De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

dit weekend: Midzomerdag- en nacht open!

Wil je de tuin ook eens s'avonds beleven? Dit hele weekend, 17 en 18 juni heeft De Ommuurde Tuin open tuin ivm Lekker naar de (biologische) Boer. Kom genieten van onze verse zomerse groenten en fruit in de tuinwinkel Op het terras kan je smullen van een glas vers gemaakte aardbeiensmoothie, een heerlijk biologische ijsje of een kopje koffie met taart en zijn er proeverijtjes. Je kunt zelf aardbeien plukken (op=op), kikkers tellen en ronddwalen langs de verschillende mooie plekken in de tuin. Ook kan je lekker komen lunchen of dineren, we hebben o.a. biologische en vegetarische huisgemaakte soep, landbrood, tuinsalade en quiche bij het kampvuur! Esther en haar stagiaires leiden je rond in deze bijzondere tuin om 11u-14u-16u en 20u en vertellen je alles over de tuin en biologisch tuinieren. We blijven op zaterdag open tot het donker is. Op zondag sluiten we de poort om 16u. 

Regenbogen met midzomer

Wat een prachtig weer. Alles is zoo groen, behalve de aardbeien dan natuurlijk. En wat veel aardbeien! We hebben donderdag met 4 mensen de hele dag geplukt en aan het eind van de dag waren we er nog steeds niet mee klaar. Het 2e jaars bed heb ik nu maar opgegeven. Althans het is vrij voor zelfplukkers. Dus als je voor de jam een paar kilo wil plukken voor 4,- per kilo ben je welkom!

Komend weekend vieren we midzomer met Lekker naar de Boer, door een extra lange openstelling en avondrondleiding op zaterdag 10-23 en zijn we zondag ook open van 10-16. We hebben overdag ook rondleidingen, extra veel lekkers te proeven op het terras, een kampvuurtje met broodjes bakken voor de kinderen, een wedstrijd kikkers tellen en nadoen. Dus zin om de tuin weer eens anders te zien. Kom dan zeker langs.

Het is bijna midzomer dat betekent dat we beginnen aan het leegoogsten van de peulen, en het oogsten van de doperwten en kapucijners. De reuzenpeulen zijn een soort sugarsnaps. Je moet ze wel afhalen, er kan een taaie draad inzitten. Dit weekend heb ik ze gegrild. Olie de peulen na het afhalen in door met je handen wat olie erdoor te husselen. Als je wilt kun je in die olie eerst wat citroenschil rode peper en knoflook laten trekken. Maak de grillpan heet en gril de peulen dan aan beide kanten een minuutje. Lekker bij een pasta met pasta met in olie gebakken ui, knoflook en tomatenstukjes. 

Verse kapucijners, net als doperwten zijn zoet maar met een bittertje. Het is lekker als een stevige vervanging van doperwten. Ik maakte er een lekkere Indiase curry mee. Bak wat fijngesneden ui met knoflook glazig voeg rode peper en Hindoestaans kerriepoeder toe. Zorg dat er een beetje vocht in de curry is en roer de gedopte kapucijners erdoor. en in grove stukken gesneden gekookte aardappels. Lekker met een frisse salade met yoghurtdressingDoor het rare weer van het voorjaar zijn veel groenten niet tegelijk klaar of schieten snel door. Het zaterdagpakket had afgelopen week al koolrabi dus daar zoeken we de goede Chinese kool voor uit. Lekker met koolrabi en Chinese kool is een salade met appel, ijsberg- of kropsla. Je kunt hier wat citroensap, balsamicoazijn en olijfolie over verdelen. Snij de ingrediënten in mooie dunne reepjes zodat het goed verdeeld. De paarse koolrabi staat vooral mooi op het veld. Onder de schil is hij gewoon wit. Je kunt een deel van de huid laten zitten zodat er een klein stukje paars aan het reepje komt. Grotere stukken schil zijn taai.

Door het rare weer van het voorjaar zijn veel groenten niet tegelijk klaar of schieten snel door. Het zaterdagpakket had afgelopen week al koolrabi dus daar zoeken we de goede Chinese kool voor uit. Lekker met koolrabi en Chinese kool is een salade met appel, ijsberg- of kropsla. Je kunt hier wat citroensap, balsamicoazijn en olijfolie over verdelen. Snij de ingrediënten in mooie dunne reepjes zodat het goed verdeeld. De paarse koolrabi staat vooral mooi op het veld. Onder de schil is hij gewoon wit. Je kunt een deel van de huid laten zitten zodat er een klein stukje paars aan het reepje komt. Grotere stukken schil zijn taai.

 

En ja nog een keer aardbeien! Vorig jaar konden we ternauwernood iedereen een keer aardbeien geven. Nu is er zoveel dat we zolang het kan iedereen een bak aardbeien. Dit volgende recept kreeg ik van Puck en Robbert. Ipv spinazie kun je ook de jonge snijbiet blaadjes gebruiken.

Spinazie - aardbeien salade. Was de spinazie en snij de blaadjes evt kleiner. Snij de aardbeien in kwarten en meng deze twee met balsamico dressing en goed veel zwarte peper. Hele mooie rijke smaak met die zoete tonen van de aardbeien. Serveren met geroosterde nootjes, jum jum. Eventueel voor een maaltijdsalade kan er nog wat gekookte pasta door of witte kaas (geitenkaas, mozzarella), een favoriet  bij ons in het aardbeien seizoen! 

aardbeispinaziesalade.jpg

Deze foto komt van de site lepeltje liefde. Heerlijke recepten ook

Nog een tip voor de aardbeien… Dit ras Korona is heerlijk zoet maar bewaard slecht dus eet ze het liefst dezelfde dag en bewaar ze niet in de koelkast en was ze ook niet. Dan gaat de smaak achteruit.

aardbeien!

Het aardbeien seizoen is losgebarsten. We kunnen nu dagelijks plukken. Wat een heerlijke oogst. Ik eet elke dag aardbeien. (hoewel ik ze vandaag vergeten ben mee naar huis te nemen, dat wordt niet gewaardeerd door mijn kinderen). Nu eten we alle aardbeien nog uit het vuistje of op brood, maar over een week gaan ze door de salade, in de jam, in smoothies. Leuke recepten zijn dus zeer welkom!

De peultjes groeien nu enorm hard. plukte ik vorige week zaterdag de eerste peultjes op kniehoogte, nu kan ik al op schouderhoogte plukken! In de bessenkooi groeit alles ook enorm. Dus hebben we er al vast het bessennet overheen getrokken. 

 

In het pakket deze week: aardbeien, peultjes, bosbietjes, paksoi en little gem sla

Vandaag aten we bieten-peultjes-risotto. Fruit een fijngesneden uitje en een teentje knoflook in wat olijfolie, voeg daar wat risottorijst aan toe n laat het wat meebakken. Je kunt hier ook wat zwarte peper en geelwortel aan toevoegen, lekker en heel gezond. Voeg dan water en zeezout of bouillon toe en blijf zo nu en dan roeren. Snij de bietjes in dobbelsteentjes van 2 cm en voeg die na 10 minuten toe. Na 10 minuten moet het water bijna opgenomen zijn en de rijst nog niet helemaal gaar. Voeg dan de afgehaalde peultjes toe (en misschien een handje erwten uit de diepvries of van de gedopte dikke peultjes). Zet het vuur uit en laat het nog even staan , een keertje omscheppen en serveren met geraspte pittige geitenkaas en hazelnoten of een pittige worstje.

Gooi het bietenblad niet weg. Je kunt er een lekkere pittige Perzische vis-bietenblad-schotel van maken. Fruit een fijngesneden ui met 3 teentjes knoflook, 3 tl geelwortel, 1 tl koriander en rode peper en zout naar smaak. Bak daarin blokjes kabeljauw of andere stevige vis. Voeg hierna 4 in blokjes gesneden tomaten toe tot ze een beetje uit elkaar gaan vallen en stoof dan het grof gehakte bietenblad mee. Serveren met basmati rijst gekookt met saffraan en rozijntjes en dikke yoghurt.

Little Gem kun je natuurlijk als salade klaar maken. Je kunt ze ook in kwarten snijden in de lengte, bestrijken met olijfolie met knoflook en wat ras-al-hanout of wat gerookte paprika en dan lichtbruin grillen of bakken. Lekker verrassend groentegerecht bij een mooie cous-cous met kikkererwten, paprika, citroen en munt.

De paksoi heeft de slakken aanval overleefd! Ik maak er graag mijn snelle paksoi-tofu-noodles mee. Kook wat water om de eiernoodles in te weken. Bak in een wok blokjes tofu en voeg dan wat prei, reepjes wortel voor de kleur en wat rode peper voor de pit toe. Even doorscheppen. Dan de in reepjes gesneden paksoi (niet al het donkere blad) en blus het geheel af met kikkomansaus of shoyu. Schep voorzichtig de uitgelekte noodles erdoor en strooi er wat limoen sap of rasp en sesamzaadjes over. Prachtig!

Eet smakelijk!

Esther, Marieke en de rest van het tuinteam

uitbundig

Knolvenkel, gemengde sla, andijvie, Chinese kool of peultjes en bosui; het past amper in je tas! De abokratjes puilen uit en ook op het land is alles enorm gegroeid. Deze week zijn we lekker aan het planten. De bonen bij hun stokken, nieuwe sla in rijtjes en ook de nieuwe kolen krijgen hun nu hopelijk slakvrije plaats. De mensen met het zaterdagpakket hadden vorige week al gemengde sla want de veldsla vond het net als de spinazie veel te warm en was gaan bloeien. Deze week wordt het voor hen dan eikenbladsla. De Chinese kool heeft ook last van de enorme weersomslag. Hoewel je bloeiende kool prima kunt eten zal er zaterdag wat anders voor in zitten. Ik verwacht de eerste gouden en groene peultjes!

De knolvenkel krijgen jullie met loof. Knip het loof eraf als je de knol een paar dagen wil bewaren. Het loof kun je in wat water goed houden. Laat je het zitten dan trekt het blad vocht uit de knol en dat maakt hem minder mals. Het loof is fijn gesneden en geblenderd heel lekker in sommaties  soep of sauzen. En zo vers kun je het in een ovenschotel of roerbak gewoon mee nemen. Knolvenkel eet ik het liefst heel fijngesneden rauw of in azijn gemarineerd in een maaltijd salade. Maar het is ook lekker in een ovenschotel met pittige kaas(, spekjes) en wat mosterd bij een risotto met geroosterde noten en pitten. 

De Chinese kool kun je makkelijk in een frittata of omelet verwerken. Fruit een bosuitje met wat knoflook en rode peper, Voeg er fijngesneden Chinese kool en zout aan toe, even roerbakken en er 4 (of meer) geklutst eitjes over gieten. Op zacht vuur laat je het ei langzaam stollen. Je kunt het onder de gril aan de bovenzijde licht bruinen. Lekker bij rijst of op brood.

Wat een joekels van andijvie! Fijn voor een zomerse stamppot van heel fijn gesneden andijvie, augurkjes en blokjes kaas. 

Het zijn drukke weken. Met zoveel licht, warmte en gelukkig ook vocht groeit alles goed. Wat heb ik heerlijk geslapen toen zaterdag het onweer losbarstte!  Dat dit jaar niet alles over rozen gaat in de tuin hebben jullie misschien al wel gelezen. Het meeste staat er prachtig bij maar deze week heeft de suikermais een setback gehad. Ze stonden fier overeind maar een nachtje later lag 80% om. We hebben slimme muizen die gewoon het rijtje zijn afgelopen… Gelukkig zijn we nog op tijd om nieuwe mais te zaaien. Dat doe ik nu in de kas zodat ik hopelijk de muizen en de duiven te slim af ben. Komende zaterdag zijn er rondleidingen tbv de open eco-tuin dagen van Velt. Dus wil je een uitgebreider kijke achter de schermen dan zijn jullie welkom om 11,14 en 16u. Marieke bemant het terras met heerlijke taart, quiche en soep. 

 

Eet smakelijk,

Esther, Marieke, Esther en Gerard

Pas op, wilde spinazie!

Wat een heerlijke dagen. Het is tot laat licht dus ik ben nu ook vaak ’s avonds in de tuin om toch nog wat water te geven, asperges te oogsten of een bedje te schoffelen. Gisteren was een speciale avond want we kregen een rondleiding van Ruud Schaafsma voor alle vrijwilligers van de tuin en de muur. Hij vertelde bijzondere verhalen over het oude kasteel Grunsfoort en de oprijlaan die door de tuin liep, de loop van de beken en ons hoogte of eigenlijk dieptepunt was een bezoek aan de kelders van bierbrouwerij de Bok verscholen onder de oude wasserij Peelen. 

In de tuin is het een schouwspel van prachtige insecten. Kevers, sluipwespen, boktorren en prachtige mugjes. En vandaag hadden we de eerste zwerm! Erg laat, niet alleen door de kou maar vooral ook de droogte zorgde ervoor dat er niet genoeg voedsel was. En met een lege maag gaan de bijen niet zwermen. In de tuin hebben ze genoeg te eten. De peulen en de aardbeien bloeien en ook de irissen en lupinen. Er komt steeds meer kleur in de tuin. En ja ja er ligt alweer stro onder de aardbeien, nog een paar weekjes!

De vorige planting kolen was zodanig aangetast door de slakken dat ik ze met pijn in het hart omgefreesd heb. Ik ga nu de slakken te lijf met droogte. Deze week zet ik de bedden een aantal keer om en daarna hoop ik dat de meeste slakken verdwenen zijn. Na beregenen en een nieuwe mulch laag van paddestoelen en nieuwe aaltjes tegen slakken en dan kunnen er weer koolplantjes in! 

Koolrabi is het ronde lichtgroene bolletje met blaadjes. Het smaakt sappig en zoet en een beetje als broccoli. Het groeit boven de grond en is dus geen knol zoals veel mensen denken. Je kunt het helemaal eten, op het steeltje na dan, dat is wat houtig. Het past goed in Aziatische gerechten zoals deze koolrabi noodles.Kook 1 portie rijstnoodles. Spoel ze af met koud water en laat ze verder afkoelen. Mix sap en rasp van 1 limoen, 2 el sojasaus, 1 el rijstazijn, 1 fijngesneden steel verse knoflook en 1 tl geraspte gember goed door elkaar voor de dressing. Schil  eventueel de koolrabi en snij de koolrabi in hele dunne stengels. Meng de koolrabi in een kom met de dressing en laat dit 15 min marineren. Mix vervolgens de rijstnoodles, een 1/2 avocado in stukjes, fijngesneden halve jalapeno peper &  wat verse koriander met de koolrabi. Serveer bijvoorbeeld met de pinda’s en chilisaus.

De spinazie is wild! Dat wil zeggen dat ik ze oogst als ze zo groot mogelijk is. Dan zit er de meeste smaak in en slinkt het ook minder dan de babyblaadjes die meestal verpakt verkocht worden. Er gaat niets boven een quiche van spinazie, feta en met gecaramelliseerde rode ui. Snij twee rode uien in dunne have ringen en fruit deze op laag vuur tot ze caramelliseren in wat boter of olijfolie. Was de spinazie en hak ze grof. Bak een fijngesneden knoflook in wat olie en gooi daar de spinazie bij, even roerbakken tot de kleur omslaat en het meeste vocht verdampt is. Beleg een quiche vorm met bladerdeeg. Leg op de bodem een laag met spinazie en kruimel daar feta overheen. Verdeel 6 losgeklopte eieren met wat zout en zwarte peper erover en bovenop leg je de gecaramelisserde rode ui. Dan hoeft de quiche nog maar 45 minuten in een oven van 175 graden. en kun je ervan genieten met een glaasje rosé in het avondzonnetje. Helaas zorgt de zon ervoor dat de spinazie gaat bloeien. Ze halen het eind van de wek niet. Voor zaterdag zit er dus een alternatief in het pakket; broccoli of bleekselderij denk ik.

De krulandijvie is het frisse zusje van de andijvie. Lekker knapperig wordt het als frisee sla verkocht. Leuk door de veldsla of geroerbakt met rode peper en cashewnoten. Maar je kunt er ook gewoon een stamppot met spekjes van maken. 

Deze week of volgende week (in de di pakketten zijn we het nl vergeten…) vinden jullie in het pakket een spaarkaart met streekzegels. Bij elke 5 euro aankoop in onze winkel en nog veel meer leuke biobedrijfjes in de buurt krijg je een streekzegel en met 50 zegels krijg je een leuke aanbieding of korting in de winkel. Met een volle spaarkaart krijg je bij ons bijvoorbeeld een kop koffie en een huisgemaakt taartje naar keuze en met twee spaarkaarten een groentepakket. 

Eet smakelijk, Esther, Marieke en Elske

IJsheiligen

Wat een prachtige dagen! Warm, vochtig, geweldig voor de plantjes en de slakken… Vandaar dat ik dit jaar een biologische bestrijding in ga zetten; nematoden of te wel aaltjes die de slakken gebruiken als host. Nadat ik er dus een paar miljard heb uitgezet hoop ik dat ze zich gaan vermenigvuldigen en dat er wat meer evenwicht en lagere populatie in de slakken zal ontstaan. Tot nu toe heb ik vooral in de kolen veel last. De tweede planting met rode spitskool en Bloemendaalse gele is bijna helemaal afgegeten. Die gaan we natuurlijk bijplanten maar eerst ga ik vanavond met een gietertje rond om de aaltjes te verspreiden.

IMG_0833.JPG
IMG_0851.JPG

Dit weer is ook super om bonen te zaaien en pompoenen te planten. Dat gaan we dus ook deze week doen. Maandagochtend vroeg was omroep Gelderland in de tuin om daar verslag over te doen. http://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2134380/IJsheiligen-voorbij-nu-hopelijk-geen-vorst-meer
De plantgoeddag van afgelopen zaterdag was een succes veel van de opgekweekte planten zijn verkocht maar gelukkig is er ook nog genoeg over voor de mensen die zaterdag niet konden.
Het pakket is deze week wat licht, de echte zware producten zoals koolrabi of bosbietjes doen hun best maar moeten nog wat langer groeien. Wel een heel smakelijk pakket met bijvoorbeeld kervel. Ik maak elk jaar kervelsoep en de kids vinden het heerlijk. Ik maak met boter en bloem een roux. Die vul ik aan met water (of bouillon), melk, zout en peper tot een romige soepdikte en daarna blender ik er een bos gewassen kervel doorheen. Super simpel en super lekker. Met knapperig brood, tomatensalade en wat chipolata worstjes
Rafelsteeltjes! Een echte voorjaarsgroente, het is een variant op raapsteeltjes alleen zijn deze rassen veel mooier door het gerafelde blad. Ze smaken knapperig sappig en licht pittig naar mosterd. Het combineert heel goed met de warme aardse smaak van shii-take. Raapsteeltjes horen van oudsher fijngesneden in een stamppot. Als variant hierop kun je de rafelsteeltjes serveren in een risotto met de gebakken shii-take waar je ook een bosknoflookje en wat rode peper doorheen snippert (al dan niet mee gebakken).
De shii-take komen van mycocycling een opstartend bedrijfje in Wageningen dat de bio-koffiedik van de uni en verschillende restaurants recycled door het in een mengsel van houtzaagsel van lokale zagerijen te gebruiken als groeimedium voor paddestoelen! Lekker en duurzaam!
Bosknoflook komt niet uit het bos… het is geboste jonge knoflook die nu nog erg op prei lijkt. Maar dan wel met de heerlijke smaak van knoflook! De knoflook is al in oktober geplant en heeft de hele winter langzaam onder de grond gegroeid om bij de eerste warmte te kunnen profiteren van zijn wortels en gelijk door te groeien.

FullSizeRender.jpg


De eerste sla! Romaanse sla of bindsla of Little Gem, erg lekker in een maaltijdsalade en leuk ook om te grillen. Snij de kropjes in kwarten en gril ze op de gesneden kanten in een grillpan en bestrooi het met wat gehakte hazelnoten, zout, zwarte peper en mooie olijfolie.
Rabarbercake: Meng 200g zachte boter met 150-200g fijne rietsuiker en wat vanillepoeder, klop het luchtig en voeg een voor een 4 eieren toe. Meng 200g bloem, 20g custard en 8g bakpoeder en voeg dat beetje voor beetje toe. Neem een platte bakvorm en leg daar bakpapier in en dan het beslag, druk in het beslag 2 cm lange stukjes rabarber. 30 minuten afbakken bij 180 graden. Even checken met een sateprikker of de cake gaar is! Evt. vervang je een deel van de bloem door amandel meel en bestrooi je de taart met amandelschaafsel.


Eet smakelijk, Esther en Marieke

Eerste groentepakket van het seizoen!

Hoera, het eerste pakket! Wat is de winter snel voorbij gegaan. In de afgelopen koude en droge april leek alles stil te staan. Maar rustig is het toch doorgegroeid. De paksoi is al mooi groot, of anders vind je twee kleintjes in de krat. De prei en de bieten hebben de hele winter rustig op het land of in de kuil gestaan. Zo is dit eerste pakket stiekum erg gewichtig geworden. 

Rabarber, een echte voorjaarsgroente of -fruit? Ik maak er nog steeds het liefst desserts mee bijvoorbeeld gestoofd met port en gekruimelde merengue en hazelnoten erop maar ook lekker op de couscous!

Gestoofde rabarber met port Verwarm de oven voor op 195 ˚C. Halveer een vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Breng voor het stoofvocht rode port met vanillemerg, het leeg geschraapte vanillestokje, honing en kaneel aan de kook. Snijd de uiteindes van de rabarber en snijd de rabarber in stukjes van circa 5 centimeter en leg ze in een ovenschaal. Schenk het stoofvocht over de rabarber en dek de ovenschaal af met bakpapier. Gaar circa 35 minuten in de oven tot de rabarber zacht is. 

Rabarbercouscous Strooi de couscous in een kom en schenk er water of bouillon erbij. Dek de kom af met een bord en laat circa 10 minuten staan tot de couscous het vocht volledig heeft opgenomen. Verhit een scheutje olie in een pan en bak wat merquezworstjes rondom in circa 5 minuten goudbruin en gaar. Haal de merquezworstjes uit de pan en snijd ze in plakken. Halveer de paprika in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in blokjes. Snijd wat bosuitjes in ringetjes. Snijd een handje dadels in reepjes. Meng de merguezworstjes, paprika, bosuitjes, dadels en rucola door de couscous. Breng op smaak met citroensap, zout en peper. Schil de rabarber, halveer de stengels in de lengte en snijd de rabarber in gelijke stukjes. Verhit een scheut olie in een pan en bak de rabarber circa 1 minuut. Voeg de honing toe, breng op smaak met een beetje zout en peper en bak de rabarber in circa 4 minuten gaar. Leg de rabarber op de couscous.

Voorjaarsblaadjes voor een mooie salade van veldsla, bloeiend winterpostelein en mosterdsla. Goed wassen en een mooie dressing , misschien nog wat mozzarella bolletjes en gele tomaatjes erover en het lijkt wel als of je een lentewei op tafel hebt staan.

De bieten zijn of geel of gestreept, Burpee’s Golden of Chioggia di Tondo. Natuurlijk niet meer zo geweldig zoet als de zomerbietjes maar nog wel lekker om te (geschild en in stukjes) poffen in de oven met wat olijfolie en knoflook en dan serveren met zure room. Lekker bij een pittig gekruide vis of een bonenschotel. Ook lekker en makkelijk is er een soep van maken. De kleur zet iedereen op het verkeerde been.

De paksoi en prei vragen bij mij om een lekkere miso soep met fijn gesneden prei, reepjes paksoi, gekookt ei en noodles. Lekker en snel klaar! Kies een goeie miso of dashi bouillon of probeer er eens een paar uit. 

In de tuin begint de plantgoeddag van 13 mei dichterbij te komen dus naast wieden en planten zijn we ook druk om allerlei kruiden, groenten en eetbare bloemen op te potten. De courgettes en pompoenen zijn net boven in de zaaitafel en zelfs daarin hebben sommigen een klap van de nachtvorst gekregen! Ik heb nog niet eerder zoveel schade gezien van een nachtvorst. Het was dan ook echt 8 graden onder nul!

In de krant

Een leuk stukje over tuinieren in de Gelderlander vandaag. Wil je nog meer weten over wat wel en niet in compoosthoop kan, compost fermenteren, welke soorten groenten goed bij elkaar geplant kunnen worden of wil je gewoon leuke en lekkere plantjes voor je eigen moestuin kopen? 13 mei hebben we weer onze plantgoedmarkt met heel veel keus en rondleidingen.

IMG_0372.JPG