De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Ra ra raapjes of rabi

Wat een plezier had ik om deze week het pakket te oogsten. Zulke mooie groenten! Ik ben enorm fan van knolvenkel maar die wil niet altijd zo mooi worden als dit jaar. Het loof, de geur en zoete smaak geven het iets verfijnd. Ik eet het graag rauw, heel dun geschaafd in salades met vis of roergebakken met wat verse knoflook, kappertjes en een tomaat in stukjes.  Zo fijn gesneden heb je ook geen last van de vezels. Wil je het wat grover laten, bijvoorbeeld door de helft gesneden roosteren dan kun je met een mesje heel makkelijk van de buitenste bladeren de draden aftrekken. En nog een keer asperges! Die warme dagen zorgen voor een grote productie en daar kunnen jullie dan weer van genieten. Als ik geen oven bij de hand heb kook/stoom ik ze vaak in een koekenpan met een klein laagje water, na een paar minuten omdraaien. Lekker snel en je kunt het goed in de gaten houden.
De afgelopen weken hebben de slakken al mijn pompoenen opgegeten, plus nog zeker de helft van wat ik had bijgeplant. Toen heb ik de oorlog verklaard en nu ga ik elke twee dagen slakken rapen. De eerste keer had ik er wel bijna 100. Nu is de ‘oogst’ gelukkig nog maar rond de 10.De vogels zijn bezig met een 2e nestelronde. Het roodborstje op de foto vliegt af en aan en bekijkt elk hoekje of het niet een nog betere nest gelegenheid is. k heb het raam maar snel weer dicht gedaan. Vorige keer moest hij ook al verhuizen toen hij zijn flat had gebouwd in de kratten. Het eigenwijze beestje gaat ook gerust op tafel naar je zitten kijken met zijn bek vol strootjes alsof hij iets wil vragen. Zo vertederend.
De paarse koolrabi en de meiraapjes zijn klaar. De meiraapjes zijn leuke kleine knolletjes met een paarse kop. Zo vers kun je zowel het blad als de knol eten; rauw, gebakken in wat boter of gekookt en tot soep gepureerd. Het is wat pittig zoals radijs maar met een steviger bite. De paarse koolrabi is prachtig en groeit langzamer dan de groene. Hij heeft een dikkere schil en hoe mooi ook ik zou hem schillen. De bladeren kun je ook hiervan eten. Ik vind het lekker om ze te roerbakken met wat knoflook, zout en peper. Ook koolrabi is lekker rauw, wat zachter van smaak dan de raapjes, lekker zoet.Deze ovenschotel vind ik erg lekker. Al maak ik hem zonder spek en met peterselie ipv waterkers. http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R97202/ovenschotel-met-geitenkaas-en-koolrabi
De drie kleurensla is altijd een trekker in de tuin. Hoe kan dat nu 3 kleuren in 1 krop… Tja het zijn natuurlijk 3 kleine slaatjes bij elkaar. En zo heb je direct een gemengde salade. Lekker met dit hete weer!Peterselie; ik kan nu bijna niet zonder. Het geeft een frisheid aan elk gerecht, zeker bij eiwit, zoals in de gehaktsaus over de pasta, een omelet of bonenschotel.
Eet smakelijk, Esther en Marieke

image.jpg