De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Ratten in het pakket?!

Savooiekool, bessen, zapallito, ijsberg- of eikenbladsla, knoflook porcelain, Rattes

Wat, ratten in het pakket? Ja dit oude aardappelras heet rattes (Fr. voor ratten), door hum vorm hebben ze wel wat weg van muizen of ratten als je ze opgraaft. Ze hebben een erg goede smaak en worden in Frankrijk als delicatesse gegeten. Ze zijn heel vastkokend, plakkerig. Je hoeft ze niet lang te koken, 15 min en natuurlijk alleen maar borstelen en dan zijn ze heerlijk lauwwarm met een citroenmayonaise. Normaal zit dit ras niet in het pakket want het is erg gewild. Dit oude ras is erg gevoelig voor phytophthora, de aardappelziekte en is ze daardoor dit jaar niet lang houdbaar. Snel van genieten dus!

Savooiekool is prachtig. Ze is vol van smaak maar mensen weten er soms niet goed wat mee te doen. Je kunt het gebruiken als spitskool. Het slinkt wat minder en blijft wat steviger maar is echt niet stug. Wat heel leuk is is om er pakketjes mee te maken. 

SAVOOIEKOOLPAKKETJES - Blancheer pp een groot blad in zout water. Snij de dikke nerf er evt. wat uit. Leg in een ontbijtkom een keuken touwtje om het pakketje stars dicht te binden. Leg het blad erop met de onderzijde naar beneden. Roerbak een in ringen gesneden ui , een rode peper, fijngesneden knoflook en reepjes wortel en reepjes savooiekool. Maak het op smaak met zout en peper en wat kruiden (wees creatief: ras al hanout, gember, karwij, tijm, peterselie, vissaus, je kunt er allerlei kanten mee op). Je kunt hier natuurlijk ook vlees of vis bij doen. Vul het blad met wat van dit mengsel vouw het dicht en zet het vast met het touwtje. Je kunt het in de oven warm houden voor het serveren. Maar in de zomer hoeft dat niet eens.

Zapallito is een pompoen die je jong, onrijp eet. De smaak is zoet komkommer-, courgette- of zelfs meloen-achtig. In zuid-Amerika wordt hij veel gegeten. Je kunt het rauw eten of gebruiken zoals courgette. Vullen met cous-cous of een quinoa-groenten mengsel, wat kaas erover en in de oven. Mmmmm

Deze week kruisbessen en rode bessen. Elke week zijn er weer andere rassen klaar voor de oogst. Deze week kruisbessen en dit ras rode bes. Aan de lange trossen kun je zien dat dit ras niet zoveel last had van de nachtvorst dan vorige keer dat jullie bessen hadden. We hebben sinds twee jaar onder de bessenstruiken gronddoek zodat er minder onkruid onder groeit en het plukken makkelijker gaat. Het ziet er nu super strak uit!

We telen dit jaar verschillende rassen knoflook. Deze week een porcelain variant. Hij heeft meestal weinig tenen en een mooie bloem. Die zien jullie nu niet meer maar ik hoop dat de smaak jullie zal bevallen. De knoflook is vers en dat geeft een wat mildere smaak. Wel het vliesje verwijderen. Dat wordt al wat taai. Kun je natuurlijk nog wel een bouillon van trekken met ander groente'afval’!

Eet smakelijk, Esther en Marieke