De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

heerlijk zomers pakket

Het is bijna midzomer. De dagen zijn lang en er is veel licht. Alles groeit nu hard. Zeker met de 40mm regen die we deze week al hebben gekregen. Midzomer betekent ook open dagen. Dit weekend zijn de landelijke open dagen biologische landbouw: Lekker naar de boer! En wij maken er dit jaar een feestje van, een midzomernachtfeest. De tuin is open tot 1 uur nachts dus kom zeker langs om de tuin in de schemer te bewonderen als de kleuren veranderen en de vogels voor een concert zorgen. Er zijn allerlei gerechtjes te koop, broodjes te bakken en taarten te proeven  op het terras. En door de tuin hangen gedichten die ons inspireren.

De aardbeien zijn heerlijk zoet. Ze zijn wat kleiner dan andere jaren maar de smaak is weer geweldig. Mocht je ze niet allemaal zo op hebben gesnoept dan kun je er natuurlijk een heerlijk toetje van maken. Blender een hand aardbeien met een rijpe banaan, wat chocokoekjes erdoor kruimelen en dan in de vriezer zetten; dat is volgens mijn stagiaires het lekkerste wat er is. Morgen gaan ze het ons laten proeven. Ik heb er nu al zin in.

De peulen groeien mij boven het hoofd. Ik wil ze eigenlijk nog niet toppen omdat we zaterdag een open dag hebben en ze er nu zo mooi bijstaan. Het is een goeie combi; op je knieen door het aardbeienbed en dan rekken om peulen te plukken :-) Al die peultjes komen nu dan in het pakket: groene en gouden en Zwisterese reuzenpeulen. Die laatste zijn een soort sugarsnaps die je ook dik kunt eten. Wel even de draden, rangen of haren eraf halen. Ik doe peultjes graag in een oosterse roerbak met rijstmie en fijngesneden wortels, sesamzaad en shoyu

Voor deze krulandijvie blijven mensen terugkomen. Het is fijn als een bittere salade, lekker stevig in een stamppot of roerbakschotel. Vroeger aten mijn kinderen bijna geen groenten. Maar krulandijvie dat ging er altijd in!? In een salade is het lekker met iets zoets zoals de aardbeien of blokjes biet.

De kropsla is enorm gegroeid door al het vocht. Het hart is zoet en mals. Lekker voor salade maar ook voor slasoep. Maak een bouillon met een uitje, knoflook en als die goed op smaak is blender je op het laatst de kropsla erdoor. Snel serveren want het verkleurt snel van mooi groen naar een gekookte-andijvie-kleur. Serveren met een swirl van crème fraiche.

En de eerste bietjes! Fijn zoet en lekker te combineren met zachte smaken zoals geitenkaas of vis. Het loof niet weggooien maar kort stoven of met wat feta in een bladerdeeg tot een fijn lunchgerecht maken.

eet smakelijk! Esther en Marieke