De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

musseneitjes en kievitsbonen

Een bijzonder weekend maakte een eind aan mijn nazomer-courgette-dromen. Het weekend was prachtig! Heerlijke zon afgewisseld met wat wolken zorgden ervoor dat er nog hele mooie en muzikale feestjes werden gegeven op de tuin. Maar de nachten… De eerste nachtvorst en niet zo’n klein beetje ook! Ik had wel wat afgedekt en de courgettes houden het vaak nog best vol bij een graadje vorst. Ik gok dat het stiekem wel 4 graden heeft gevroren. De laatste oogst courgettes is dus geweest. En dat terwijl de jonge nieuwe planten net in productie kwamen. Snik.

Maar de pastinaken zijn nu waarschijnlijk nog zoeter! Anne mijn dochter is al weer helemaal enthousiast over het maken van ovenschotels met pastinaak, aardappel en pompoen. Snij van alles stukjes van 3 bij 3 cm en mix dit met wat olijfolie en tijm takjes. Spreid het uit in een ovenschotel (op een vel bakpapier) en zet 35-45 minuten in de oven bij 180 graden (ook lekker met wat rauwe ham erdoor en knoflookteentjes). Serveer het met een salade.

De pompoen is rauw, gemarineerd ook heel lekker door een salade en het ziet er ook heel mooi herftig uit. Schaaf dunne plakken met een kaasschaaf of dunschiller. Het dit een paar uur weg met citroensap en olijfolie. Mix het met wat groene sla, bijvoorbeeld raapsteeltjes en veldsla en strooi er nog wat walnoten op.

De raapsteeltjes staan nu trouwens heel goed bij! Die houden van deze koele nachten. De raapsteeltjes kun je het best snel gebruiken. Hou ze anders goed door ze buiten in de schaduw in een potje met wat water te zetten.

De radicchio is een wat bittere sla die je goed combineert met wat zoets zoals peer. Een heerlijk klassieker bij mij in de keuken is radicchio met peer en blauwschimmelkaas. Afmaken met geroosterd amandelschaafsel, wat geroosterd brood en je hebt bijna een taartje!

IMG_1289.JPG

Vogels op je bord? Kievitsbonen (of borlotti) zijn net als de musseneitjes naar de overeenkomst met de eieren van veel voorkomende vogels genoemd. Is de kievitsboon roodgestippeld; de musseneitjes zijn mooi dik en wit. Omdat de bonen nog niet helemaal ingedroogd zijn hoef je ze niet voor te weken of uren te koken. Afhankelijk van de rijpheid moet je ze tussen de 10 en 30 minuten koken. Erbij blijven dus en even erin prikken zo nu en dan.

Een heel lekker recept uit Zuid-Frankrijk met verse bonen en gepofte knoflook is Brandade. Dit wordt vaak met aardappeltjes en lamsvlees gegeten maar is ook heel lekker met rijst en een tomaten salade.

Pof eerst een bol knoflook bij 180graden ongeveer 45 minuten in de oven bij 180 graden (kan ook een dag of wat eerder, of kook ze 10 minuten met de bonen mee).

Kook 250g verse bonen samen met 1 gehalveerd ui, een wortel in plakjes, 2 laurierblaadjes en een kruidnagel is ruim water (zonder zout) in 30 minuten gaar. Haal de kruidnagel en laurier eruit. Pureer de helft van de bonen met de knoflook (knijp ze uit de velletjes), de wortel en de ui. Kook 100 ml melk, voeg 75 ml olijfolie toe. Roer de melk met 5 (gespoelde) ansjovisfilets, 2 el citroensap door de bonen. Op smaak brengen met zeezout en zwarte peper.

second flush

Het oogstfeest begon prachtig met zon en veel bezoekers. Er was grote belangstelling voor de rondleidingen en ook veel kinderen kwamen broodjes bakken, mooie armbanden vilten of hangers maken van speksteen. De vuurtjes knapten en de soep borrelde; het was erg gezellig. De regen maakte een vroeg einde aan de dag maar ondanks dat vonden we het erg geslaagd.

Vorige week zijn we nog de vriezer in gedoken om de fruitoogst te verwerken tot allerlei lekkere jammetjes voor het oogstfeest. wat dachten jullie van aardbei-zwarte bessenjam, aardbei-verveinejam of aardbei-frambozenjam met zwarte peper. Wij hebben onze vingers al bij afgelikt!

IMG_1239.JPG

De herfst is nu heel duidelijk te voelen. We hebben vliesdoek gelegd over de gevoelige gewassen zoals de zoete aardappelen. Met de groei van de bonen is het nu wel gedaan. Toch kunnen jullie deze week nog een laatste keer genieten van ‘groene’ bonen. Het is een mix van allerlei soorten en rassen. Je kunt dus gewone groene Cobra; paarse Blauhilde of Kew Blue boontjes; gele Sloveense boterbonen, snij- of pronkbonen in het pakket vinden. Gewoon heerlijk gekookt met een chipolata worstje erbij en aardappeltjes uit de oven. Nog even nazomeren.

(Dat dit voor mij echt zomers is geldt natuurlijk voor de meeste Nederlanders niet zo. Je kunt sperziebonen immers de hele winter kopen, ingevlogen vanuit Afrika.)

En lukt het niet om iedereen van sperzie- of snijbonen te voor zien dan vindt je kleine Coco Rose of Frostbean in het pakket. Deze laatste twee moet je doppen en de kleine verse bonen kook je in 10-15 minuten gaar. Ze zijn prachtig van kleur respectievelijk rozerood of rood met wit. Bak een fijn gesneden uitje of 15 cm prei in wat olijfolie, pers er een teentje knoflook door. Halveer 10 cherrytomaatjes en bak deze ook 3min mee. Voeg dan de gekookte boontjes toe en verwarm alles goed. Knip er wat peterselie over en besprenkel met nog wat olijfolie, 3 el citroensap zout en zwarte peper. Lekker op een pitabroodje of met gegrilde (zoete) aardappeltjes.

De stoofperen in het pakket zijn 2 oude Nederlandse stoofpeerrassen: Winterriet en Zoete Brederode. Die laatste heeft vaak een rode blos en is meer breed dan hoog waardoor hij een beetje op een appel lijkt. Het is een lekkere stoofpeer met iets meer een zuurtje dan de Winterriet.

De beste combinatie vind ik wel stoofpeertjes met brownie. Maak eerst gewoon stoofpeertjes door de peren te schillen en in vieren ontlokt te koken. Dat moet heel lang en langzaam. Als je een houtkachel hebt is dat perfect. Ik doe er vaak een thee-ei met wat yogi-tea kruiden in (de classic mix) en als het nog open staat een scheut rode wijn. Hou je van zoet doe dan nog een scheut agavesiroop in het kookwater. Na twee tot drie uur koken worden de peertjes uit zich zelf rood. Ook als je er geen wijn in hebt gedaan. Laat de peertjes uitlekken en maak een brownie beslag. Leg de droge peertjes boven op de brownie en bak de brownie volgens recept. Kook in de tussentijd het kookvocht in tot een siroop. Helemaal failure proof is brownie-crumble. Oftewel verkruimel je brownie over de stoofpeertjes. Kun je de brownie nl al bakken terwijl de peertjes staan te stoven. Heel lekker met wat volle kwark waar je wat stoofpeertjes-siroop over druppelt.

IMG_1235.JPG

In het pakket een second flush spitskooltje. Elk jaar vind ik het weer leuk om te zien hoe sterk koolplanten zijn. Je plant ze in de kou half maart en toch groeien ze dan uit tot fikse planten met een grote kool erin. Na de oogst staan ze er wat beteuterd bij maar ze geven niet op en beginnen gewoon opnieuw te groeien. Van deze nieuwe scheuten laat ik er per plant 2 of 3 staan en uit die scheuten groeit vervolgens een nieuw klein spitskooltje. Prachtig die natuur!

De eikenbladsla heeft de laatste weken verscholen gestaan onder vliesdoek. Niet tegen de kou maar tegen de hongerige ganzen. Monsters zijn het. Maar helaas wel hele leuke monsters dus geef ik ze nog even de tijd om helemaal groot en volwassen te worden in de tuin ondanks de dreiging die de sla dan elke dag boven het hoofd hangt als we ze middags luchten.

Dit jaar hebben we de prei zo mooi staan. Recht in het gelid en onmisbaar in de keuken. Ik vergeet vaak zelf groenten mee te nemen als ik avonds naar huis ga. Vooral de prei mis ik dan erg. Ik gebruik de prei zoveel; in soep; als basis van een roerbak; in een omelet. En het bewaard ook zo fijn. Zelfs als je eerst het witte deel wilt gebruiken kun je de pruik nog dagen goed houden in de koelkast. Die pruik is in dunne reepjes heel prima in quiches: met wat pompoen en gebakken spekjes heb je een volle smaak en hoef je er alleen nog een eimengsels met wat zout en peper over heen te gieten. En misschien wat zest van citroen.


't OOGSTFEEST komt eraan

Komende zaterdag is het weer oogstfeest!

We houden een feestje om de overvloedige oogst van dit seizoen te vieren: honderden pompoenen, kisten met aardappels - om de kilo's bonen en aardbeien maar niet te vergeten die we dit jaar konden plukken. Nu is de tijd om dit te vieren en dat doen we met een gezellig terras vol lekkers uit de tuin, verschillende zelfgebakken taarten en een grote pan soep op 't vuur! Tuinster Esther geeft rondleidingen om 11, 14 en 16 uur waar je alle vragen over de tuin en tuinieren kwijt kunt. Rond 12 uur zal er een extra rondleiding worden gegeven in 't Engels, door "Toekomstboerin" Elske.

Verder zijn er o.a. workshops van Praktijk La Faye voor groot en klein. Speksteen hanger of beeldje maken. Serafijn staat in de tuin met mooie vilten producten. Op het vuur staat pompoensoep en kinderen (en volwassenen) kunnen hun eigen broodjes bakken boven 't vuur.

 Ansul medewerkers helpen een handje mee met de pompoenoogst.

Ansul medewerkers helpen een handje mee met de pompoenoogst.

Bij de voorbereidingen van ons oogstfeest werden we vrijdag bijgestaan door 8 mensen van Ansul een bedrijf dat een vrijwilligersdag op Oranje Nassau’s Oord had georganiseerd. de helft van de mensen waren in Rumah Kita of ONO zelf bezig met het opknappen van stoelen en de andere helft was in het bos of in de tuin te vinden. De aardbeien staan er nu weer prachtig schoon bij en alle pompoenen zijn geoogst. Wij zijn er heel blij mee!

Deze week begonnen ook de nieuwe stagiaires; Vera onze stagiair van de warmonderhof die het hele jaar een dag per week meedraait, Camiel die zijn eigen bedrijf gaat opzetten maar de kunst nog even komt afkijken en Pieter die 2 weken komt stagelopen. Pieter ging gelijk back to the roots. Hij heeft de wortels geoogst.

 Pieter back to the roots

Pieter back to the roots

De ganzen hebben vorige week een half bed sla opgegeten. Dus afgelopen zondag vroeg heb ik toch maar wat vliesdoek getrokken om te voorkomen dat ze op een onbewaakt ogenblik de veldsla zouden oppeuzelen. Ze vliegen nu met de schemering weg om ergens verderop in het beekdal te overnachten en rond half negen scheren ze de tuin weer in op zoek naar ontbijt. Nu dus even geen sla meer voor de gansjes maar gewoon lekker mals gras met klaver uit de middencirkel of knopkruid tussen de bietjes vandaan.

 early morning in the garden

early morning in the garden

Als extraatje doen we een kleine paksoi of wat raapsteel in het pakket. Ze groeien niet hard genoeg om de aantasting door een schimmel te boven te komen. Nu kun je het gewoon lekker in een roerbakschotel verwerken samen met wat wortel en een preitje. Ik eet er graag hard gebakken tofu bij met een pittig sausje.

De Charlotte aardappels zijn een delicatesse ras uit Noord-Frankrijk. Heel smaakvol maar wel mooi formaat aardappels. Ze zijn vastkokend dus goed geschikt voor de oven of om te bakken.

Lekker bij de bietjes. Afgelopen tijd heb ik al een paar keer bietjes op zoetzuur gezet met wat rode ui er door. Maak een mengsel van 200ml wittewijn of ciderazijn, 130 ml witte wijn en 170 ml water en 60 gram suiker en breng aan de kook. Snij twee rode uien in partjes en snij de (gekookte) geschilde biet in plakjes en doe dit in schone potten voeg naar smaak nog dillebloemen, dragon, laurier of peperkorrels toe. Giet het kokende azijnmengsel erover en sluit de pot goed af. Bewaar in de koelkast.


 ook leuk met gele biet

ook leuk met gele biet

Appels passen ook goed bij bietjes. Een bieten salade met appel en een zachte kaas zoals húttekase of verse geitekaas. mmm

Deze week twee mogelijke rassen. de Starking een mooie rode appel zacht zoet met een bloemig aroma of de goudrenet een groene wat ruwe appel. De laatste beroemd als moes of taart appel. Maar ook lekker fris in de veldsla met wat noten erdoor.

IMG_1220.JPG


sterappeltjes in een herfstzonnetje

Het voelt echt als herfst! Koude ochtenden met dauw en appels in het middagzonnetje. Heerlijk. We plukken sterappels, Rode van Boskoop, Starking en de eerste Elstar. Een boel appels zijn al mee voor cider door de Nevel brouwerij. We wachten nog op de cider van vorig jaar. En we hebben nu naast de Alm met zomeralsem en Aard met bieten en absint ook de Meander geproefd. Een bier met rabarber en zwarte bessenblad, heel lekker! 

 sterappeltjes, stalking, rode van boskoop en de eerste elstar

sterappeltjes, stalking, rode van boskoop en de eerste elstar

Er zitten verschillende appeltjes in het pakket kunnen dus verschillen. De Sterappel is een bijzonder mooi appeltje klein en rood met stipjes met bij rijpheid een rode ster in het vruchtvlees. Helaas wordt hij dan ook wat melig dus gewoon komende week lekker op eten. Of in een appelflapje stoppen. De Rode van Boskoop is eigenlijk altijd groen met bruin en is een goudrenet. Heerlijk voor de taart. Stalking is een Engelse appel die op de Gala lijkt. Minder fris dan de meeste Hollandse appels maar met een heel mooi aroma. Als je deze gebruikt voor een lekkere appelkruimeltaart besprenkel het dan met wat extra citroensap.

 rode spitskool Kalibos en Filderkraut

rode spitskool Kalibos en Filderkraut

Spitskool in het pakket. Ook weer de vraag welke je precies krijgt. We hebben ‘gewone’ Caraflex, rode Kalibos en oude Filderkraut. Vooral die laatsten worden enorm zonder dat ze scheuren. Goed voor zuurkool! Maar ik ben de laatste weken helemaal van het roerbakken met een teentje knoflook, een rode ui in partjes en reepjes paprika en dan afblussen met een zoute sojasaus.

De rode spitskool verwerk ik het liefst in een koolsalade omdat de kleur dan zo mooi fris blijft.

 

 basella, malabarspinazie naast de veldsla

basella, malabarspinazie naast de veldsla

Op de derde foto zie je een stukje op het achterland. Naast de veldsla, langs het rek groeit Basella oftewel malabarspinazie. Ooit pronkte deze als kamerplant in veel huiskamers. Het heeft leuke roze bloemetjes en lekker sappige blaadjes. Dit jaar doet hij het erg goed! Wie weet door de warmte hoewel hij vooral de laatste weken enorm groeit. Achteraan groeit de prei. Omdat we elke 3 weken planten zie je de ontwikkeling erg mooi.

De andijvie die we hebben geplant is aan de buitenranden soms wat kleiner dan midden in de rij. Onze lieve nijlganzen houden er erg van. Gewoon zo nu en dan een hapje want gelukkig houden ze nog steeds meer van gras, klaver en knopkruid. De ganzen zijn ondertussen bijna volwassen. Er is hier en daar nog wat pluis te zien. Ze oefenen dagelijks met hun vleugels en ze komen al een meter of 2 los van de grond. De vijver is naast veilige slaapplaats ook een zwembad geworden waar ze een paar keer verdaag in rond zwemmen en wedstrijdjes duiken in doen. 

Ik krijg met die koude nachten zin in stamppotten met spekjes en/of knapperig gebakken kaasburgers. Gebruik voor de stamppot een kruimige aardappel zoals de Alouette. Kook deze met of zonder schil in 15 minuten gaar. Afgieten en droog laten stomen. Stamp de aardappelen met een klein beetje zeezout, zwarte peper en wat melk zacht en romig. Snij de andijvie mooi fijn en schep erdoor. Wacht een minuut of 5 voor het opdienen. Voor een lekker knappertje rooster je wat pompoenpitten, zonnebloempotjes en sesamzaad met wat zout licht bruin en strooi dat erop het laatst over.

De bladgroenten bewaar je het best gewassen vochtig in een plastic zak in de koelkast. Met die koude nachten laat ik de meeste groenten buiten in de schaduw onder een vochtige doek.

 

Bloemendaalse gele en andere mooie kolen

Het is echt nazomer. De kleuren in de tuin en de bomen in het bos worden steeds geler en de eikels vallen massaal. Ook de eerste peren konden we afgelopen zaterdag plukken nog heel even op de appels wachten maar ook die kunnen elk moment rijp zijn. 

IMG_1054.JPG

 

De Bloemendaalse gele kool is een oud ras die ergens tussen spitskool en savooiekool zit. Het is een zachte malse kool die ook wel slobberkool wordt genoemd. Ik vind dat zo’n mooi contrast! Een ander oud ras is de Holsteiner platronde. Een soort witte kool die echt enorm kan worden en vaak gebruikt werd in zuurkool. Net als Filderkraut, een oud Duits spitskoolras beroemd om zijn smaak en zachtheid. Deze oude rassen groeien niet zo uniform als de nieuwe. Er zijn enorme verschillen in groottes en ook de opkomst is niet 100% zoals bij gewone spitskool. 

Deze kolen passen perfect in een gado-gado. Hier kun je ook een deel van de courgette en wortel in verwerken. Snij de groenten chinoise en blancheer ze dan kort in een grote pan kokend water. Serveren met een pittige pindasaus, gebakken uitjes en bolletjes kleefrijst. 

Aan het eind van de week wordt het ineens weer wat koeler. Zin om dat te vieren met een Hollandse stamppot? De in reepjes gesneden kool op het laatst 5 minuten meekoken met de aardappels, afgieten, stampen met een klontje boter en dan in een ovenschaal nog even met wat kaas gratineren. Natuurlijk lekker met spekjes maar ook vegan met olie ipv boter en gerookte tofu ipv spekjes heel lekker. 

Zin om er een salade van te maken? Kneed heel fijngesneden reepjes kool dan met 2 tl zout en voeg dan naar smaak citroensap en balsamico toe en laat minimaal een half uur staan. Lekker met rozijnen, nootjes en peterselie. Fijn geraspte wortel staat er ook heel leuk in.

De groei raakt nu de dagen duidelijk korter worden uit de sla. De eikenbladsla is nog steeds prachtig maar de opeenvolging van de verschillende soorten wordt (gelukkig) steeds langzamer. Door de regen groei het onkruid trouwens wel hard. De daglengte lijkt daar helaas niet zoveel invloed op te hebben… De rode ui kwamen we vorige week onder een heleboel onkruid tegen. Dat was een leuke verrassing!

IMG_1056.JPG

Bietjes, geel en rood oogsten we nu in de tuin. De droogte heeft ze soms wat rare vormen gegeven, maar nog steeds erg lekker zoet. Ik herinner me vorig jaar nog goed. Toen hadden we een muizenplaag en oogsten we alleen maar beets with bites. Nu dan de droogte die ze parten speelde maar al met al een goed jaar!

Dit keer geen recepten van mij maar de link naar een site waar ik graag inspiratie opdoe en ze heel mooi 8 lekkere bietenrecepten heeft bij elkaar heeft neergezet.  https://myfoodblog.nl/trending/8-lekkerste-bieten-recepten/

IMG_1055.JPG

En natuurlijk courgettes! Ook hier is de groei een beetje uit maar we wilden jullie nog een keer een mooie hoeveelheid meegeven. Je kunt ze ook als augurk in maken als je er al genoeg van hebt.

500g courgette -schoongemaakt en in stukjes gesneden gewogen-
1 rode uie
1,5 el zout
1/4 liter (natuur)azijn
150 gram kristalsuiker
2 tl mosterdzaad
1 tl kurkuma/geelwortel
1 tl dillezaad
laurierblaadjes
jeneverbessen

Was de courgettes en snijd het kontje en de kroon eraf. Snijd ze in de lengte door en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes van niet meer dan een cm dik. Maak de uien schoon en snijd ze in dunne ringen. Meng de courgettes met de uien in een grote kom en strooi het zout erover. Hussel het geheel nog eens goed door en laat dit enkele uren staan.
Schep de groenten in een vergiet, spoel ze goed af met koud water en laat het uitlekken. Breng in een grote pan de azijn, suiker, mosterdzaad, kurkuma en dillezaad aan de kook. Laat dit enkele minuten koken en voeg de groenten toe. Breng alles weer aan de kook en laat het ongeveer 2 minuten koken. Doe onder in de schone potten 1 laurierblaadje en 2-4 jeneverbessen, daarna de groenten, vul de potten tot de rand met het hete kookvocht en draai vervolgens de deksels op de potten. Zet de potten ondersteboven en laat ze 5 minuten afkoelen. Draai de potten weer om en laat ze verder afkoelen. Laat het zoetzuur minstens een week, liever drie weken, intrekken.

Fijne laatste zomerdagen, Esther Marieke Esther Henk en de vrijwilligers

 

 

In de bonen van de hitte

We zijn weer terug van vakantie en de regen gelukkig ook. Wat was het droog de afgelopen weken. Gelukkig hebben Elske en de rest veel kunnen beregenen. Maar de hitte zorgde er wel voor dat de groenten sneller groeien en daardoor komt de planning van de groentepakketten soms wel wat in het geding. Vorige week was er zoveel klaar om te oogsten terwijl we deze week jullie natuurlijk ook een volle krat willen geven. Door dat snelle groeien willen de groenten ook zaad gaan vormen. In de bonen waren we dus; om te plukken en te plukken en te plukken. Helaas waren de bonen snel te dik ondanks het vake plukken maar de afgekeurde bonen vonden gelukkig hun weg naar de varkens van Norbert. Voor gewassen zoals de suikermais, de courgettes en pompoenen is het hete weer juist geweldig. 

 Zoekplaatje: Arthur tussen de mais

Zoekplaatje: Arthur tussen de mais

Deze week zijn we aan het planten. Met een lekker vochtig grondje kunnen de nieuwe courgetteplanten, laatste andijvie en sla en veldsla lekker van start. Ook gaan de aardbeienplanten voor volgend jaar de grond in. De tuin wordt leger maar stiekum ook weer niet als over twee weken de wintergewassen gezaaid zijn.

IMG_0922.JPG


In het pakket vinden jullie deze week twee mooie soorten courgettes, de patisson en de zapallito. Je eet deze allebei jong, zoals de courgette. De smaak is net anders. De patisson is wat frisser van smaak en de zapallito wat zoeter. Die laatste eet ik ook vaak rauw in dunne partjes als salade. Heel mooi met granaatappel pitjes of cranberry’s en wat geroosterde zaden. De patisson is mooi om te vullen, gewoon met kaas en wat bieslook en wat cherrytomaatjes on te side in de oven (45min). Ik gebruik de meloenlepel om het vruchtvlees eruit te halen. Dan heb je ook nog leuke witte bolletjes die je ook kunt gratineren of gebruiken in een saus de volgende dag.
De venkel is helaas gaan het schieten. Als je hem heel dun schaaft voor een salade met radicchio bijvoorbeeld dan maakt die dikke stengel niets uit. Maar je kun er in ieder geval een lekkere soep mee maken! Ook het hart is heerlijk fijn gesneden in een soepje.
Bij de radicchio(-venkel) salade eet je de eerste appeltjes van het seizoen en wat walnoten. De radicchio is een rood-groene krop die wat op rode kool lijkt. De smaak is echter meer zoals witlof. Je snijdt de krop in dunne reepjes. Vind je het wat bitter leg dan de gesneden blaadjes 5 min in een bak koud water en de bitterstoffen trekken eruit.
De pronkbonen kun je op verschillende manieren eten. Heel jong als een soort snijboon en iets later als een dopboon. Deze vind je nu in het pakket. Je haalt de dikke boontjes uit de schil en kookt die kort (10 min, wel altijd even de dikste proeven) De kleuren van de bonen varieren net als de mooie bloemen van wit tot zwart-paars. Deze bonen danken hun naam ook aan die mooie kleuren. Nu kan je ze verwerken in allerlei gerechten. Mexicaanse schotel met ui, paprika, gehakt. En dan met tortillachips en zure room eten natuurlijk omdat het vakantie is.De bonen kun je makkelijker even laten liggen dan bijv. sperziebonen omdat ze een natuurlijke verpakking hebben. Zonde al die bonenhulzen? Trek er een lekkere bouillon van! Neem nog wat preiloof, ui en wortelschillen, venkel- of wat andere groenterestjes wat laurier, peperkorrels en peterselie stengels en zet dit in een grote pan net onderwater op. Laat het geheel een 20 min koken en dan uitzetten en na 20 minuten afgieten, nu pas zout toevoegen. Vooral als basis voor een linzensoep smaakt dit heel goed.
De eerste suikermais heb ik vorige week geplukt. Door de droogte is de de groei een beetje minder uniform dan andere jaren maar wel zijn ze geweldig lekker zoet. Kook de kolven maar een paar minuten tot de kleur van het geel van licht naar diep omslaat. Ook in het blad roosteren op de bbq is heel lekker en leuk. Maak een boter met wat zout en kruiden, bijv. gebakken salie om erover te smeren.


Zomerse groetjes uit de tuin,

Esther, Marieke, Elske, Esther, Henk, Arthur en de andere vrijwillligers