De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Piepers proeven in komkommertijd

Wat een stress, de phytophthora sloeg dit weekend hard toe. Dus afgelopen dagen hebben we al het loof van de aardappels getrokken. Dan hebben we nu weer wat meer rust om de aardappelen te rooien omdat ze wat minder snel besmet raken. Dat betekent ook dat de eerste piepers weer in de winkel liggen. We hebben dit jaar wel 12 soorten waaronder wat nieuwe rassen. Tijd voor een pieperproeverij! Kom de komende 2 zaterdagen, 9 en 16 juli zelf uitmaken welke de lekkerste aardappel van 2016 is!

Maar gelukkig is het ook komkommertijd. De komkommer groeien gewoon op de grond daardoor zijn het soms kromkommers en hebben ze ook wel een wat lichtere kant waar ze op de grond lagen. En ze groeien hard! met zo’n mooie dag als maandag groeien ze in een dag uit tot flink formaat. Heerlijk in een tzatziki of gewoon op de boterham.

De romaanse sla vond het ook erg lekker weer. Doordat die te hard groeide en ging schieten heeft niet iedereen zo’n klein stevig kopje kunnen krijgen. Fijn om te roerbakken of te grillen. Of gewoon lekker als salade. Als alternatief een koolrabi. Leuk om in plakken een torentje met geitenkaasplakjes, en zongedroogde tomaat of een laagje hazelnotenpasta te bouwen. Even vastzetten met een prikker en je hebt een mooie en lekkere broodloze sandwich. De prei en venkel maken samen een heerlijk soepje. Je hoeft er eigenlijk niet veel meer bij te doen dan wat olie om ze aan te fruiten, water, zeezout en peper. 

De snijbiet is prachtig. Door al die regen is hij flink gegroeid. Je kunt het groen als spinazie verwerken in een hartig deegflapje met feta en pijnboompitjes. De gekleurde bladstelen kun je in stukjes roerbakken met shi-take en een rood pepertje (scheutje shoyu erbij) heerlijk bij rijst of in een omelet gerold.