De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Groentepakket van wk 26

CHARLOTTES, SJALOTTEN, EIKEBLADSLA, COURGETTES, BOSBIETJES EN KRULANDIJVIE

Deze week nieuwe aardappeltjes, verse sjalotten en de eerste courgettes! 

De Charlottes waren dit jaar al vroeg geplant. eerste week van maart en zijn nu al afgerijpt! Geen grote oogst maar wel mooie piepers. De Charlotte is een moderne aardappel die in Frankrijk erg gewaardeerd wordt om zijn volle smaak. Ik vind hem ook heel lekker. Vooral uit de oven. Het wordt de opvolger van de Roseval genoemd. Deze hebben we ook geoogst. Een mooie  roodschillige aardappel qua uiterlijk echt heel anders is.

Sjalotten zijn dit jaar flink aangevallen door de uivlieg. We hebben ze allemaal gecheckt maar er kan nog weleens een slechte bij zitten. Het loof van de sjalotten kan je gebruiken in soep of stoofpot. De sjalotjes zijn lekker om te stoven met wat port bij een mooi stukje kip met citroen en dadel bijvoorbeeld. Verder kun je er natuurlijk van alles meedoen zoals snipperen in de sla of bij tomaat. In een lasagne met courgette. Mogelijkheden te over.

De courgettes teel ik weer in allerlei vormen en kleuren. en zullen jullie van de zomer regelmatig terug vinden. Deze week heb ik al twee keer gegrilde courgettes salade gegeten. Mijn favoriete bereiding van courgettes waarbij je de smaak goed tot zijn recht laat komen. Lekker sappig en zoet. Maak met een dikke kaasschaaf of strakke hand dunne plakken en gril deze in een paar minuten per kant tot er mooie streepjes op staan en de hitte goed in de plak is getrokken.. Beetje olijfolie, zout en peper erbij en smullen maar. 

De bietjes zijn zo zoet dat ik ze vaak zo rauw uit de grond in plakjes opeet. Maar kort koken, 15 min in de schil en dan in stukjes met een nieuw harinkje met wat sjalot is ook erg lekker!

Het blad kun je, nu vers, goed gebruiken door kort te roerbakken met wat knoflook.

Verder prachtige sla die met de dag groter groeit en krulandijvie die door zijn mooie blad het ook prima als salade doet maar ook gewoon stampen kan natuurlijk

Nu het wat droger is raakt de tuin langzaam weer op orde en kunnen we grote stukken onkruid aanpakken om weer vol te zetten met nieuwe groenteplantjes. Deze week nog de laatste peultjes en dan breekt de tijd aan om al te gaan denken aan volgend jaar met het zaaien van groenbemesters en nemen van aardbeienstek. Dit weekend was de open dag een succes. Het was mooi weer. En gezellig druk. De rondleidingen waren goed bezocht en de pizza’s van Yarl heerlijk!

Eet smakelijk, Esther

PS je kunt op de website reageren op dit bericht onder groentenieuwtjes en je beste recept achterlaten!

image.jpg

De aardappeloogst!