De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Heideraathoning mmmm

Het drie na laatste pakket! De herfst is nu echt toegeslagen. Met twee nachtvorsten is de groei er helemaal uit. Jullie krijgen de laatste courgettes van het jaar, dat kunnen ook zapallito’s of patisson zijn. Verveine houdt ook niet van de kou. Nog net kunnen we jullie trakteren op een bosje van dit geurige kruid. De naar citroen geurende blaadjes passen goed bij kip, de stokjes kun je gebruiken voor kipsaté. Ik gebruik de blaadjes in Indische stoofpot of om er  een pot thee van te zetten, een paar blaadjes is genoeg. Hang t bosje te drogen dan kun je er langer van genieten.

Bieten en verveine is ook een lekkere combinatie. Omdat verveine blaadjes wat taai zijn blender ik ze fijn met wat olie en balsamicoazijn. Sprenkel de dressing over gekookte bieten plakjes. Of maak een couscous met gefruite ui, knoflook, rode peper, pijnboompitjes, een klein beetje rozijnen en blokjes biet en verdeel de dressing erover. 

De andijvie kun je ook als salade eten. Hou gewoon een paar bladeren achter van de stamppot en je maakt met een handje walnoten, wat reepjes appel en een zoete dressing zo een lekkere salade bij het eten de volgende dag. Vind je de andijvie te bitter. Was dan de gesneden andijvie in ruim water. De bitterstoffen trekken er wat uit.

Voor ons is het opruimen. Deze week brandden we de bonenstaken af zodat de schimmelsporen van dit jaar dood gaan. Hopelijk hebben we volgend jaar weer een mooie oogst. We hebben deze week volop honing te koop. A spoon of honey a day keeps the flu away! Naast bloemenhoning uit de tuin nu ook heidehoning en heidehoning met pollen en propolis. En…. heideraathoning! Mijn favoriet, zo mooi gebouwd en delicaat. Om zou en dan een lepeltje van te nemen of uitsmeren op een boterham. En dat dan het liefst in de zon eten zodat het licht lijkt te geven. Magisch...

herfst raapjes of navets

herfst raapjes of navets

De raapjes kun je lekker glaceren. Schil de raapjes en snij ze in plakjes of reepjes van 1 cm, gaar ze in een klein beetje water in max 10 min. Laat de raapjes uitlekken maar bewaar het kookvocht. Bak in wat boter een gesnipperde ui licht bruin. Voeg op het laatst een el stroop of honing toe. Glaceer de ui licht en voeg dan de raapjes toe. Om scheppen zodat ze ook bedekt worden door het boter, stroop mengsel. Op het laatst zout en grove peper toevoegen. Ook doen ze het goed als gepureerde soep, of rauw geraspt door de salade.

slobberkool of bloemendaalse gele

slobberkool of bloemendaalse gele

Ik heb niet meer 70 stuks van elke groente staan dus het zal ook een verrassing zijn of je savooiekool, slobberkool of paarse spitskool in het pakket vindt. Slobberkool is een gele ‘savooie’ kool, een vergeten groente uit Bloemendaal. Hij is wat zachter van structuur dan de savooi maar wel met die lekkere smaak. Deze recepten vind ik echt top en kun je ook prima met de paarse spitskool maken: http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1184997/gewokte-groene-kool

http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1186323/groene-kool-met-kikkererwten