De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

zonnewortel - eind van het tuinseizoen

Tja het blijft lekker weer dus het aller-, allerlaatste pakket oogsten we met een zonnetje! Deze week durfde ik eindelijk de aardperen en zonnewortels eruit te halen. De zonnewortel is een soort aardpeer met een iets stevigere smaak en andere langgerektere vorm. We hebben een mooie oogst en ook de zoete aardappels zijn best groot geworden. Dit jaar was het de eerste keer dat ik bataat teel, dit is een variëteit die wel wat kou kan hebben. Ze kunnen zo’n kg per plant produceren hier in Nederland. Dat heb ik niet gehaald maar ik ben wel blij met de ruim 30 kg van 50 planten. Volgend jaar ga ik het zeker weer telen. En dan kan ik ze hopelijk wat eerder oogsten. Nu is het een primeur en specialiteit voor jullie diehard abonnees! Heel spannend vind ik of ik de bataatplanten levend kan houden deze winter. Het is namelijk een vaste plant die niet winterhard is. Komende weken halen we ook de yacon (appelwortel), oca en knolkapucien eruit.

Vandaag is voor mij eigenlijk de echte laatste tuindag. Laatste keer pakketten maken. Uit de tuin komen nu vooral zoete smaken zoals de pompoen, aardpeer en bataat. Alle zomerse energie opgeslagen in suikers of zoals bij de aardpeer inuline. Dat is een stofje dat door het lichaam heel makkelijk omgezet kan worden naar insuline en dus helpt bij een goede suikerspiegel. Ik voel het zelf doordat ik na het eten van aardpeer vaak heel rustig en geconcentreerd kan werken. Je kunt de aardpeer wel het best schillen en langzaam garen. Met schil en kort gekookt krijgen de meeste mensen last van winderigheid en dan zit je nog niet echt rustig :-). De eerste aardpeertjes heb ik gegeten langzaam gebakken in olijfolie met wat fijngesneden knoflook. Mmmm erg lekkere winterse smaak. Verder pof ik ze graag samen met bataat of pompoen in de oven met sjalotjes, rozemarijn en rode peper.

Ook bittere smaken vind je vaak in de winter. De bitterstoffen werken als een soort antivries in de plant. Energetisch gezien is bitter goed voor het hart. Voor veel mensen is het afnemende licht een reden om zich minder opgewekt gevoelen. Het eten van groenten zoals andijvie en radicchio helpen je om de donkere dagen door te komen. Dus maak een lekkere stamppot met zoute spekjes of zongedroogde tomaatjes voor wat helderheid.

De pompoen gaan we vanavond tijden ons laatste avondmaal (het is halloween of samhain, het oud en nieuw bij de kelten) gebruiken als… soepkop, daarna lantaarn en het uitgeschraapte vruchtvlees gaat samen met wat raapsteeltjes in een quiche. Als dat niet multifunctioneel gebruik van groenten is!

En dan winterrust... 

Nou ja we gaan de komende weken gewoon door met werken alleen wat meer achter de computer en voor de kachel en wat grotere klussen zoals het bouwen van een nieuwe schuur zodat we alle teeltmaterialen droog kunnen opbergen.