De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Vakantiegroe(n)ten

Komende 2 weken ben ik op vakantie!  Onderweg tik ik dit briefje. Samen met de stagiaires hebben we bedacht wat er de komende weken in het groentepakket zal gaan. De groenten die ik verwacht dat jullie in het pakket gaan vinden zijn: eikebladsla, rode spitskool, bleekselderij, rode biet, prei, sperziebonen, zapallito, salanova, basiel, patisson, zilversteel, Frieslanders.
Deze week hadden we de een na laatste planting van sla. Begin augustus zetten we de laatste sla voor het najaar. Het slabed blijft een van de mooiste bedden van de tuin. Allerlei kleurschakeringen van dieppaarse salanova tot de licht groene eikenbladsla ontlokt bij veel bezoekers complimenten.
Ook een prachtige groente vind ik de paarse spitskool. De licht paarse kleur komt verder niet veel voor in groenten. Die paarse kleurstof is ook nog eens heel gezond. Enige nadeel… deze spitskool groeit veel langzamer dan de groene variant; een echte slowfood dus. De smaak is net als spitskool zacht en zoet. Makkelijk in allerlei snelle groentegerechten zoals salade, roerbak, of quiches.
Vrijdag hebben we de eerste sperziebonen geoogst! Gele boterboontjes, paarse toverbonen en groene naaldboontjes. Ik was wat laat met de bonen dit jaar, vanwege het koude voorjaar durfde ik niet vroeg te zaaien. Nu staan ze er mooi bij en zullen we de komende weken weer veel kunnen oogsten. Het begint met de lage boontje, gewone sperziebonen en daarna volgen de de klimbonen snijbonen, pronkers en slabonen (lange sperziebonen). Bonen kun je beter niet rauw eten. Even blancheren als je ze knapperig wilt houden zodat ze net van kleur veranderen naar felgroen is genoeg. Pronkers bevatten rauw een stofje waar veel mensen ziek van worden. Die kook ik iig 5 minuten.En dan wat doe je zoal met bonen. Ik eet ze graag heet… lekker met gebakken rode ui, knoflook en sambal of met flink grove zwarte peper, knoflook en semi droge tomaatjes bij de pasta.Voor nieuwe abonnees, toverbonen zijn paarse sperziebonen die bij het koken verkleuren naar donkergroen. Bij heel kort blancheren kun je de paarse kleur soms nog behouden.
Rode bieten groeien vanaf half maart. Eind mei kunnen we de eerste oogsten en door het jaar heen komen ze regelmatig in het pakket. Deze week heb ik ze mee op vakantie. Ze bewaren zonder loof heel makkelijk. Het loof gebruik ik in de eerste dagen om te roerbakken met een uitje en shii-take; nog wat feta overheen kruimelen en klaar. De bietjes eten we dan wat later in een risotto met een sjalotje en stukje bleekselder. Daar kan straks op de wadden varend lekker gerookte paling of makreel bij maar ook een meer aardse smaak als truffelolie of juist verfrissende munt doen het goed. Omdat ik van afwisseling en kleur hou hebben we ook gele bieten, Burpees Golden en rood-wit gestreepte bieten Tondo di Chioggia. Die streepjes hou je alleen als je de bieten rauw verwerkt. Bijvoorbeeld in een carpaccio, heel dun gesneden plakjes en die dan marineren in witte balsamico.
Zilversteel is ook een biet… Maar dan wel een mooie variant snijbiet die dikke witte bladstelen maakt. Hij vormt niet een biet alleen wat dikke wortels maar wel veel loof. Het ziet eruit als paksoi maar smaakt echt anders. Je gebruikt het wel hetzelfde. Roerbakken of in een ovenschotel. Rauw vind ik het niet zo lekker maar als ik het marineer in zoet-zuur wel. Door groenten in azijn te leggen breek je celwanden af en zijn de groenten makkelijker te verteren. Koud koken noemen ze het wel.
De courgettes en komkommer groeien erg goed met het warme weer. Ook de zapallito en patisson. De eerste is een donkergroene jonge pompoen en de tweede een witte schotelvormige vrucht die je rauw kun eten of net als courgette kunt verwerken. lekker om te gratineren snij de zapallitto of patisson in in stukken. leg ze in een ingevette ovenschaal en schenk er een mengsel over van 2 dl creme fraîche 4 eieren, 2-3 tl grove mosterd, zout, peper, een snufje nootmuskaat en 100g parmezaanse kaas of een andere pittige kaas. Strooi er nog wat kaas over en zet 15-40 minuten in een oven van 180gr. Het eiermengsel moet zacht maar stevig zijn.
De Frieslander is een vastkokende gele aardappel lekker om te bakken en in de oven te grillen. Ik heb nu niet alle groenten behandeld maar ik verwacht dat jullie de rest wel herkennen.
Eet smakelijk,Esther, Marieke, Elske, Henk en René