe het met je geliefden gaat? Hoe het voelt als er altijd over je wordt gepraat, maar je zelf niet wordt gehoord?

In deze voorstelling krijgt de Syrische vluchteling Ramez Kamel – acteur en schrijver – letterlijk en figuurlijk een stem. Geïnspireerd door zijn eigen vluchtverhaal schreef hij Homeless: het verhaal van Laith, zijn vrouw Um, dochtertje Sham. En zijn boezemvriend Iyad… 

Samen met regisseur Céline Hoex maakte toneelvereniging WDT er een voorstelling van waarin Ramez zelf ook meespeelt.

Maar het verhaal van Ramez is onvoorstelbaar. Kun je de verschrikkingen in Aleppo wel naspelen? Hoe breng je dit dramatische verhaal op een waardige manier over? En hoe vind je toch aansluiting op het publiek in Nederland dat al decennialang in vrede leeft? Dit dilemma is verwerkt in de voorstelling. Soms wrang, soms hilarisch.

Locatie: De Ommuurde Tuin, Renkum (kijk op de routekaart van Woest en Bijster, woestenbijster.nl, of op ommuurdetuin.nl) Speeldata: zaterdag 22 en zondag 23 oktober 2016. We spelen 5 x per dag: 11.30 u | 12.30 u | 13.30 u | 15.00 u | 16.00 u. Reserveren kan via woestenbijster.nl, maar hoeft niet. De toegang is gratis. U kunt uw waardering laten blijken met een donatie.

Script: Ramez Kamel

Nederlandse bewerking: Pierre Stukker

Concept en regie: Céline Hoex

Spelers: Heleen Hendriks, Ine Wiebenga, Jip Siebenheller, Lambert van Gils, Marieke Griffioen, Merel Rot, Ramez Kamel

 

View Event →
MIDZOMERNACHTFEEST en open dag
Jun
18
to Jun 19

MIDZOMERNACHTFEEST en open dag

Midzomer, lange avondwandelingen, warmte, geuren en kleuren van de zomer. De tuin is open tot middernacht en op het terras vind je haar oogst. Kom proeven van verse salades, frisse zomerse soepen, op het houtvuur klaargemaakte lokale lamsbout en tuinburgers. vogelnestjes en heerlijke zelfgemaakte baksels en de taarten van Julia, ook om mee te nemen.

De tuin is 's avonds verlicht met kaarsen en je kunt lekkere gerechtjes, prachtige doorkijkjes  en inspirerende gedichten vinden om je honger te stillen. Zo nu en dan laat Tom Eriks prachtige klanken horen. De dag om je uit de drukte terug te trekken achter onze muren en te genieten in onze lusthof!

Deze zaterdag is het ook open dag en is de tuin tot 1 uur 's nachts geopend, hele dag en avond worden er geregeld rondleidingen gegeven over de geschiedenis, de groenten en kruidenplanten. Kinderen (en volwassenen) kunnen zelf aardbeien plukken, broodbakken en knoflook rooien.

 

 

 

View Event →
SLOWFOOD MIDZOMERNACHTDINER
Jun
14
6:30 PM18:30

SLOWFOOD MIDZOMERNACHTDINER

De viering van midzomernacht werd in vroegere tijden verbonden met de zomerzonnewende. De mensen geloofden dat planten tijdens midzomer heilzame en magische krachten hadden en daarom werden de planten op deze nacht geoogst. Verder werden vreugdevuren ontstoken om zich te beschermen tegen de duistere krachten die, dacht men, vrij spel hadden vanaf het moment dat het aantal uren daglicht opnieuw afnam.
Op 21 juni a.s. worden de Slowfoodies van Rijnzoet uitgenodigd door Esther Kuiler om samen in de Ommuurde Tuin in Renkum het Midzomerfeest te vieren. We zullen in de grond gaan koken, het zogenaamde pit cooking. Bij pit cooking wordt een gat in de grond gegraven waarin een flink vuur wordt gestookt waar vervolgens de bakken met eten worden in gegraven.

18.00-18.15 Het eten wordt in gegraven. Als je dit wil meemaken, zorg dan dat je op tijd aanwezig bent. 
18.15 – 20.00 Gezamenlijk worden salades, hapjes en soep gemaakt en is de gelegenheid door de tuinen te wandelen.
20.00-20.30 Het eten wordt opgegraven en er kan gegeten worden.

Graag tot ziens
Esther en Els

Geef jezelf op voor 19 juni bij els.siebelink@me.com
Waar: Ommuurde tuin
Hoe laat: vanaf 18.00 uur
Kosten: €22, 50 inclusief 2 drankjes per persoon
Contactpersoon Werkgroep ledenactiviteiten: Els Siebelink (0614356064) 

Als er producenten/leveranciers zijn die deze avond willen ondersteunen met een drankje of sapje tegen een Slow tarief, kan dit worden doorgegeven aan Els Siebelink.

View Event →
VELT-cafe
Jun
9
6:00 PM18:00

VELT-cafe

Themas: Moestuin, Siertuin, Fruit, Kruiden, Voeding en Andere

Velt-café Veluwe Zuid op 9 juni in Renkum

Onze gloednieuwe afdeling Veluwe Zuid gaat ieder seizoen een Velt-café organiseren: uitwisselen van tuinervaringen op een mooie locatie met een hapje en een drankje erbij. Het eerste Velt-café vindt plaats op donderdag 9 juni van 18 tot 22 uur bij Esther Kuiler op De Ommuurde tuin in Renkum.

Graag voor 3 juni aanmelden bij veluwezuid@velt.nu. De kosten voor soep, brood en salade zijn 5 euro. Drankjes voor eigen kosten. Zowel leden als aankomende leden zijn van harte welkom! Graag tot ziens namens het bestuur van Velt Veluwe Zuid, Annemarie, Anthonetta, Ruth en Maite.

 

 

View Event →
OPEN ECO-TUINEN DAG VELT
Jun
4
10:00 AM10:00

OPEN ECO-TUINEN DAG VELT

Een extra open dag in het kader van de VELT met om 14 uur een rondleiding door de tuin en op het terras natuurlijk weer allerlei lekkere baksels te koop. Er zijn heel veel bijzondere groenten en kruidenplanten te koop en Esther vertelt graag over haar ervaringen als moestuinierster. Leuk om te combineren met een bezoek aan de tuinen van MergenMetz in Doorwerth.

View Event →
PLANTGOEDDAG
May
14
10:00 AM10:00

PLANTGOEDDAG

Allerlei bijzondere en bekende groenteplantjes, pootgoed en zaden te koop. Rare piepers, mooie gestreepte tomaten, mooie eetbare bloemen en kleurige kolen kan je zelf telen. Esther geeft uitleg over de planten en geeft rondleidingen door de tuin. Er zijn heerlijke punten rabarber-aardbeicheesecake, superfoodmuffins en smoothies op het terras te koop en ook warme soep en quiche voor een tuinlunch. Kom genieten van de tuin in haar lentebloei en laat de tuinkabouter in je los!
View Event →