De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Vakantiegroe(n)ten

Ook komende twee weken zullen Mathilde en Joosje de pakketten verzorgen. Ik schrijf dit dus vooraf om te voorkomen dat ik zonder bereik ben op dinsdag als ik weet wat er in het pakket gaat. In ieder geval zat er vorige week ipv sjalotten bosui in het pakket en zullen jullie nu dan sjalotten vinden. Verder zijn er allerlei prachtige sla klaar om te worden geoogst. Jullie kunnen courgettes verwachten in allerlei vormen en kleuren, zomerbietjes, paksoy, prei en Rattes of Pink Fir Apple aardappeltjes en misschien al de eerste boontjes

courgettes in allerlei kleuren en vormen

Zomerbietjes waarvan het loof ook een groente is. Snij dit er direct vanaf en roerbak het met wat knoflook en shitake. Of maak er een kleine snijbietquiche van! Het loof dient eigenlijk alleen om te laten zien dat het een vers product is en onttrekt eerder vocht aan de biet dus voor het bewaren van de bietjes kun je het beter afhalen. De bietjes zijn lekker zoet. Heerlijk met vis. Kook de bietjes 15 min, knijp de velletjes eraf en snij ze in kleine blokjes. Snij een filet van bijvoorbeeld verse heek of harder in blokjes van 2 cm en marineer met citroensap, rode peper en wat zout. En laat dat in de koelkast een 2 uur trekken. Lekker met geroosterd brood.

De paksoy heb ik onder vliesdoek geteeld. Niet vanwege de warmte maar met de hoop dat er minder insecten zullen voorproeven. De paksoy groeit in de zomer snel en kan met voldoende water (ik heb de beregening aan gezet dus dat moet lukken) mooie dikke bladstelen krijgen. In dunne reepjes zo gaar in een roerbak met wat tauge en wortel een goeie basis voor een Indische maaltijd.

Ommuurde Tuin net voor mijn vertrek vol met jonge plantjes.

Ommuurde Tuin net voor mijn vertrek vol met jonge plantjes.

De tuin heeft een metamorfose ondergaan. Net voor ik vertrok zijn alle aardappelen en knoflook geoogst en zijn de bedden van aardappelen gefreesd en deels opnieuw ingezaaid. Ook zijn alle lege bedden volgeplant met bietjes, venkel, prei en late sla en heb ik postelein, hersthoornweegbree en -sla gezaaid. Na mijn vakantie nog een keer planten en zaaien en dan beginnen we eigenlijk al met het voorbereiden voor de winter!

Ik geniet ondertussen van zeekraal, lamsoor en kokkels!

Eet smakelijk, Esther

PS Donderdag 31 juli komt Joke van der Ban snoeien. Wil je je verdiepen in het snoeien van bessenstruiken kom dan deze donderdagmiddag helpen vanaf 13u. Neem een eigen snoeischaar mee. Wij zorgen voor de koffie en thee.