De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Mmmm melde

Groenten week 20 Spinazie/paarse tuinmelde of raapsteeltjes, bosui, krulandijvie, bleekselderij en rode bietjes
Wat een mooie blaadjes die tuinmelde. En ook erg lekker. Rauw hebben ze wel wat van bosbes vind Marieke. Ik maak er graag een soort quiche mee van filo deeg en geitenkaas met gekaramelliseerde ui en knoflook. Met de spinazie erbij kan het een mooie salade zijn maar ook erg lekker in een pastasaus met ui, knoflook, tomaten uit blik, kruiden en wat grote bonen. Dat kreeg ik namelijk net te horen van Johan die ondanks dat hij niet helemaal zeker was wat het was er mee aan de slag was gegaan.
De tuinmelde zaaien wij elk jaar en het zaait zichzelf ook. Dit jaar heel handig tussen de spinazie. Dat gaf een heel mooi beeld, een grote ronde vlek paars in groene strepen spinazie. De spinazie zaai ik altijd voor de courgettes. Die laatsten hebben we vorige week er tussen geplant. Nu zetten we ze vrij en kunnen ze groot groeien. De spinazie is van verschillende rassen, allemaal soorten die een soort roet vormen ipv kleine blaadjes. Zo met wortel geoogst blijft het langer mooi. De melde die ik vorige week had geoogst en niet was verkocht of meegenomen door de vrijwilligers verdween gisteren in de buik van de Bunte Bentheimer biggetjes van Norbert. De jongens vonden het prachtig en de biggen heerlijk.
Of we genoeg spinazie en melde hebben om ook zaterdag ook nog iedereen te geven weet ik niet dus wellicht vind je ipv de spinazie raapsteeltjes in de krat. Deze blaadjes zijn wat pittiger maar ook mooi van kleur. Paarse rafelsteeltjes en groene mizuna om een mooie sla mee te maken, maar ook roerbakken of in een quiche verwerken kan hiermee.
De krulandijvie maakt al plaats voor ijsbergsla. Het zijn nog maar kleine kropjes maar het stevige blad maakt dat je het goed kunt roerbakken. Het is natuurlijk wel wat bitter en de meeste mensen vinden het dan het lekkerst met iets zoets. Zoals de aardappel in een stamppot, ketjap of pindasaus en rijst of rauw met een peertje en noten en balsamicoazijn.
Bosui is altijd handig. Lekker in allerlei gerechten. Ik gebruik het nu graag in een lenteomelet met wat verse peterselie, een rood pepertje en kaas erop bij een lichte soep met nog meer bosui, wat fijne plakjes bleekselderij, reepjes wortel en shii-take met vers knapperig brood.
De laatste ingredienten komen uit de kas van collega’s want bij mij in de tuin zijn de bietjes en bleekselderij nog heel klein. De koolrabi daarentegen is zo mooi aan het groeien dat hij volgende week in het pakket mag.
Bietjes zijn super gezond vol met antioxidanten, mineralen en vitaminen. Het wordt steeds meer door topsporters gegeten omdat het je zuurstofopname verbetert. Het is ook gewoon lekker en geeft een hele mooie kleur aan je eten. Deze risotto is prachtig paars!Voor 4p: Kook 500g bietjes in 20 min gaar en wrijf het velletje eraf. Breng 1 liter water aan de kook en voeg zout peper of evt bouillonblokje toe.  Snij de bietjes in hele kleine blokjes. Verhit in andere pan olijfolie en bak 2 gesnipperde sjalotjes en 2 teentjes knoflook in 3 minuten op zacht vuur. Zet het vuur hoog en bak rijst al roerend in 1 minuut glazig. Voeg 1 glas witte wijn toe en blijf roeren. Zet vuur laag en giet er flinke scheut bouillon bij. Blijf regelmatig roeren en voeg bouillon toe zodra rijst vocht heeft opgenomen. Voeg als laatste de stukjes bieten toe. Rijst is in ± 20 minuten gaar. Neem pan van vuur, breng op smaak met zout en peper, roomboter en parmezaanse kaas. Lekker met zeebaarsfilet!
Eet smakelijk, Esther, Marieke en Rene

De eerste peulen en erwten bloeiden al vorige week! Nog even geduld hebben... 

image.jpg