De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Groenten wk 19

Witlof, appels, walnoten, veldsla, paksoi en groene asperges
Wat een hitte! Heerlijk. Alles schiet de grond uit. De asperges moet ik nu twee keer per dag oogsten end e veldsla is nog mooier dan vorige week, zeker met de wild opgekomen rode tuinmelde er tussen. De kool groeit als kool en ook het onkruid groeit hard natuurlijk. Dan moet gaan schoffelen en eigenlijk niet gaan feesten op 5 mei… Maar daar stond ik toch met Marieke en al mijn stagiaires fijn te dansen bij de Grassmoawers. Heel toepasselijk.
De asperges maakten even een inhaalslag afgelopen dagen, van een paar porties per week naar een paar kilo per dag! Dus trakteren we jullie op een extraatje, een paar asperges als voorafje lekker zacht met wat roerei. Klaarmaken doe ik de laatste weken in de oven. Ik schil de onderkant van de asperges en haal het harde stukje eraf. Daarna leg ik ze in een dichtgevouwen pakketje alufolie met een klein beetje olijfolie en water besprenkeld in de oven. Eerst even onder de gril en dan nog een 10-15 minuten op 250 graden en ze zijn goddelijk. Met deze manier verlies je ook geen smaak aan het water. Zo nu en dan even checken of ze al zacht zijn.
De witlof is heerlijk gegratineerd in de oven met blauwschimmelkaas. Maar met de appels en walnoten maakt het een geweldige salade. Erg lekker zo’n bittertje met dit warme weer gewoon wat vers brood erbij met olijfolie zout en peper.
Paksoi, vraagt bij mij om wat Oosters. Roerbakken met cashewnoten, een uitje, pepertje en afblussen met wat zoute sojasaus voor bij noodles of rijst. Of lekker door de nasi.
De walnoten zijn ook uit eigen tuin. We hadden afgelopen jaar een mooie oogst. Toen waren ze nog niet echt lekker om in het pakket te stoppen. Nu is de smaak ontwikkeld door het drogen. We hebben er de hele winter alleen maar naar gekeken. Wat erover blijft gaat in de brownies.
Deze week vonden we een roodborstjesflat in de stapel kratten. In wel 7 kratten hadden ze nestjes gebouwd om uiteindelijk in de middelste werkelijk eitjes te leggen. Super schattig en zij zit nu stoïcijns te broeden terwijl wij rondom aan het werk zijn.Deze week zetten we de courgettes en pompoenen in de grond. Als ik de geur van courgetteplanten ruik is het voor mij echt zomer!
Komende zaterdag is het PLANTGOEDDAG de voorgezaaide pompoenen-, kruiden-, tomaten-, bloemen- en andere groenteplanten zijn weer te koop. Dus leuk om in je eigen tuin te proberen! Ook zijn er rondleidingen en is er allerlei lekkers te koop.
Eet smakelijk!Esther en Marieke
Mocht je vragen hebben bel gerust 06-12583453