De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

In de bonen van de hitte

We zijn weer terug van vakantie en de regen gelukkig ook. Wat was het droog de afgelopen weken. Gelukkig hebben Elske en de rest veel kunnen beregenen. Maar de hitte zorgde er wel voor dat de groenten sneller groeien en daardoor komt de planning van de groentepakketten soms wel wat in het geding. Vorige week was er zoveel klaar om te oogsten terwijl we deze week jullie natuurlijk ook een volle krat willen geven. Door dat snelle groeien willen de groenten ook zaad gaan vormen. In de bonen waren we dus; om te plukken en te plukken en te plukken. Helaas waren de bonen snel te dik ondanks het vake plukken maar de afgekeurde bonen vonden gelukkig hun weg naar de varkens van Norbert. Voor gewassen zoals de suikermais, de courgettes en pompoenen is het hete weer juist geweldig. 

 Zoekplaatje: Arthur tussen de mais

Zoekplaatje: Arthur tussen de mais

Deze week zijn we aan het planten. Met een lekker vochtig grondje kunnen de nieuwe courgetteplanten, laatste andijvie en sla en veldsla lekker van start. Ook gaan de aardbeienplanten voor volgend jaar de grond in. De tuin wordt leger maar stiekum ook weer niet als over twee weken de wintergewassen gezaaid zijn.

IMG_0922.JPG


In het pakket vinden jullie deze week twee mooie soorten courgettes, de patisson en de zapallito. Je eet deze allebei jong, zoals de courgette. De smaak is net anders. De patisson is wat frisser van smaak en de zapallito wat zoeter. Die laatste eet ik ook vaak rauw in dunne partjes als salade. Heel mooi met granaatappel pitjes of cranberry’s en wat geroosterde zaden. De patisson is mooi om te vullen, gewoon met kaas en wat bieslook en wat cherrytomaatjes on te side in de oven (45min). Ik gebruik de meloenlepel om het vruchtvlees eruit te halen. Dan heb je ook nog leuke witte bolletjes die je ook kunt gratineren of gebruiken in een saus de volgende dag.
De venkel is helaas gaan het schieten. Als je hem heel dun schaaft voor een salade met radicchio bijvoorbeeld dan maakt die dikke stengel niets uit. Maar je kun er in ieder geval een lekkere soep mee maken! Ook het hart is heerlijk fijn gesneden in een soepje.
Bij de radicchio(-venkel) salade eet je de eerste appeltjes van het seizoen en wat walnoten. De radicchio is een rood-groene krop die wat op rode kool lijkt. De smaak is echter meer zoals witlof. Je snijdt de krop in dunne reepjes. Vind je het wat bitter leg dan de gesneden blaadjes 5 min in een bak koud water en de bitterstoffen trekken eruit.
De pronkbonen kun je op verschillende manieren eten. Heel jong als een soort snijboon en iets later als een dopboon. Deze vind je nu in het pakket. Je haalt de dikke boontjes uit de schil en kookt die kort (10 min, wel altijd even de dikste proeven) De kleuren van de bonen varieren net als de mooie bloemen van wit tot zwart-paars. Deze bonen danken hun naam ook aan die mooie kleuren. Nu kan je ze verwerken in allerlei gerechten. Mexicaanse schotel met ui, paprika, gehakt. En dan met tortillachips en zure room eten natuurlijk omdat het vakantie is.De bonen kun je makkelijker even laten liggen dan bijv. sperziebonen omdat ze een natuurlijke verpakking hebben. Zonde al die bonenhulzen? Trek er een lekkere bouillon van! Neem nog wat preiloof, ui en wortelschillen, venkel- of wat andere groenterestjes wat laurier, peperkorrels en peterselie stengels en zet dit in een grote pan net onderwater op. Laat het geheel een 20 min koken en dan uitzetten en na 20 minuten afgieten, nu pas zout toevoegen. Vooral als basis voor een linzensoep smaakt dit heel goed.
De eerste suikermais heb ik vorige week geplukt. Door de droogte is de de groei een beetje minder uniform dan andere jaren maar wel zijn ze geweldig lekker zoet. Kook de kolven maar een paar minuten tot de kleur van het geel van licht naar diep omslaat. Ook in het blad roosteren op de bbq is heel lekker en leuk. Maak een boter met wat zout en kruiden, bijv. gebakken salie om erover te smeren.


Zomerse groetjes uit de tuin,

Esther, Marieke, Elske, Esther, Henk, Arthur en de andere vrijwillligers

In de bonen van de hitte

We zijn weer terug van vakantie en de regen gelukkig ook. Wat was het droog de afgelopen weken. Gelukkig hebben Elske en de rest veel kunnen beregenen. Maar de hitte zorgde er wel voor dat de groenten sneller groeien en daardoor komt de planning van de groentepakketten soms wel wat in het geding. Vorige week was er zoveel klaar om te oogsten terwijl we deze week jullie natuurlijk ook een volle krat willen geven. Door dat snelle groeien willen de groenten ook zaad gaan vormen. In de bonen waren we dus; om te plukken en te plukken en te plukken. Helaas waren de bonen snel te dik ondanks het vake plukken maar de afgekeurde bonen vonden gelukkig hun weg naar de varkens van Norbert. Voor gewassen zoals de suikermais, de courgettes en pompoenen is het hete weer juist geweldig. 

 Zoekplaatje: Arthur tussen de mais

Zoekplaatje: Arthur tussen de mais

Deze week zijn we aan het planten. Met een lekker vochtig grondje kunnen de nieuwe courgetteplanten, laatste andijvie en sla en veldsla lekker van start. Ook gaan de aardbeienplanten voor volgend jaar de grond in. De tuin wordt leger maar stiekum ook weer niet als over twee weken de wintergewassen gezaaid zijn.

IMG_0922.JPG


In het pakket vinden jullie deze week twee mooie soorten courgettes, de patisson en de zapallito. Je eet deze allebei jong, zoals de courgette. De smaak is net anders. De patisson is wat frisser van smaak en de zapallito wat zoeter. Die laatste eet ik ook vaak rauw in dunne partjes als salade. Heel mooi met granaatappel pitjes of cranberry’s en wat geroosterde zaden. De patisson is mooi om te vullen, gewoon met kaas en wat bieslook en wat cherrytomaatjes on te side in de oven (45min). Ik gebruik de meloenlepel om het vruchtvlees eruit te halen. Dan heb je ook nog leuke witte bolletjes die je ook kunt gratineren of gebruiken in een saus de volgende dag.
De venkel is helaas gaan het schieten. Als je hem heel dun schaaft voor een salade met radicchio bijvoorbeeld dan maakt die dikke stengel niets uit. Maar je kun er in ieder geval een lekkere soep mee maken! Ook het hart is heerlijk fijn gesneden in een soepje.
Bij de radicchio(-venkel) salade eet je de eerste appeltjes van het seizoen en wat walnoten. De radicchio is een rood-groene krop die wat op rode kool lijkt. De smaak is echter meer zoals witlof. Je snijdt de krop in dunne reepjes. Vind je het wat bitter leg dan de gesneden blaadjes 5 min in een bak koud water en de bitterstoffen trekken eruit.
De pronkbonen kun je op verschillende manieren eten. Heel jong als een soort snijboon en iets later als een dopboon. Deze vind je nu in het pakket. Je haalt de dikke boontjes uit de schil en kookt die kort (10 min, wel altijd even de dikste proeven) De kleuren van de bonen varieren net als de mooie bloemen van wit tot zwart-paars. Deze bonen danken hun naam ook aan die mooie kleuren. Nu kan je ze verwerken in allerlei gerechten. Mexicaanse schotel met ui, paprika, gehakt. En dan met tortillachips en zure room eten natuurlijk omdat het vakantie is.De bonen kun je makkelijker even laten liggen dan bijv. sperziebonen omdat ze een natuurlijke verpakking hebben. Zonde al die bonenhulzen? Trek er een lekkere bouillon van! Neem nog wat preiloof, ui en wortelschillen, venkel- of wat andere groenterestjes wat laurier, peperkorrels en peterselie stengels en zet dit in een grote pan net onderwater op. Laat het geheel een 20 min koken en dan uitzetten en na 20 minuten afgieten, nu pas zout toevoegen. Vooral als basis voor een linzensoep smaakt dit heel goed.
De eerste suikermais heb ik vorige week geplukt. Door de droogte is de de groei een beetje minder uniform dan andere jaren maar wel zijn ze geweldig lekker zoet. Kook de kolven maar een paar minuten tot de kleur van het geel van licht naar diep omslaat. Ook in het blad roosteren op de bbq is heel lekker en leuk. Maak een boter met wat zout en kruiden, bijv. gebakken salie om erover te smeren.


Zomerse groetjes uit de tuin,

Esther, Marieke, Elske, Esther, Henk, Arthur en de andere vrijwillligers

Slaaaaaaaa

Een sla is geen sla, twee sla is een half sla en drie sla is een stengelsla. Oftewel een overvloed aan sla! Maar wel een bijzondere sla erbij: stengelsla.  Wosun heet deze groente in China. De smaak zit tussen bleekselderij en sla in waardoor de Engelse naam celtuse, een samentrekking van cellerie en lettuse is. Je schilt deze stengelgroente waardoor het lichtgroene hart te zien krijgt. Dit snij je in dunne plakjes en dat kun je roerbakken, of kort blancheren en dan in een salade verwerken. Je kunt het ook rauw eten, laat het even in zout water staan om de bitterstoffen eruit te trekken. Het onderste stuk van de stengel is vaak erg bitter dus snij er een stukje af. Wosun wordt vaak gebruikt in roerbakschotels met prei, paprika, worte, gebakken toful en een oestersaus. Heb je het gehad met de sla als salade of heb je gewoon teveel liggen. Hier zijn wat alternatieve slarecepten:Indisch gehakt: Fruit een ui in wat olijfolie en voeg daar een tl curcuma, djinten, koriander, sereh en laos. Voeg ook een stukje gehakte gember, een teentje knoflook en een halve rode peper toe en laat lekker pruttelen. Voeg dan het gehakt toe en roer tot het rul is (of vegetarisch gehakt tot het warm is). Proef voor zout en peper. Snij een krop sla grof, best vantevoren de bladeren wassen en voeg dit toe. Even laten slinken en serveren met pandanrijst. Slasoep: Fruit een ui en een teentje knoflook en evt een gekookte aardappel en het binnenste van een courgette. Voeg bouillon toe en pureer de soep en breng opmaak met zout peper en citroensap. Was de sla en snij grof. Voeg de sla vlak voor het eten toe. Heel even aan de kok laten komen, pureren en serveren. Wacht je langer dan slaat die mooie knalgroenkleur om naar grijsgroen. Nog steeds lekker maar minder mooi.
Raapsteeltjes in de zomer, ze groeien nu natuurlijk super hard. Lekker voor een stamppotje met een worstje van de BBQ. Afgelopen jaar heb ik een paar keer zelf worst gemaakt. Erg leuk om te doen en te experimenteren met kruiden. Nog geen vegetarische worst gemaakt maar dat zit wel in de pijplijn. Geen zin in stamppot, het past ook prima in een salade of geroerbakt met ui, paprika en tomaat.
De uien liggen te drogen in het zonnetje. Soms ben ik bang dat wel eens te heet kan worden, maar dit is de manier waarop het overal gebeurd. We hebben helaas altijd wat last van de uivlieg. Andere boeren leggen daarvoor vaak insectengaas. Maar dat vind ik zo lelijk dat ik voor de alternatieve methode ga; steriele mannetjes uitzetten. Dat werkt nog niet 100%. Daardoor zijn de uien niet perfect en vaak niet heel lang bewaarbaar. Eet ze dus lekker op.

 


De courgettes produceren nu enorm. Ik hoop dat ze zich niet te snel weggeven. We zaaien nu nog courgettes voor de nazomer/herfst zodat we oude planten kunnen vervangen over een paar weken. De mooie bolcourgetjes die we in het pakket doen kun je goed vullen. Een paar ideetjes voor de vulling: tonijn met jalapeno pepers, mais, dunne plakjes venkel en kappertjes; camembert met in balsamico gemarineerde ui en champignons, lamsgehakt met courgette en cherrytomaatjes. Kook de uitgeholde courgettes 2 minuten en koel daarna af. De binnenkant van courgette kun je in de vulling verwerken maar ook lekker om een snel soepje mee te maken.
Venkelsalade, lekker geurig en knapperig. Snij de venkel mooi dun en mix het met wat knapperige slablaadjes uit het hart van de krop, rucola en grof gehakte noten. Een dressing van citroensap en olijfolie, wat zout en grof gemalen

IMG_0739.JPG
IMG_0710.JPG

Slaaaaaaaa

Een sla is geen sla, twee sla is een half sla en drie sla is een stengelsla. Oftewel een overvloed aan sla! Maar wel een bijzondere sla erbij: stengelsla.  Wosun heet deze groente in China. De smaak zit tussen bleekselderij en sla in waardoor de Engelse naam celtuse, een samentrekking van cellerie en lettuse is. Je schilt deze stengelgroente waardoor het lichtgroene hart te zien krijgt. Dit snij je in dunne plakjes en dat kun je roerbakken, of kort blancheren en dan in een salade verwerken. Je kunt het ook rauw eten, laat het even in zout water staan om de bitterstoffen eruit te trekken. Het onderste stuk van de stengel is vaak erg bitter dus snij er een stukje af. Wosun wordt vaak gebruikt in roerbakschotels met prei, paprika, worte, gebakken toful en een oestersaus. Heb je het gehad met de sla als salade of heb je gewoon teveel liggen. Hier zijn wat alternatieve slarecepten:Indisch gehakt: Fruit een ui in wat olijfolie en voeg daar een tl curcuma, djinten, koriander, sereh en laos. Voeg ook een stukje gehakte gember, een teentje knoflook en een halve rode peper toe en laat lekker pruttelen. Voeg dan het gehakt toe en roer tot het rul is (of vegetarisch gehakt tot het warm is). Proef voor zout en peper. Snij een krop sla grof, best vantevoren de bladeren wassen en voeg dit toe. Even laten slinken en serveren met pandanrijst. Slasoep: Fruit een ui en een teentje knoflook en evt een gekookte aardappel en het binnenste van een courgette. Voeg bouillon toe en pureer de soep en breng opmaak met zout peper en citroensap. Was de sla en snij grof. Voeg de sla vlak voor het eten toe. Heel even aan de kok laten komen, pureren en serveren. Wacht je langer dan slaat die mooie knalgroenkleur om naar grijsgroen. Nog steeds lekker maar minder mooi.
Raapsteeltjes in de zomer, ze groeien nu natuurlijk super hard. Lekker voor een stamppotje met een worstje van de BBQ. Afgelopen jaar heb ik een paar keer zelf worst gemaakt. Erg leuk om te doen en te experimenteren met kruiden. Nog geen vegetarische worst gemaakt maar dat zit wel in de pijplijn. Geen zin in stamppot, het past ook prima in een salade of geroerbakt met ui, paprika en tomaat.
De uien liggen te drogen in het zonnetje. Soms ben ik bang dat wel eens te heet kan worden, maar dit is de manier waarop het overal gebeurd. We hebben helaas altijd wat last van de uivlieg. Andere boeren leggen daarvoor vaak insectengaas. Maar dat vind ik zo lelijk dat ik voor de alternatieve methode ga; steriele mannetjes uitzetten. Dat werkt nog niet 100%. Daardoor zijn de uien niet perfect en vaak niet heel lang bewaarbaar. Eet ze dus lekker op.

 


De courgettes produceren nu enorm. Ik hoop dat ze zich niet te snel weggeven. We zaaien nu nog courgettes voor de nazomer/herfst zodat we oude planten kunnen vervangen over een paar weken. De mooie bolcourgetjes die we in het pakket doen kun je goed vullen. Een paar ideetjes voor de vulling: tonijn met jalapeno pepers, mais, dunne plakjes venkel en kappertjes; camembert met in balsamico gemarineerde ui en champignons, lamsgehakt met courgette en cherrytomaatjes. Kook de uitgeholde courgettes 2 minuten en koel daarna af. De binnenkant van courgette kun je in de vulling verwerken maar ook lekker om een snel soepje mee te maken.
Venkelsalade, lekker geurig en knapperig. Snij de venkel mooi dun en mix het met wat knapperige slablaadjes uit het hart van de krop, rucola en grof gehakte noten. Een dressing van citroensap en olijfolie, wat zout en grof gemalen

IMG_0739.JPG
IMG_0710.JPG

komkommertijd

Gelukkig is het een paar dagen wat koeler en ook in het tuinwerk komt wat rust. We moeten nog een paar gewassen zaaien. Er komen nog aardbeien en 2 kleine plantingen aan en dan is het vooral bijhouden. Dat is ook niet niks maar met deze droogte is het fijn schoffelen. Afgelopen vrijdag was er een bruiloft in de tuin. Het was prachtig weer en met deze tafel vol met vrouwen in traditionele Nigeriaanse kleding waande ik me even in Afrika.

IMG_0615.JPG

 

De komkommertijd breekt aan. Dit jaar telen we weer een aantal nieuwe rasjes. Naast de gewone lange komkommer kun je ook, de korte maar heel smaakvolle Marketmore landkommer, Chinese slangkomkommer (lang en wat stekelig) of Albaster witte komkommers in je groentepakket vinden. Die laatste vind ik echt prachtig. Ze smaken heerlijk. Alleen moet je ze wel schillen want de schil is bitter. Het is een CGN-ras. Een oud ras dat op de oranje lijst staat. Dit ras bevat nog veel oud genetisch materiaal en wordt bewaard in de genenbank. Het zaad moet elke zoveel jaar ververst maar er moet ook gekeken worden of het zaad nog de eigenschappen bevat die erover zijn beschreven. Ik hoop dat ik deze week al voor iedereen een komkommer heb anders een zapalflito. Dit zomerpompoentje eet ik vaak rauw omdat het naar komkommer smaakt. Maar je kunt het ook goed bakken. De  zaden haal ik er alleen uit als ze te dik zijn

Dat bittertje dat je nog proeft in oude komkommerrassen is uit veel gewassen weg veredeld. In de augurken vind je het nog wel terug en ook in de radicchio, een cichorei. Radicchio is lekker om te combineren met wat romigs en zoets zoals mango, druiven en cottage cheese. Een heel kleurige en zomerse salade. 

Ik vind raddicchio ook warm echt geweldig. Radicchio-pasta: Fruit 2 kleine rode gesnipperde uitjes in wat olijfolie, giet er een flinke scheut rode wijn bij en laat 2 min koken. Schep de radicchio die je in dunne repen hebt gesneden erdoor en laat een minuutje meestoven. Schep er gekookte pasta door en warm dat door en breng op smaak met zout en peper. Afmaken met grof geschaafde parmeggio

We blijven even in Italië. De bleekselder en de wortel doen het namelijk erg mooi samen in een zomerse risotto. Fruit een sjalotje in een klont boter of 4 el olijfolie. Voeg 350g risotto rijst toe en bak die een paar minuten mee. Blus het af met 100ml droge wite wijn en voeg daarna bouillon toe zoveel als nodig is om de risotto te laten garen. Voeg na 10 minuten fijn gesneden bleekselder en blokjes wortel toe. Na nog eens 10 minuten is de risotto beetgaar en ook de groenten niet te zacht geworden. Breng op smaak met zout, zwarte peper, wat citroenrasp en parmeggio. Met wat gerookte zalm of gegrilde vis erbij echt soulfood voor een zomer avond na een dag hard werken op het land.

IMG_0622.JPG

De BBQ-slaatjes zijn er weer. Het weer leent zich er nog steeds goed voor dus ik zou zeggen grillen die Romaanse little gem slaatjes. In kwarten bestreken met een kruidige olijfolie mooi als groente naast de burger of garnalenspies op het rooster. Maar ook gewoon erg lekker als knapperige sla. Ons slabed is maandag weer met veel inzet onkruid vrij gemaakt. Wat ziet het er dan weer prachtig uit al die rijtjes met kleurtjes

 

IMG_0620.JPG

En als toetje nog een laatste maal rode bessen. We plukken alweer de laatste bessen. Wat ging dat hard! Nu beginnen er ook bramen te rijpen en smullen we zelf van de Japanse wijnbes. Maar van die struiken komt niet zoveel fruit dat het in het pakket kan helaas.

Komende week gaan we een kookworkshop geven en het toetje is natuurlijk met bessen. Pannenkoekjes met hangop en bessen. Door de hangop doe ik dan vaak wat (linde)honing waardoor het zomers ruikt en dan de smaakexplosies van de bessen met het zachte zoet van de pannenkoekjes. Mmmm daar heb je niet snel teveel van.

IMG_0610.JPG

 

Eet smakelijk, met van links naar rechts Marieke, Elske en Esther 

 

zomerliefde

Oh jee, we zijn verliefd. De gansjes groeien hard en zijn ontzettend leuk zo scharrelend in de tuin, tussen de net geoogste uien, tussen de net geplande sla en natuurlijk in de flowforms waar ze elke ochtend in bad gaan. Maar er gebeurt nog meer in de tuin. De zomer begint te schuiven. Het lijkt door de droogte al augustus maar ook in de tuin zijn nu de oude aardbeien afgemaaid, de peulen rekken verwijderd en begint de rogge te rijpen. De eerste sperzieboontjes konden we deze week oogsten. Nog niet genoeg voor het pakket maar het komt eraan. Wel weer mooie courgettes en natuurlijk heerlijk sappige spitskool, nieuwe aardappeltjes, zomerprei en sla. 

 Wij zouden ook nog graag in de flowforms passen met dit weer!

Wij zouden ook nog graag in de flowforms passen met dit weer!

Maar er gebeurt nog meer in de tuin. De zomer begint te schuiven. Het lijkt door de droogte al augustus maar ook in de tuin zijn nu de oude aardbeien afgemaaid, de peulen rekken verwijderd en begint de rogge te rijpen. De eerste sperzieboontjes konden we deze week oogsten. Nog niet genoeg voor het pakket maar het komt eraan. Wel weer mooie courgettes en natuurlijk heerlijk sappige spitskool, nieuwe aardappeltjes, zomerprei en sla. 

 eikenbladsla onder de bonen

eikenbladsla onder de bonen

Met dit weer eet ik graag zoveel mogelijk groenten:  Eikenbladsla met een paar nieuwe aardappeltjes, wat gepofte tomaatjes, geroosterde pompoenpitten en stukjes kaas.  Ja we hebben weer een heel assortiment: De eerste piepers, Frieslanders, maar nu hebben we met hulp van een volleybalclub uit Nijmegen ook van de andere rasjes een grote krat.

De paarse pieken uit ons knoflookbed, oftewel paarse melde hebben we geoogst. Een mooi gewaste dat zich mag uitzaaien in de tuin net als winterpostelein. De bladeren geven een heerlijk zachte spinazie. Mooi donker en dus boordevol antioxidanten. Even grof hakken en dan roerbakken in een el olijfolie met wat knoflook (ook net uit de grond). Probeer de geroerbakte melde  eens met nasi en hard gebakken tofu geblust met kikkomansaus. 

Zomerprei, mooie fijne prei die in maart is geplant. Het is zonde om het donkere blad van weg te gooien. Je kunt de prei helemaal opsnijden. Gebruik dat donkere deel voor quiche en maak van het witte deel een heldere soep van groentebouillon met fijne reepjes prei en spitskool, wat blokjes wortel en een gepocheerd ei erin(en evt noodles).

Nog meer salade recepten want het weer vraagt er om!  Salade van eikenbladsla met courgettespaghetti met een dressing van citroensap, olijfolie, zout, zwarte peper en erop wat reepjes geroosterde paprika, rucola en sardientjes. Lekkere vers gebakken ciabatta ernaast. Je waant je zo in Italie.