De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Zomerse buien en bonen

 

Onweer en warmte. We hebben máár 25 mm regen gehad in de tuin. Afgelopen avond en nacht regende het fiks maar de dagen ervoor zijn de buien precies om ons heen gevallen. Best mazzel. 

Deze week hebben we de bonen uitgeplant. Net voor de regen, dus die staat nu lekker te groeien. Allen kruis ik mijn vingers dat de slakken ze niet vinden. Die hebben in mijn pompoenenbed flink huisgehouden… zo’n 70% moest worden herplant of zelfs bijgezaaid. Ja ook in de ommuurde tuin zijn die beestjes soms een echte plaag.

VELDSLA, CHINESE KOOL, ANDIJVIE, BOSUI en RUCOLA

In het pakket de laatste veldsla van dit voorjaar. Het is nog even spannend of het er zaterdag ook nog in kan. Door de lekkere warme dagen van afgelopen week neigt hij te gaan bloeien. Dan is hij ook erg lekker maar het ziet er net een beetje anders uit. Veldsla is familie van valeriaan. De zoete geur van valeriaan kun je ook in de smaak van veldsla terugvinden. Misschien was dit wel de sla waar je slaperig van werd uit in de verhalen van Pieter Konijn.

De Chinese kool is lekker sappig en een best wel beetje pittig volgens mijn kinderen die hem daarom als salade niet lekker vinden. Helaas, want ik wel en ik maak het dan ook graag met een gesneden appeltje en dan laat ik het een uurtje staan met wat zout erover gestrooid en wat olijfolie, rabarbersap (een stengel fijnsnijden en door de sapcentrifuge duwen) en een beetje witte balsamico voor een zoetje. Lekker bij kip. Maar probeer het ook eens roergebakken met knoflook en ansjovis!

De andijvie is fiks. Lekker voor een voorjaarsstamppot met geraspte kaas en hazelnotenburgers. Wil je het nog even bewaren? Andijvie kan in de koelkast makkelijk een week goed blijven. Alleen wat buitenste blaadjes verwijderen.

Wilde rucola, een echt pittig blaadje met hier en daar al een mooi geel bloemetje. Ik maakte er vandaag pesto van met wat een handje amandelmeel, een flinke scheut olijfolie, een stukje verse knoflook, een stukje Remeker jong-belegen, zout en peper. Alle ingrediënten pureren maar niet te fijn malen. Voeg wat meer olijfolie als het te dik wordt. Tip: Gebruik geen natte rucola voor dit recept. En dan is het heerlijk op de boterham of door de pasta.

Eet smakelijk, Esther en Marieke