De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Rafelsteeltjes

Groenten in week 21: Rabarber, rafelsteeltjes, koolrabi, eikenbladsla, verse knoflook

Gisteren voelden we ons als een vis in de tuin. Wat een regen! Maar we hebben ons stug op het koolbed geworpen en dat ziet er nu weer strak uit. Ook de bonenstaken staan klaar. In de kas komen de eerste bonen op. Ik zaai ze allemaal voor. Koud en nat weer is slecht voor de kieming en ik heb veel dieren in de tuin die wel een boontje lusten. Door alles voor te zaaien heb ik meer zekerheid dat er straks bij elke stok bonen groeien.

Eén aardbei maakt nog geen zomer… maar is wel een goed begin!

Ondanks de kou en regen at ik maandag de eerste aardbei. Heerlijk! Niet genoeg om bij de rabarber in het pakket te doen maar het zal over 2 weken wel losbarsten want de planten hangen vol. Je kunt natuurlijk ook wat anders doen met rabarber. Inmaken (met komkommer) in zoetzuur (appelcider wat peperkorrels of plakjes rode peper, mosterd- en dillezaad en agavesiroop en dan heel dun gesneden plakjes rabarber erin laten weken) bijvoorbeeld voor op een broodje voorjaarsburger. Rooster een doorgesneden broodje of stuk stokbrood. Gril een ambachtelijk dikke burger bijv van lamsgehakt, ui, met wat zout, peper, peterselie, komijn en rozemarijn.  Beleg het broodje met citroenmaya  sla, zoetzuur van rabarber en een eitje. Nog wat pittige ketchup erop en je had toch een groter broodje nodig...

Als toetje is deze Rabarbercake is heel makkelijk en lekker. Het komt van een website waar erg leuke en toepasselijke recepten te vinden zijn. http://etenuitdevolkstuin.nl/2014/06/03/rabarber-cake-met-kokos/#more-7219 

Raapsteeltjes vonden de regen ook lekker. Ze zijn wat doorgeschoten maar dat mag de pret niet drukken. Deze raapsteeltjes hebben een heel mooi ingesneden blad waardoor ik ze rafelsteeltjes heb genoemd. Purple en Golden Frills worden deze variëteiten ook wel genoemd. Het is een fijn pittig blaadje dat heel mooi is in salades maar ook lekker in een oosterse wokschotel.

Koolrabi van de volle grond. Eh ja alles uit de tuin natuurlijk zou je denken. Maar in de winkel zie je dit nog niet veel. De meeste koolrabi komt of uit de kas of uit Italië. Maar voor jullie de primeur. Heel zacht van smaak en vorige week heb ik de eerste zo uit de grond opgegeten als een appeltje. Rauw geraspt als een salade of in reepjes kort stoven of roerbakken met wat mosterdzaad. Of in een quiche wat gebakken ui, verse knoflook en spekjes; gezonde taart volgens mijn jongste.

De eerste gewone sla! De veldsla doet het in het voorjaar altijd goed maar de gewone sla heeft meer warmte nodig en is dus wat later. Heel mals en zacht lekker met Hüttenkäse en gehalveerde cherrytomaatjes. 

Het dunne-prei-achtige bosje is verse knoflook. Je kunt het in zijn geheel gebruiken. De zachte knoflook smaak kun je zo makkelijk door allerlei gerechten snijden. Nu oogsten we de knoflook die dit voorjaar is geplant de plantingen van oktober kunnen mooie bollen vormen en mogen nog wat door groeien.

 

Afgelopen week is begonnen met het herstel van de tweede deel van de muur. Met een groep vrijwilligers wordt de muur steen voor steen afgebroken en de bruikbare stenen afgebikt. Voor de vakantie is de planning om de muur met studenten van de metsel opleiding weer op te bouwen. Een gezellige bedrijvigheid in en om de tuin deze dagen!

4 juni is het VELT open dag dus dan geef ik weer een rondleiding om 14 uur. Donderdagavond  9 juni vanaf 18u is er VELT cafe in de Ommuurde Tuin voor iedereen die het leuk vind om over eco moestuinieren te praten met gelijkgestemden.

En zet alvast de Midzomerdroomnacht in je agenda 18 juni is de tuin tot 1 uur snachts open met kaarsjes, poezie, muziekjes en lekker eten.