De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Jun
3
10:00 am10:00

Open eco dag in De Ommuurde Tuin

Tijdens de Open Eco Tuin dag opent De Ommuurde Tuin haar poort en is er van alles te beleven, ruiken en proeven. De tuin floreert in deze tijd van het jaar. In de tuinwinkel vind je heerlijke groene asperges , aardbeien en de eerste courgettes ! Op het terras serveren we zomerse drankjes, lekkere smoothies en zoet gebakjes. Ook zijn er kleine proeverijtjes om je smaakpapillen te prikkelen en de smaak van onze producten te ontdekken. Rondleidingen om 11u-14u-16u.

Jun
17
Jun 18

Open dagen Biologische Landbouw

Dit hele weekend is De Ommuurde Tuin open. Kom genieten van onze verse zomerse groenten in de tuinwinkel , op het terras kan je genieten van een glas vers gemaakte aardbeiensmoothie , een heerlijk biologische ijsje of een kopje koffie bij het kampvuur! Ook kan je lekker komen lunchen , we hebben o.a. biologische en vegetarische huisgemaakte soep , tuinsalade of quiche.

Esther leidt je rond in haar bijzondere tuin om 11u-14u-16u.


May
13
10:00 am10:00

Plantgoeddag in De Ommuurde Tuin

De plantgoeddag van De Ommuurde Tuin is een begrip in de wijde omgeving. We hebben zeer ruime keuze in verschillende soorten biologische plantjes en kruiden voor in je moestuin. Ook zal tuinster Esther Kuiler rondleidingen geven om 11u -14u -16u en vertellen over de geschiedenis van haar historische tuin en de ( vergeten ) biologische groenten die ze teelt. In de tuinwinkel vind je volop verse groenten en kruiden uit de tuin. En op het terras diverse heerlijkheden zoals huisgemaakte taartjes , quiche , landbrood en biologische drankjes.

Apr
22
10:00 am10:00

Pootgoeddag in De Ommuurde Tuin

Moestuinliefhebbers opgelet! Tijdens deze eerste openstelling van De Ommuurde Tuin hebben we biologisch pootgoed en zaden te koop. In de tuinwinkel vind je de eerste verse groenten van het land én het terras is geopend. Zin in een kopje kruidenthee , lekkere huisgemaakte brownie of soep? Wees welkom!

WOEST EN BIJSTER - Homeless
Oct
22
Oct 23

WOEST EN BIJSTER - Homeless

Toneelvereniging WDT speelt het verhaal van Ramez Kamel, Syrisch acteur, vluchteling in Nederland.

In het weekeinde van 22 en 23 oktober hoef je niet te kiezen tussen uitwaaien en van een voorstelling genieten. Een wandel- of fietsroute leidt je langs de 16 landschapskunstwerken en 8 locatietheatervoorstellingen van het festival Woest & Bijster. Toneelvereniging WDT speelt op dit festival de voorstelling ‘Homeless’, het verhaal van een verscheurde vriendschap.  

Kun je vanuit ons veilige land ooit begrijpen hoe het is om alles achter je te moeten laten? Om niet te weten hoe het met je geliefden gaat? Hoe het voelt als er altijd over je wordt gepraat, maar je zelf niet wordt gehoord?

In deze voorstelling krijgt de Syrische vluchteling Ramez Kamel – acteur en schrijver – letterlijk en figuurlijk een stem. Geïnspireerd door zijn eigen vluchtverhaal schreef hij Homeless: het verhaal van Laith, zijn vrouw Um, dochtertje Sham. En zijn boezemvriend Iyad… 

Samen met regisseur Céline Hoex maakte toneelvereniging WDT er een voorstelling van waarin Ramez zelf ook meespeelt.

Maar het verhaal van Ramez is onvoorstelbaar. Kun je de verschrikkingen in Aleppo wel naspelen? Hoe breng je dit dramatische verhaal op een waardige manier over? En hoe vind je toch aansluiting op het publiek in Nederland dat al decennialang in vrede leeft? Dit dilemma is verwerkt in de voorstelling. Soms wrang, soms hilarisch.

Locatie: De Ommuurde Tuin, Renkum (kijk op de routekaart van Woest en Bijster, woestenbijster.nl, of op ommuurdetuin.nl) Speeldata: zaterdag 22 en zondag 23 oktober 2016. We spelen 5 x per dag: 11.30 u | 12.30 u | 13.30 u | 15.00 u | 16.00 u. Reserveren kan via woestenbijster.nl, maar hoeft niet. De toegang is gratis. U kunt uw waardering laten blijken met een donatie.

Script: Ramez Kamel

Nederlandse bewerking: Pierre Stukker

Concept en regie: Céline Hoex

Spelers: Heleen Hendriks, Ine Wiebenga, Jip Siebenheller, Lambert van Gils, Marieke Griffioen, Merel Rot, Ramez Kamel

 

OOGSTFEEST en open dag
Sep
24
10:00 am10:00

OOGSTFEEST en open dag

We houden een feestje om de overvloedige oogst van dit seizoen te vieren. Honderden pompoenen, kisten met appels, om de kilo's kolen en aardbeien maar niet te vergeten die we dit jaar konden plukken. De tijd om ons te buiten te gaan aan het bakken van chocolade-pompoentaart, applecrumble, worteltaart en aardbeiensmoothies. Naast een gezellig terras vol lekkers uit de tuin zijn er rondleidingen door Esther om 11, 14 en 16 uur waar je alle vragen over de tuin en tuinieren kwijt kunt. Wim van Grasstek heeft honing en imker spullen te koop zoals natuurbouwkasten en je kunt allerlei informatie krijgen over het natuurlijk houden van bijen en geeft hij van tijd tot tijd rondleidingen naar de bijenstal. Natuurlijk zijn er allerlei pompoenen en eigen appelsap te koop.

We zijn open van 10-17:30, er is onvergetelijke pompoensoep op het houtvuur waar kinderen ook een broodje kunnen bakken.

MIDZOMERNACHTFEEST en open dag
Jun
18
Jun 19

MIDZOMERNACHTFEEST en open dag

Midzomer, lange avondwandelingen, warmte, geuren en kleuren van de zomer. De tuin is open tot middernacht en op het terras vind je haar oogst. Kom proeven van verse salades, frisse zomerse soepen, op het houtvuur klaargemaakte lokale lamsbout en tuinburgers. vogelnestjes en heerlijke zelfgemaakte baksels en de taarten van Julia, ook om mee te nemen.

De tuin is 's avonds verlicht met kaarsen en je kunt lekkere gerechtjes, prachtige doorkijkjes  en inspirerende gedichten vinden om je honger te stillen. Zo nu en dan laat Tom Eriks prachtige klanken horen. De dag om je uit de drukte terug te trekken achter onze muren en te genieten in onze lusthof!

Deze zaterdag is het ook open dag en is de tuin tot 1 uur 's nachts geopend, hele dag en avond worden er geregeld rondleidingen gegeven over de geschiedenis, de groenten en kruidenplanten. Kinderen (en volwassenen) kunnen zelf aardbeien plukken, broodbakken en knoflook rooien.

 

 

 

SLOWFOOD MIDZOMERNACHTDINER
Jun
14
6:30 pm18:30

SLOWFOOD MIDZOMERNACHTDINER

De viering van midzomernacht werd in vroegere tijden verbonden met de zomerzonnewende. De mensen geloofden dat planten tijdens midzomer heilzame en magische krachten hadden en daarom werden de planten op deze nacht geoogst. Verder werden vreugdevuren ontstoken om zich te beschermen tegen de duistere krachten die, dacht men, vrij spel hadden vanaf het moment dat het aantal uren daglicht opnieuw afnam.
Op 21 juni a.s. worden de Slowfoodies van Rijnzoet uitgenodigd door Esther Kuiler om samen in de Ommuurde Tuin in Renkum het Midzomerfeest te vieren. We zullen in de grond gaan koken, het zogenaamde pit cooking. Bij pit cooking wordt een gat in de grond gegraven waarin een flink vuur wordt gestookt waar vervolgens de bakken met eten worden in gegraven.

18.00-18.15 Het eten wordt in gegraven. Als je dit wil meemaken, zorg dan dat je op tijd aanwezig bent. 
18.15 – 20.00 Gezamenlijk worden salades, hapjes en soep gemaakt en is de gelegenheid door de tuinen te wandelen.
20.00-20.30 Het eten wordt opgegraven en er kan gegeten worden.

Graag tot ziens
Esther en Els

Geef jezelf op voor 19 juni bij els.siebelink@me.com
Waar: Ommuurde tuin
Hoe laat: vanaf 18.00 uur
Kosten: €22, 50 inclusief 2 drankjes per persoon
Contactpersoon Werkgroep ledenactiviteiten: Els Siebelink (0614356064) 

Als er producenten/leveranciers zijn die deze avond willen ondersteunen met een drankje of sapje tegen een Slow tarief, kan dit worden doorgegeven aan Els Siebelink.

VELT-cafe
Jun
9
6:00 pm18:00

VELT-cafe

Themas: Moestuin, Siertuin, Fruit, Kruiden, Voeding en Andere

Velt-café Veluwe Zuid op 9 juni in Renkum

Onze gloednieuwe afdeling Veluwe Zuid gaat ieder seizoen een Velt-café organiseren: uitwisselen van tuinervaringen op een mooie locatie met een hapje en een drankje erbij. Het eerste Velt-café vindt plaats op donderdag 9 juni van 18 tot 22 uur bij Esther Kuiler op De Ommuurde tuin in Renkum.

Graag voor 3 juni aanmelden bij veluwezuid@velt.nu. De kosten voor soep, brood en salade zijn 5 euro. Drankjes voor eigen kosten. Zowel leden als aankomende leden zijn van harte welkom! Graag tot ziens namens het bestuur van Velt Veluwe Zuid, Annemarie, Anthonetta, Ruth en Maite.

 

 

OPEN ECO-TUINEN DAG VELT
Jun
4
10:00 am10:00

OPEN ECO-TUINEN DAG VELT

Een extra open dag in het kader van de VELT met om 14 uur een rondleiding door de tuin en op het terras natuurlijk weer allerlei lekkere baksels te koop. Er zijn heel veel bijzondere groenten en kruidenplanten te koop en Esther vertelt graag over haar ervaringen als moestuinierster. Leuk om te combineren met een bezoek aan de tuinen van MergenMetz in Doorwerth.

PLANTGOEDDAG
May
14
10:00 am10:00

PLANTGOEDDAG

Allerlei bijzondere en bekende groenteplantjes, pootgoed en zaden te koop. Rare piepers, mooie gestreepte tomaten, mooie eetbare bloemen en kleurige kolen kan je zelf telen. Esther geeft uitleg over de planten en geeft rondleidingen door de tuin. Er zijn heerlijke punten rabarber-aardbeicheesecake, superfoodmuffins en smoothies op het terras te koop en ook warme soep en quiche voor een tuinlunch. Kom genieten van de tuin in haar lentebloei en laat de tuinkabouter in je los!
Extra openstelling: plantgoedverkoop en terras
Apr
30
10:00 am10:00

Extra openstelling: plantgoedverkoop en terras

Voor alle volkstuinders is er weer pootgoed van uien, sjalotten en mooie aardappelen te koop. Ook de eerste potplantjes staan buiten.

De tuin het terras zijn ook open dus kom genieten van het vroege voorjaar in de Ommuurde Tuin.

Extra openstelling: pootgoedverkoop en terras
Apr
23
10:00 am10:00

Extra openstelling: pootgoedverkoop en terras

Voor alle volkstuinders is er weer pootgoed van uien, sjalotten en mooie aardappelen te koop. De eerste slaplantjes, kolen en potplantjes staan ook al buiten.

De tuin het terras zijn ook open dus kom genieten van het vroege voorjaar in de Ommuurde Tuin.

AFSLUITING SEIZOEN - SAMEN KOKEN
Oct
31
2:00 pm14:00

AFSLUITING SEIZOEN - SAMEN KOKEN

AFSLUITING VAN HET SEIZOEN - SAMEN KOKEN
Zaterdag 31 oktober is de laatste openstellingsdag van de tuin. Alle abonnees en klanten zijn uitgenodigd om gezellig samen met ons van de laatste groenten uit de tuin een herfstig diner te koken. We beginnen middag om 14u en gaan rond 17u aan tafel. U bent van harte welkom!


 

SeizoensMeditatie
Oct
18
1:00 pm13:00

SeizoensMeditatie

    .

 

 

.

Herfstmeditatie in de tuin op zondagmiddag: kosten zijn 25,- incl thee en wat lekkers van het seizoen

Oogstfeest
Sep
19
10:00 am10:00

Oogstfeest

Zaterdag 19 september Oogstfeest

We houden een klein feestje om de overvloedige oogst van dit seizoen te vieren. Honderden pompoenen, kisten met appels, om de kilo's sperziebonen en aardbeien maar niet te vergeten die we dit jaar konden plukken. Goed voor chocolade-pompoentaart, applecrumble, worteltaart en aardbeiensmoothies. Naast een gezellig terras vol verschillende soorten pompoenen van klein tot groot zijn er rondleidingen door Esther om 11, 14 en 16 uur waar je alle vragen over de tuin en tuinieren kwijt kunt. Yarl komt pizza's bakken in zijn houtoven en Annelies Hendriks verzorgt een inloopviltworkshop voor jong en oud. Verder heeft Wim van Grasstek imker spullen te koop zoals natuurbouwkasten en kun je allerlei informatie krijgen over het natuurlijk houden van bijen. Annelies verkoop ook viltmaterialen voor wie deze herfst zelf aan de slag wil. Natuurlijk zijn er allerlei pompoenen te koop en heerlijke borlotti/kievitsbonen.

We zijn open van 10-17:30, er is natuurlijk pompoensoep op het houtvuur


MidzomerNachtDiner
Jun
20
8:00 pm20:00

MidzomerNachtDiner

Een zomers romantisch en kookevent. Op het hoogtepunt van het jaar, de kortste nacht met de lekkerste groenten koken we dit jaar exclusief een midzomerdroomdiner.

Op verschillende plekken in de tuin staan tafeltjes opgesteld. Kom met je geliefde onder een appelboom dineren, met je vrienden om het kampvuur eten of neem je familie mee voor een midzomermaaltijd aan een lange tafel. Er wordt gekookt in de kas, buiten op open vuur en in de pizzaoven. Er zullen verschillende gangen worden geserveerd die je op eigen tempo kunt 'verzamelen'. Niet alleen de vogels omlijsten dit gebeuren met muziek, er zal ook akoestische muziek ten gehore worden gebracht. De kosten 45 euro p.p. incl een drankje.

 

Vegan, alcohol- of glutenvrij, laat het even van te voren weten. Iedereen wordt verwent op deze mooie nacht.

Open dagen LEKKER NAAR DE BOER
Jun
20
Jun 21

Open dagen LEKKER NAAR DE BOER

Midzomerfeestjes bij de biologische boer. Ook wij doen dit jaar weer mee met rondleidingen om 11, 14 en 16 uur door de tuin die nu vol in bloei staat en de oogst volop aan de gang. Op het terras vind je lekkere smoothies en ijs van fruit uit de tuin, homemade taarten, muffins en brownies en landbrood met heksenkaas. Ga zelf aardbeien plukken of knoflook rooien voor een echt boerengevoel. Selecteer het lekkerste aardbeienras en ontdek de verborgen geheimen van de tuin.

We zijn zaterdag en zondag geopend van 10-17. Er zijn proeverijen, rondleidingen en op zaterdag ook een open dag in de BD-imkerij. www.lekkernaardeboer.nl

Zelf aan de slag op het vuur met Atelier de Beleving. Je kunt heerlijke hapjes maken en kopen bij Gidy Gaans die met zijn rookoven en op open vuur allerlei groenten gerechten, vlees en vis bereid.Om het extra feestelijk te maken komt Yarl pizza's bakken. Hij maakt samen met de mensen ter plaatse prachtige echt Italiaanse pizza's met kruiden en groenten zo vers uit de tuin en in een paar minuten afgebakken. Lekker als lunch in de tuin of om mee naar huis te nemen. Yarl staat nu dus niet met een schop maar een pizzaschuiver in de tuin!

Workshop Levenskracht (Ont)kiemen
Jun
7
1:00 am01:00

Workshop Levenskracht (Ont)kiemen

Workshop Levenskracht (Ont)kiemen

Begin  juni staat de zon hoog, de nachten zijn kort en het is al vroeg licht. Nog een paar weken, dan is het zomer. Alles in de natuur is nu naar buiten gericht. Veel planten hebben hun maximale grootte bereikt. In de enorme pracht en praal die je in de natuur kunt zien, is een enorme groeikracht of levenskracht voelbaar. In deze workshop combineren we voeding en yoga om deze levenskracht te ervaren, in onszelf en de voeding die we tot ons nemen.

In deze workshop leer je verschillende kiemgroenten kennen, welke (rauw) eetbaar zijn, hoe je zelf bonen kan ontkiemen en welke kiemgroenten je makkelijk zelf kan kweken. 

Minstens zo boeiend is het om te ervaren hoeveel levenskracht er in potentie in jou aanwezig is. In de workshop maak je die levenskracht wakker met behulp van eeuwenoude technieken uit de Kundalini Yoga.

De workshop wordt gehouden op 7 juni van 13 – 17 uur in de Ommuurde Tuin in Renkum. Begeleiding door Gabie Kusters, voedingscoach en Rinske Frederiks, kundalini yoga docent. Kijk voor meer informatie en aanmelding op kundaliniyogawageningen.nl

 

PlantGoedDag
May
16
10:00 am10:00

PlantGoedDag

Zaterdag 16 mei opent Lusthof De Ommuurde Tuin weer haar poort voor de plantgoeddag! Geniet van het prille groen in onze tuin, de lentesmaken en diverse bijzondere groenteplantjes en kruiden. Op deze dag is er lekkers te proeven op ons terras zoals groente- en fruitsmoothies of een heerlijk glas verse muntthee. Liever een kopje koffie met een biologische appel- of worteltaart? Dat kan natuurlijk ook!

Yarl Plantinga bakt pizza’s voor je in zijn houtoven. In onze sfeervolle buitenwinkel vindt je de o.a. de nieuwe oogst groene asperges, rabarber en frisse veldsla. De Ommuurde Tuin is een historische moestuin en staat bekend om het telen van bijzondere groenten. De tuinster Esther Kuiler leidt je rond in de tuin om 11, 14 en 16 uur en vertelt honderduit over haar plantjes en plannetjes! Op deze plantgoeddag is er een uitgebreid assortiment aan bijzondere én gewone planten te koop. Je vindt er o.a. pompoen-en courgetteplanten, paarse spruitjes, eikenbladsla, gele snoeptomaatplantjes, basilicum, hoporegano, groene asperges, aardpeer en rosevalpootaardappel maar ook gewoon peterselie en wintertijm.

Groene detox-week
May
3
1:00 pm13:00

Groene detox-week

Het voorjaar is een goede tijd voor het reinigen van het lichaam. Met de prille groene blaadjes verwijder je de ballast van de winter en ga je fris de zomer tegemoet.

Rinske Frederiks geeft  deze workshop ter voorbereiding op de Groene Week in de Ommuurde Tuin. Je krijgt uitleg over het Ayurvedische dieet en eventuele detox-effecten, je maakt kennis met groene voedingsmiddelen en je leert yoga oefeningen die de afvoer van afvalstoffen bevorderen. Een week na de workshop start de Groene week, waarin we per e-mail contact met elkaar houden om ervaringen uit te wisselen en je kan deelnemen aan een detox yogales. We sluiten de week samen af met een wandelmeditatie. Meer informatie en aanmelding op http://soulbay.nl/de-groene-week

Eerste TUINDAG
May
2
10:00 am10:00

Eerste TUINDAG

We zijn weer open! Kom genieten op het terras van de voorjaarszon en wat lekkers en de eerste prille groenten.

Sep
28
1:00 pm13:00

Health - De Groene Detox Week

Het najaar is een goede tijd voor het reinigen van het lichaam. Je versterkt daarmee je afweer tegen ziekte. Een goede voorbereiding op de naderende herfst & winter.

Rinske Frederiks geeft  deze workshop ter voorbereiding op de Groene Week in de Ommuurde Tuin. Je krijgt uitleg over het Ayurvedische dieet en eventuele detox-effecten, je maakt kennis met groene voedingsmiddelen en je leert yoga oefeningen die de afvoer van afvalstoffen bevorderen. Een week na de workshop start de Groene week, waarin we per e-mail contact met elkaar houden om ervaringen uit te wisselen en je kan deelnemen aan een detox yogales. We sluiten de week samen af met een wandelmeditatie. Kosten: 55,- inclusief reader Groen & gezond met recepten en oefeningen, detox yogales en afsluitende wandelmeditatie. Meer informatie en aanmelding op http://soulbay.nl/de-groene-week

 

 

Oogstfeest
Sep
27
10:00 am10:00

Oogstfeest

Deze laatste zaterdag van september is het feest met houtvuur, rondleidingen, muziek, workshops, taarten, pizza's en soep.
Esther neemt jullie mee door de tuin om haar mooiste plekjes en lekkerste gewassen te tonen om 11, 14 en 16u. Wim van Grasstek heeft zijn honing uit de tuin en van de Ginkelse Hei te koop en geeft excursies naar de bijenstal. Yarl bakt de lekkerste pizza's in zijn houtoven en op het terras zijn de prachtige taarten van Julia te proeven en natuurlijk pompoensoep, landbrood, salades en smoothies te krijg. Het feest wordt vrolijk begeleid door Henk Boogaard die liedjes over groente en fruit ten gehore brengt.

Rinske Frederiks geeft om 12 en 15 uur workshops celestial communication, een combinatie van mantra en beweging. Dat is meditatief en ook heel feestelijk. De workshops duren 20-30 minuten en zijn incl. wat oefeningen om de energie wakker te maken.

Annelies Hendriks gaat met mensen accesoires vilten van 13-16 zoals broches, armbanden en haardecoraties. Er zijn bij haar ook wol en andere viltbenodigdheden te koop. Wel van te voren opgeven op info@atelierserafijn.nl

Boergondisch feestmaal
Aug
15
12:00 pm12:00

Boergondisch feestmaal

Op vrijdag 15 augustus heet Esther Kuiler u van harte welkom voor een Boergondisch feestmaal in de Historische Moestuin van Koning Willem III: de Ommuurde Tuin. Aan het einde van de middag worden de gasten ontvangen op Lusthof de Ommuurde Tuin voor een geurige rondleiding. Vervolgens kunnen gasten aanschuiven voor een heerlijk feestmaal, waarbij de smaken uit de zomerse tuin en heerlijke producten uit de streek centraal staan. Alle heerlijke gerechten worden bereid door natuurkok Bob Peels en zijn team; zij weten precies hoe de lekkerste smaken van het seizoen het best tot hun recht komen! Reserveren is een vereiste en kan hier.

15 euro KORTING per persoon op dit Boergondische feestmaal met 3 spaarkaarten van Wageningse Weelde. Ga met je spaarkaarten naar de Ommuurde Tuin en schrijf je ter plekke in voor het feestmaal.

Bekijk de foto's van eerder genoten Boergondische feestmalen op Lusthof de Ommuurde Tuin via deze link.

Bessen snoeien
Jul
31
1:00 pm13:00

Bessen snoeien

De aardbeien zijn geoogst, de bessen ook al bijna eraf. De zomer vordert gestaag. Om de bessen struiken weer wat meer vorm te geven en zich te laten verjongen gaan we dit jaar een zomersnoei uitvoeren. Heb je wat ervaring met bessen en wil je dit verdiepen kom dan donderdag 31 juli helpen met snoeien. Joke van der Ban, oud docente fruitteelt komt snoeien en deelt graag haar kennis. We beginnen 31 juli om 13 uur, neem je eigen snoeischaar mee, wij zorgen voor koffie en thee.

Heb je deze zomer zin om op andere dagen een keer de handen uit de mouwen te steken in deze mooie tuin je bent ma-za welkom om vrijwillig mee te helpe? Stuur dan een berichtje aan info@ommuurdetuin.nl of bel Esther 06-12583453.
 

frambozen