De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Oogstaandeel / groentepakket 

===

Let op! Er is op dit moment een (kleine) wachtlijst.

Op dit moment is er een wachtlijst voor de groentepakketten. Meestal komen er ieder jaar weer enkele plekken vrij - en die geven wij dan aan de personen bovenaan de wachtlijst. Wilt u ook op de wachtlijst? Stuurt u dan een mailtje met naam, grootte pakket (s/m/l/xl) en mogelijke dagen om af te halen naar abo@ommuurdetuin.nl Dan nemen wij contact met u op.

==========

In de Ommuurde Tuin telen wij meer dan 400 (!) variëteiten groenten, fruit, kruiden, knolgewassen en enkele eetbare bloemen. We zorgen voor een gezonde bodem als basis voor ons voedsel en maken gebruik van biologische bestrijding, zoals roofmijten en sluipwespen. Door samen te werken met de natuur kunnen wij prachtige gewassen telen zonder het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest.

Wil jij ook elke week genieten van de vers geoogste groenten uit de Ommuurde Tuin en vind je het leuk om verrast te worden met de beste producten van dat moment? Dan is een oogstaandeel wellicht iets voor jou! Vanaf de eerste week van mei leveren wij tot november een pakket vol verse groenten, fruit en kruiden uit de tuin. Zo ben je niet alleen wekelijks verzekerd van gevarieerde biologische seizoensproducten, maar ondersteun je ook nog eens een duurzame en eerlijke manier van voedselproductie! Zo investeren we samen in een gezonde toekomst.

Hoe werkt het? En wat is een oogstaandeel?

De Ommuurde Tuin is een voorbeeld van Community Supported Agriculture (CSA), ook wel 'gemeenschapslandbouw' genoemd. CSA is een vorm van samenwerking tussen consumenten en lokale producenten. Zo bestaan er bijvoorbeeld CSA tuinen waar je zelf mag oogsten. Andere CSA bedrijven - zoals de Ommuurde Tuin - werken met een pakket als oogstaandeel. Je betaalt aan het begin van het seizoen een bijdrage aan de tuin, en in ruil hiervoor ontvang je gedurende het seizoen, iedere week een deel van de oogst - je 'oogstaandeel'. We zijn erg blij met je bijdrage aan het begin van het jaar, omdat wij dan ook de meeste kosten hebben: zaden, plantgoed en de aankoop van extra compost. En bovendien zijn wij zeker van de afzet door het jaar heen. Maar de belangrijkste gedachte van Community Supported Agriculture is dat consument & producent het risico delen: soms is er wat meer te oogsten en soms is de oogst wat minder in hoeveelheid of kwaliteit (bijvoorbeeld door langdurige droogte waardoor er minder productie is, door sterk wisselende kou en hitte waardoor gewassen gaan ‘schieten’ of door een insecten-, muizen- of slakkenplaag). Meer info over CSA kan je hier lezen en op deze website vind je de geschiedenis ervan.

In ruil voor je bijdrage, oogsten wij je oogstaandeel iedere week voor jou, vers van het land en door ons geselecteerd en gewassen. Dit gaat vervolgens in een pakket met je naam erop en lekkere recepten erbij. Met zo veel verschillende soorten groenten, fruit, kruiden en knolgewassen bevind je je in een ware ontdekkingsreis van de rijkdom van het land en het 'koken met de seizoenen'! Je kan je oogstaandeel (= je pakket) iedere week ophalen op de Ommuurde tuin in Renkum, of op een van de afhaalpunten in Wageningen.

Je kan kiezen uit verschillende oogstaandelen:

S (1 p.)          € 6,50 per week    (€130,-  per oogstjaar)
M (2/3 p.)    € 10,- per week     (€200,- per oogstjaar)
L (4 p.)         € 15,- per week      (€300,- per oogstjaar)
XL (5-6p.)   € 20,- per week     (€400,- per oogstjaar)

Wil je het  groentepakket eerst proberen? Neem dan een proefpakket van 4 weken.

Een van de afhaalpunten in Wageningen. Je kan je pakket ook ophalen op de Ommuurde Tuin in Renkum.

Een van de afhaalpunten in Wageningen. Je kan je pakket ook ophalen op de Ommuurde Tuin in Renkum.

Wat zit er zoal in mijn pakket?

We telen elk jaar weer een breed assortiment groenten, kruiden, fruit, knolgewassen en eetbare bloemen. Iedere week maken wij voor onze abonnees een gevarieerd pakket met in totaal zo’n 60 verschillende producten! We oogsten 5 soorten groenten en soms een ‘extraatje’, voor 3 tot 4 maaltijden. Per groente wegen we gemiddeld zo’n 200 gram per persoon af. Bij het pakket hoort informatie met recepten, tips over de groenten en wetenswaardigheden over de tuin dat elke week per email verstuurd wordt en via de website te lezen is. De groenten in het abonnement komen voor het overgrote deel uit eigen tuin. In het voor- en naseizoen kopen we een enkele keer wat groenten in bij collega EKO-tuinders met andere teelten of bijvoorbeeld een kas.

Ons seizoen begint met oogst van allerlei soorten asperges, veldsla, rabarber, paksoi, knoflook, rafelsteeltjes gevolgd door aardbeien, gouden peultjes en kropsla. 's Zomers puilt de tuin uit van de kleurige bietjes, peentjes, allerlei sperzie-, snij en pronkbonen, spitskool, geurige knolvenkel, rode, witte en kruisbessen, rucola en andere verse kruiden. Maar ook onbekendere groenten als Cerbiatta sla, gele ronde courgette, veldkomkommers, sjalotjes, herthoornweegbree, zappalito, koolrabi en bijzondere rode, gele en zelfs blauwe aardappelen. In de nazomer en herfst volgen suikermais, flowersprouts, haverwortel, pastinaak, pompoenen, palmkool, boerenkool en spruitjes en smakelijke onbekende knolgewassen zoals aardpeer, zonnewortel, yacon, oca en knolcapucien.

Voorbeeld van een pakket in:

 • Mei: asperges, veldsla, rucola, bosknoflook, rabarber, bosje kervel

 • Juni: paksoi, bataviasla, prei, peultjes en bakje aardbeien, bosje dille

 • Juli: kropsla, bietjes, pronkbonen, patisson, rode bessen, bosje peterselie

 • Augustus: suikermais, gekleurde aardappeltjes, courgette, eikebladsla, spitskool

 • begin september: pastinaak, knolvenkel, bindsla ('little gem'), bietjes, prei, bosje rozemarijn

 • eind september: pompoen, raapsteeltjes, peen, knoflook, palmkool

 • oktober: zoete aardappel (bataat), veldsla, rode ui, bos radijs, zilverstelen

TIP voor houdbaarheid: sla, kool, wortel, rabarber, asperges, peultjes, bonen, kruiden etc. blijven veel langer goed door ze in een vochtige theedoek te wikkelen en in (de groentela van) de koelkast/kelder te leggen. Je kan kruiden natuurlijk ook drogen (gewoon een bosje kruiden aan een touwtje voor t raam hangen). Courgettes en aardappelen kan je 't beste buiten de koelkast op een donkere koele plek bewaren. Knolgewassen (bietjes, aardappels, pastinaak, aardpeer etc.) kan je maanden lang bewaren door ze 'in te kuilen'. Pak een krat en strooi een laagje potgrond of zand op de bodem. Leg hier de knollen op en bedek ruim met potgrond/aarde. Zet het krat in de schuur of kelder en check af en toe op kwaliteit. Zo kwam men vroeger - voor de koelkast - goed de winter door. Knoflook en ui kan je vlechten (sommige rassen) - dat staat niet alleen heel mooi in je keuken, maar t blijft ook nog eens heel lang houdbaar.

Waar kan ik mijn oogstaandeel (pakket) ophalen?

Je oogstaandeel wordt geleverd in kratjes. Bij het afhalen kunt u de producten overdoen in een eigen krat of tas. U kunt kiezen wanneer en waar je je oogstaandeel wilt ophalen:

 • Crocusstraat 27, Wageningen - Dinsdag vanaf 17:00

 • Johan Buziaustraat 95, Wageningen - Dinsdag vanaf 17:30

 • de Ommuurde Tuin, Renkum: Woensdag vanaf 10:00

 • de Ommuurde Tuin, Renkum: Zaterdag vanaf 10:00

Kan ik het stopzetten als ik op vakantie ga?

Uiteraard! Geef dit wel per e-mail een week van tevoren door via abo@ommuurdetuin.nl. Vermeld duidelijk: uw naam (die op ‘t kaartje van uw pakket staat), de dag waarop u uw pakket ontvangt en de data dat u op vakantie bent. Let op: wij kijken onze abo-mail maar één dag per week - de overige dagen werken we namelijk full-time op ‘t land. Wees dus op tijd met doorgeven.

Tip: als u op vakantie gaat, kunt u uw pakket uiteraard ook cadeau doen aan vrienden, familie of de oppas! Leuk ter inspiratie en voor ons ook erg fijn. In de vakantietijd juli/augustus is het namelijk ook de piek met oogsten: kratten vol gekleurde bonen, courgettes, komkommers komen van 't land net als heerlijk verse sla, bieten, prei en kruiden. We vinden 't natuurlijk 't mooist als we onze oogst kunnen blijven delen : )

Hoe wordt dit verrekend? Een gemiddeld oogstjaarjaar telt 25 weken waarin wij oogsten voor de oogstaandeelhouders. U betaalt aan het begin van het jaar voor minimaal 20 weken. Dat betekent dat u in dat jaar 5 weken het pakket stop kan zetten - bijvoorbeeld als u op vakantie gaat. Zet u uw pakket minder dan 5 weken stop in het oogstjaar? Dan ontvangt u in november een extra factuur ter verrekening van de extra weken dat u uw pakket heeft ontvangen. Dit bedrag wordt dan via automatisch incasso van uw rekening afgeschreven.

Is er ook een proefpakket om ‘t eerst uit te proberen?

Jazeker! Je kan je aanmelden voor een proefpakket van 4 weken. Je kan dan vier keer jouw verse seizoensgroente, kruiden en fruit op komen halen in het bekende groentekratje. Via de mail houden we je op de hoogte wat er allemaal in de tuin te beleven is en krijg je natuurlijk lekkere recepten voor je seizoensgroenten.

Wil je na 4 weken door met ‘t pakket? Dan zijn er 2 dingen die je moet doorgeven: 1) Stuur ons uiterlijk in de 4e week een mailtje dat je door wilt (abo@ommuurdetuin.nl), dan noteren wij dat op de lijst. 2) We hebben opnieuw een machtiging nodig, ditmaal voor ‘t hele (resterende) jaar. Dat kan via dit inschrijfformulier. Geef daarbij aan dat u een proefpakket had en door wilt gaan.

Wil je na 4 weken stoppen met ‘t pakket? Stuur ons dan een mailtje dat je wilt stoppen (abo@ommuurdetuin.nl), dan halen wij je van de lijst af.

Automatische verlenging of stopzetten

Omdat we ieder jaar een vaste groep abonnees hebben, hebben we ervoor gekozen om de abonnementen aan het einde van het seizoen automatisch te verlengen. In maart krijg je een herinnering van ons over deze verlenging. We hopen natuurlijk dat je tevreden met ons bent en het komende jaar ons weer wilt ondersteunen.

Zeg je het abonnement toch liever stop? Stuur dan voor 1 april een mailtje naar abo@ommuurdetuin.nl. Je betaalt dus in principe per oogstjaar en je abonnement is dus ook uitsluitend per oogstjaar op te zeggen. In geval van verhuizing of ziekte is er uiteraard overleg mogelijk.

Aanmelding & Betaling

=== Let op! Er is momenteel een (kleine) wachtlijst.

U kunt zich niet meer inschrijven voor een groentepakket. Wilt u op de wachtlijst? Dat kan wel. Stuurt u dan een mailtje met naam, grootte pakket en mogelijke afhaaldagen naar abo@ommuurdetuin.nl

==========

Wij zijn erg blij met oogstaandeelhouders! We zijn dan zeker van onze afzet en met uw bijdrage aan het begin van het jaar, kunnen wij de kosten - die voornamelijk in het voorjaar vallen - direct betalen. Als dank hiervoor krijgt u de primeurs en zorgen wij met veel aandacht voor een gevarieerd pakket seizoensproducten.

S (1 p.)          € 6,50 per week    (€130,-  per oogstjaar)
M (2/3 p.)    € 10,- per week     (€200,- per oogstjaar)
L (4 p.)         € 15,- per week      (€300,- per oogstjaar)
XL (5-6p.)   € 20,- per week     (€400,- per oogstjaar)

AANMELDEN als oogstaandeelhouder voor een proefpakket van 4 weken: proefpakket 

AANMELDEN als oogstaandeelhouder voor een heel jaar: via dit inschrijfformulier.

Na ontvangst van het inschrijfformulier wordt het bedrag per automatisch incasso van uw rekening afgeschreven. Wordt u later in het jaar oogstaandeelhouder? Dan betaald u uiteraard alleen voor de resterende pakketten van dat oogstjaar. Wilt u liever een papieren versie? Stuur dan een email of kom langs op de tuin.