De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

midzomer afterparty

Deze week in het groenteabonnement: kapucijners, bataviasla, bosui, postelein, koolrabi of Chinese kool

Ja het is midzomer en dan oogsten we kapucijners. Deze erwten worden eigenlijk alleen in Nederland gegeten. Ze zijn zoet maar met een bittertje. En natuurlijk een prachtige kleur. Bewaar de kapucijners in de koelkast anders worden ze snel melig. Verse kapucijners zijn lekker door een pasta of bulgursalade. Kook ze heel kort, 5-10 minuten op laag vuur of laat ze mee stoven met je gerecht. Vooral niet teveel mee doen want ze hebben een zachte smaak.

Bataviasla, is lekker knapperig en heel lang bewaarbaar in een zak in de koelkast. Dit jaar heb ik een verkeerd ras romeinse sla gekregen waardoor jullie deze leuke kleine kropjes moeten missen. De bataviasla kun je echter ook bakken of grillen. En postelein, zomerpostelein. Heel fijn als salade. vooral NIET koken. Het heeft een licht zurige smaak. Maar als je het kookt wordt het een soort groen slijmerige derrie. 

Een paar weken terug heb ik niet iedereen raapjes in het pakket kunnen gegeven. Deze zomer heb ik erg veel last van slakken en ook de Chinese kool heeft er zoveel last van gehad dat ik niet voor iedereen een krop kon oogsten. Dus als je vorige keer geen raapjes had dan deze keer Chinese kool en de anderen dan dus deze keer koolrabi. 

Met midzomer heb in een grote vis gevuld met een mengsel van rabarber, koolrabi worteltjes en rode peper. Deze ging in een zoutkorrels op de bb. Dat was smullen. Koolrabi is een goede combi met vis, wortelen wat fris, citroen of zoals ik deed rabarber (dat mag nog 1 week). wat niet in de buik van de vis paste heb ik geroerbakt en geserveerd met rijstmie.

Het midzomernachtfeest was erg geslaagd. Het weer was ons goed gezind, we hebben maar een paar buitjes en best wat zon gehad. Deze tijd van het jaar is het heel druk in de tuin. Door de lange dagen en dus enorme hoeveelheid licht groeit alles hard; de groenten en het onkruid. Daarnaast hebben we dan ook nog vaak kookworkshops of feestjes in de tuin en sta ik vaak achter het fornuis of het vuur. Heel leuk maar daardoor wel kort schrijven deze week.