De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Bijna midzomer!

Deze week in groentepakket: BATAVIASLA, RADICCHIO, GROENSELDERIJ, SPITSKOOL, SNIJBIET

De tuin staat vol. Op alle plekken is nu gezaaid of geplant. Er zijn alweer bedden voor de derde keer in gebruik dit jaar. Er bloeien nu volop lathyrus en overal kun je bloemen of kruiden ruiken. Volop zomer! De eerste kleine courgettes hangen aan de planten en deze week de laatste aardbeien en de eerste bessen en frambozen!

De Bataviasla is een ijssla dus knapperig en zoet. Maar met een bittertje door het rood. De radicchio is echt bitterder. Een zusje van witlof en als salade erg lekker met wat zoetere compagnons zoals peer en venkel. Wat echt erg lekker is is Risotto met radicchio. Dit at het eerst bij Norbert Mergen; het resultaat is niet heel mooi maar wel erg lekker.

320 gr arboriorijst; 1 l groentebouillon (van blokjes); ½ ui, gesnipperd; 1 krop radicchio (roodlof, rode sla); 4 eetl olijfolie; 10 gr boter; 150 taleggio, in blokjes (of een grote hand Parmezaanse kaas, geraspt); glas rode wijn

Was de radicchio even af, snijd deze doormidden, verwijder de kern en snijd het blad in zo fijn mogelijke reepjes.
Breng de bouillon aan de kook en draai het vuur laag. Doe de olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit de ui op hoog vuur. Ze mag niet (te) bruin worden. Doe de rijst er door en zorg ervoor dat de helemaal door de olie is gemengd. Giet het glas rode wijn erin en roer tot het vrijwel is verdampt. Draai het vuur laag. Doe de radicchio er in. Ze zal snel slinken. Giet er een pollepel bouillon op. Roer. De rijst neemt de bouillon op. Doe er weer een schep bouillon bij. Herhaal dit tot de rijst beetgaar is (na ca. 20 minuten). Risotto moet kruipen, mag dus niet te nat zijn. De rijstkorrel moet nog wel een beet hebben, dus niet door en door gaar. Roer de kaas er door en dien de paarsrode hap op.

Het is erg leuk dat we zulke mooie radicchio kunnen oogsten. Het is altijd een gok of we het kunnen oogsten voor het gaat bloeien met midzomer of gestoomd wordt in zijn dichte krop door de hitte. Alles goed gegaan en nu een erg mooie groente. Je kunt het lang bewaren in de koelkast en ook grillen of bakken. Het is wat spannend omdat het bitterder is dan wij gewend zijn. Vind je het te. Leg het dan gesneden in koud water dan trekken de bitterstoffen eruit. Helaas ook wat vitamines…

Groenselderij? Ja dat is buiten gegroeide bleekselderij. Vol met gezonde groene stofjes en mineralen. Selderij is een dominante plant en duld weinig anderen in zijn omgeving. Hij neemt veel mineralen op en heeft van zichzelf dus iets zoutigs. Lekker in gazpacho, warme soepen en fijn gesneden in salades. Haal de nerven eruit als je niet een goed scherp mes heb om mooie plakjes te snijden. Het kontje kun je goed gebruiken om bouillon mee te trekken (voor de risotto bijv.)

Naast de groenselderij groeit de venkel (in een ander bed) en daar zag ik de nakomelingen van die mooie koninginnepage op! Dat is dus ook gelukt! Nu opletten dat ik het niet meeverkoop.

De spitskool van het voorjaar is altijd weer fijn van smaak. Anders dan de winterkolen die vaak van de klei komen. Zoet en zacht. Ik maak er graag roerbakschotels mee met vis en koriander.

Als laatste de snijbiet. Kleurig en sappig. Het blad fijn snijden en roerbakken als taart. Het recept van Yvonne ben ik helaas kwijt maar dat zou ze nog posten als comment!

PS aan alle keukenprinsen en -princessen. Je kunt op de website je favoriete recepten achterlaten als comment op de groentenieuwtjes!

image.jpg