De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

bessen en meer

Ja courgettes! Ze zijn weer los. Ik oogst nu dagelijks zo’n 30 kg. Waarom zoveel planten? Nu is de opbrengst enorm omdat er veel licht is, warmte en water. Maar na mate het seizoen vordert neemt het licht en de warmte af en wil ook genoeg productie hebben om jullie later in het seizoen nog allemaal courgettes te kunnen geven. En daarbij oogst ik veel courgettebloemen als ik kook voor feestjes of voor restaurants. Al die bloemen worden geen courgettes meer. Dus zo hou ik de overvloed een beetje onder controle.

Er is een blog over de tuin geschreven! Door een bekende blogger Lieke van Lepeltje Liefde met een erg leuke site. Misschien leuk om te lezen, http://www.lepeltjeliefde.nl/hotspot/ommuurde-tuin/#more-6466. Zij was weg van de gele bolcourgettes. In het pakket een bolcourgette en een langwerpige. Tja wat kun je er niet mee! Ik ben erg van het grillen omdat ik dan de smaak van de courgette zo puur mogelijk hou. Of gewoon in plakjes op mijn broodje gesmolten kaas.

Radicchio of te wel roodlof is een licht bittere sla of eigenlijk dus lof. Je kunt hem in kwarten grillen, verwerken in een risotto, maar in een salade is het ook erg lekker met zoete knolvenkel, hazelnoten en een romige kaas te combineren. Hij is erg mooi van kleur en zo stevig dat veel mensen denken dat t een rode kool is.

De aardbeien zijn alleen nog als zelfpluk te oogsten er hangt nog wel wat lekkers aan maar het duurt te lang voor er een bakje vol is om nog voor de winkel te plukken. Gelukkig zijn de bessen nu mooi rijp. De 30 graden vorige week deden het hem. De trossen zijn niet allemaal helemaal vol vanwege de vorst tijdens de bloei. Dat betekent wat meer plukken voor een bakje maar ook grotere bessen! Hier thuis waren ze zo op. Op de pannenkoek geplet met suiker, in een smoothie en gewoon zo in het voorbij gaan.

Spitskool groeide vorige week met water en warmte heel hard daardoor zitten er soms scheuren in de krop. Je vindt natuurlijk ook hier en daar een gaatje. Dit jaar niet vanwege de rupsen maar, je raadt het al, de slakken. Zucht 

Meestal doe ik zomaar wat met spitskool. Ik fruit een ui en wat knoflook, rode peper, verse gember en voeg dan in reepjes gesneden spitskool toe, twee tomaten in stukjes nog wat laos 3n sereh en een scheutje ketjap. Rijst erbij en een omelet of wat runderstoof. Mmm

Wat trouwens erg opvalt dit jaar is het aantal wormen. Er was dit jaar bij de open dagen een wormentelwedstrijd uitgeschreven. Ik denk dat we een goede kans hadden gemaakt. In bijna alle bladgroenten en het onkruid vind ik veel oppervlakte wormen die snel wegkruipen als hun beschutting wordt afgesneden. Soms zit er zelfs nog een krop gekropen nu alles zo lekker vochtig is.

Selderij, groene bleekselderij is wat steviger dan de gebleekte variant die vaak in kassen wordt geteeld. Deze doet het dus vooral erg goed in stoofschotels en soepen. Rauw vinden mensen hem vaak iets te stevig. Het blad is een beetje bitter dus niet teveel van gebruiken. Anne had zondag risotto met selderij, een wortel en wat prei gemaakt. Het was heerlijk en met wat kaas erop; een geweldig eenpansgerecht.