De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Laatste week open! Pompoenen, pepers en rare knollen

Dit weekend was een heerlijke feestelijke afsluiting van het seizoen, een zonnetje en een prachtige aangrijpende voorstelling van het WDT in het kader van het festival Woest en Bijster. Op het terras konden de gasten zich warmen aan thee, chocomelk, glühwein en pastinaak-gembersoep. Deze simpele maar heerlijk verwarmende soep is heel romig en vullend zonder dat het zwaar is. De gember is ook nog eens heel goed om beginnende verkoudheden naar huis te sturen. Fruit 1 ui, snij 500 gram schone pastinaak in stukken. Bak 3 cm geschilde en in stukjes gesneden gember en een halve rode peper even mee, vul aan met 1 l water. Breng aan de kook en kook zo’n 15 minuten. Pureer het geheel tot een gladde soep. Breng op smaak met zeezout, citroensap en eventueel nog wat extra gember of rode peper.

In het pakket van deze week vind je verschillende pepers een grote die erg mild is en rode en zwarte pepertjes, wat heter. Aan de plant lijken het net rode en zwarte puntmutsjes. Vooral  die laatsten zijn heel toepasselijk met Halloween zo vlakbij.

 

In dit laatste officiële pakket vinden jullie rode kool en appeltjes voor een echte winterse schotel. Fruit een grote ui en voeg daar 600g fijngesneden rode kool aan toe, even aanbakken. Voeg in blokjes gesneden appeltjes toe, wat water en appelsap, een blaadje laurier, 2 kruidnagels en een stokje kaneel. Laat het geheel een half uur stoven, breng op smaak met sinaasappelrasp, citroensap, zout en peper. Serveer met aardappelpuree, bulgur of gebakken aardappeltjes.

 

In de tuin hebben we alle pastinaak en bieten gerooid. Na de eerste heftige nachtvorst afgelopen zondag is het rariteitenbed ook toe aan rooien. Dus komende week gaan de bataat en aardpeer opgegraven worden. De oca en knolkapucien zien er nog goed uit dus die mogen nog een paar weken voor we ze net als de andere knolgewassen opkuilen zodat we ze tijdens de winter vorstvrij houden maar er wel makkelijk bij kunnen. Deze oogst gaat meestal naar restaurants of natuurvoedingswinkels. Mocht het een koel voorjaar zijn dan halen ze ook wel het eerste pakket.

De bietjes zijn te bewonderen in een leuk item in het foodinspiration.nl magazine. Die kun je online lezen. Er staat een ‘battle’ in tussen de nieuwe wilden: Emile (mijn chef met mijn bietjes!) en Leon (Utrechts restaurant met watersnip). Leuk om te zien hoe Emile werkt en heel mooie dingen doet met groenten en kruiden. Stem voor Emile! Stem voor groenten als hoofdgerecht!

 

Ter inspiratie voor jullie een quiche met bietjes en prei: Beleg een lage bakvorm met bladerdeeg. Leg de bodem vol met dunne ringen prei en leg erbovenop een laagje in blokjes gesneden bietjes. Verdeel hierover wat stukjes gebakken spek of fêta, wat verse tijm en rode peper. Kluts 8 eieren met wat zout en voeg 200ml dikke yogurt toe. Meng dat rustig door elkaar en verdeel het over de groenten. Bak de quiche op 180graden in 45 minuten gaar.

 

Als toegift een lekker frisse en pittige rode of witte rettich voor op een broodje kaas of geraspt als salade bij de quiche bijvoorbeeld.