De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Herfstig

Herfst hersft wat heb je te koop... Een heleboel appels dit jaar. In het pakket Elstar appels maar ook volop Bramley's, Goudreinet en nog een paar sterappeltjes en zoete appels in de winkel.

Lekker om te eten met de krulandijvie met kaas en noten als maaltijdsalade. 

image.jpg

Tijd om zaad te oogsten voor volgend jaar. Of om te eten... dit uienzaad is geroosterd en ingelegd erg lekker. Emile van de Nieuwe Winkel kookt er graag mee. Deze opnames zijn van het voorjaar gefilmd. Wat een totaal ander beeld dan nu! http://www.denieuwewinkel.com/nl/aflevering-4-van-hollandse-keukenmeesters/

Pastinaak, met de koude nachten van afgelopen week worden ze lekker zoet. Marieke kookte een lekkere pastinaaksoep met gember afgelopen zondag. Fruit een ui en/of wat prei en voeg een stengel bleekselderij, stukje verse gember en stukken pastinaak toe en bouillon. 15 minuten koken en  dan pureren. Zout en peper naar smaak toevoegen. 

Pastinaak is ook een fijne groente voor in de oven samen met stukken pompoen 45min poffen bij 180gr. 

image.jpg

Herfst geeft weer nieuwe kleur aan de tuin. Alle pompoenen zijn nu geoogst. Er waren er nog een boel verstopt. Een gewone oranje deze week. Ook lekker in taart. Chocolade-pompoentaart, kies een sachertaartrecept en voeg ipv vocht pompoenpuree toe. Je kunt ook stukjes pompoen heel kort koken in suiker en dan laten staan in de siroop en dat op de taart strooien net voor het bakken.

We hebben een geweldige oogst Borlotti of te wel kievitsbonen dit jaar. Ik kreeg de borlottirisotto pas weer eens voorgeschoteld. Wat heerlijk toch. Als je het vorige keer gemist heb kijk maar op metgenmetz en dan zoeken op borlottibonen. 

Er zijn natuurlijk nog meer recepten te vinden op internet. Kook de bonen lang genoeg. Na 15-20 minuten even proberen. En je kunt ze dan opbakken met een uitje stukjes tomaat en rauwe ham. Altijd lekker! 

image.jpg

Dit weekend was ik zeilen op de wadden. Op de afsluitdijk stonden prachtige zeekool. Een beetje zaad meegenomen om te kijken of ik het in de tuin kan laten groeien. Zeekool is een echte vergeten groente die vroeger werd voorgetrokken in stenen potten net als rabarber. 


De muur vordert! Hoera. Sinds vorige week is de metselopleiding aan de gang. Het is heel bijzonder zo'n rechte muur.

image.jpg

Tijdens de oogst markt werd er gezellig brood gebakken boven hrg houtvuur

image.jpg