De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

mosterdsla en de kroonprins

Met zo nu een een waterig zonnetje was het vandaag heerlijk in de tuin. Morgen krijgen we onweer dus ik hoop dat we voor de middag klaar zijn met de pakketten. In de tuin wordt het steeds leger maar we zijn nog steeds aan het poten en en zaaien. De knoflook staat erin, rassen met mooie namen zoals Music, Porcelain, Transsylvanian en Siberian en deze week zaaien we winterrogge en zomerwortel.

In het pakket had deze week aardpeer moeten zitten. Door de koude zomer en droge nazomer hebben de knollen zich echter nog niet ontwikkeld! Het gewas wel. Het is soort enorme jungle van 4 meter hoge stengels met bovenin kleine zonnebloemetjes. Prachtig maar dit jaar dus niet zo productief. Gelukkig telen we zoveel verschillende groenten en fruit dat we wel wat kunnen schuiven. Daarom nog een keer stoofperen want die deden het wel goed. Deze soort ken ik als Winterriet of zoals een andere pomoloog zei Conseileur du cour. Dat klinkt heel sjiek en volgens hem kun je de peer rustig laten rijpen en dan wordt het een lekkere handpeer. Zoveel geduld heb ik blijkbaar nog niet gehad. Ik schil deze wat grote peren en dan stoof ik ze in stukjes, dat gaat ook lekker snel. Het kookvocht kun je met wat suiker (en kaneel of kardemom) inkoken. Smelt wat boter in een ovenvaste schaal of pan, bak daar de stoofpeertjes in en schenk er een deel van de stroop over. Bedek het geheel met bladerdeeg en laat in een oven van 200gr in 20 minuten bruin worden. Schenk hier ook nog wat stroop over en serveer de Tarte Tatin met een bolletje vanille ijs.

En nog een een mooie bos mosterdsla of rafelsteeltjes. Deze keer drie-kleuren lekker als pittige salade met komkommer, granaatappel en yoghurtdressing (tja ik ben weer helemaal into granaatappel). Maar ook roerbakken kan goed bijvoorbeeld met wat julienne gesneden wortel, plakjes rode ui en linzen. Als kruiden pak ik nu snel rode peper, gember en knoflook (tegen de verkoudheid) en wat komijn want dat past lekker bij de linzen.

Die winterpeen komt bij onze collega’s uit de achterhoek vandaan. De peen die wij deze week oogsten was een beeeetje achtergebleven. De eerste zaai was door een ijverige stagiair omgeschoffeld en de latere zaai heeft het niet meer gered.

Crown Prince, de blauwe pompoen die ik nu al jaren met overgave teel is een van de smaakvolste pompoenen die ik ken. Ik bewaar de pompoenen makkelijk tot maart in de vensterbank en met kerst maak ik er elk jaar weer wat moois van want de schil is door de verschillend gekleurde lagen heel leuk te bewerken. Als je maantjes snijdt voor in de oven kun je in de schil bijvoorbeeld een blaadje, eikel of een naam snijden… personalised food! De pompoen bewaar je zo aangesneden het best in de koelkast. De pompoen kan prima in de soep, ook met schil! Stukjes pompoen in een stoofpotje met rode ui, knoflook, rode peper, koriander en kikkererwten blijft bij mij favoriet.