De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

 

Lente Recepten

 asperges, veldsla, rucola, bosknoflook, rabarber, paksoi, bataviasla, peultjes, aardbeien, bosui

 
 
Paksoi Roerbak.jpg

Elske's paksoi roerbakschotel

ingredienten: paksoi, rode ui, flower sprouts, knoflook, rode peper, zwarte peper (gemalen), gerookte tofu en optioneel: vissaus (kan je halen in de toko, maar ook zelf maken van een lokaal visje :))

Fruit een rood uitje tot glazig samen met de tofu. Voeg lekker veel knoflook toe en de witte delen van de paksoi en roerbak tot het iets zachter wordt. Voeg nu de groene delen van de pasoi toe, samen met de overige ingredienten, behalve de vissaus (die voeg je toe op het allerlaatst als je de pan van 't vuur haalt. Pas op: vissaus is erg zout!). Als je het niet te pittig wilt, haal dan de zaadlijsten uit de rode peper. Eet met aardappels, rijst, of noodles. Eet smakelijk!


Radicchio/rucola salade

ingrediënten voor 4 personen:70 g ongebrande pecannoten, 2 kroppen radicchio, 75 g rucola, 150 g dadels zonder pit, 125 g zachte geitenkaas 55+, 3 el olijfolie, 3 el citroensap, 3 el gembersiroop

Hak de pecannoten grof. Verhit een koekenpan zonder boter of olie en rooster de noten in 3 min. goudbruin. Laat afkoelen op een bord. Bak in dezelfde koekenpan zonder olie of boter de bacon in 5 min. knapperig en goudbruin. Schep uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
Snijd de radicchio in repen van 1 cm. Meng de radicchio met de rucola en verdeel over de borden. Halveer de dadels in de lengte. Verkruimel de geitenkaas en verdeel met de dadels en bacon over de salade.
Meng de olie met de gembersiroop en schenk over de salade. Bestrooi met de pecannoten en versgemalen peper.


.

IMG_20180616_114839_resized_20180715_044310438.jpg

Pasta met champignons en rucola

ingrediënten voor 4 personen: 300 gr spaghetti, 400 gr champignons, 2 uitjes, bosknoflook en rucola. Een scheut witte wijn en crème fraîche.

Kook de spaghetti beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Maak ondertussen de champignons schoon en snijdt ze in kwarten. Snipper twee uitjes en fruit de ui 5 min in olijfolie. Bak de champignons al omscheppend 5 min. mee. Voeg op het laatst een stengel fijn gesneden bosknoflook toe. Roer een flinke scheut witte wijn en een bakje crème fraîche erdoor en houdt de saus op laag vuur warm. Breng op smaak met peper en zout. Giet de spaghetti af en voeg toe aan de champignonsaus. Schep de rucola erdoor en serveer direct.

.


Rabarber-kwarkflip met amandelcrunch

500 gram rabarber, 2 sinaasappels, schoongeboend, 400 gram magere kwark, 100 gram honing (+ extra voor de kwark eventueel), kaneel naar smaak, 50 gram amandelen, geroosterd en grof gehakt, verse muntblaadjes

Snijd de rabarber in stukjes van 1 cm (gebruik het witte deel en het stukje blad niet). Was de rabarber en voeg met aanhangend water in een pan. Rasp de schil van de sinaasappels en pers de vruchten uit. Kook de rabarber op laag vuur met het sinaasappelsap, honing en kaneel in 5 minuten tot een moes. Laat afkoelen. 
Roer de kwark los met de sinaasappelrasp en eventueel wat honing.
Verdeel de rabarber en kwark in laagjes in glaasjes en garneer met de amandelcrunch en een muntblaadje.
 


Asian stamppot

500 gr aardappelen, 75 ml kokosmelk, 1 ui, 1 teentje knoflook, 1 rode peper (zonder de zaadjes), 150 gr shiitake, shoyu saus, 250 gr mosterd blad in repen. Lekker met cashewnoten en gebakken vis.

Kook aardappelen gaar en stamp ze met de kokosmelk en wat zout tot een grove puree. Snij de ui, de teen knoflook en de rode peper fijn en fruit het in wat olie. Voeg de plakjes shiitake er bij en bak 5 minuten. Doe er een scheut shoyu saus en de gesneden mosterdblad tot ze beginnen te slinken (2 min). Schep de groenten door de aardappelpuree en serveer de stamppot met cashewnoten of knapperig gebakken vis. 
 


Lasagnepakket met venkel en zalm

ui, teentje knoflook, venkel, lasagnevellen. zalm, parmezaanse kaas ( en eventueel bechamelsaus)

Roerbak een gesnipperde ui en een teentje knoflook. Snijd de venkel in plakjes en voeg dat een paar minuten toe. Kook de lasagnevellen en leg deze in in een schaal en leg daar wat groenten op en wat stukjes zalmfilet. Dek het af met nog een lasagnevel en bestrooi met parmezaanse kaas en decoreer met wat venkelgroen. Doe het geheel 10-15 minuten in een voorverwarmde oven, check of de zalm gaar is en serveer heet. Lekker met een frisse salade. Wil je een vullender gerecht. Maak dan bechamelsaus en maak laagjes lasagnevellen, groenten, lasagnevellen en zalm met bechamelsaus.