De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Zomerzwaar

Thuis gekomen blijkt de tuin toch niet te zijn afgebrand en hebben mijn stagiaires een heleboel werk verzet. Heerlijk! De tuin zelf zag eruit alsof ik een maand was weg geweest. Wat een herfstig tafereel. De regen van de laatste weken heeft voor heel wat versnelde aftakeling gezorgd. De komkommers zijn ingestort en de courgettes en de bonen willen ook graag wat meer zon. De kolen doen het met dit weer juist uitstekend. Vandaar ook deze enorme savooie kolen. Ik had die pas over 2 weken gepland staan maar ik moest nu toch wat gaan schuiven. De sla is normaal wat forser maar nu de schimmels welig tieren stop ik ze er liever zo snel mogelijk in. De pompoenen liggen al mooi tussen het blad door te stralen. Nog even en we oogsten de eersten. Komende week gaan we aardbeien planten. Altijd een hele klus en ook echt een moment om erbij stil te staan dat het seizoen vordert en we eigenlijk alweer bezig zijn met volgend jaar!

Het groentepakket is zwaar deze week met prei, zapallito, savooiekool en bonen. En ook nog eikebladsla en een bleekseldertje. Veel verschillende soorten bonen telen we; paarse cobra en Mechelse tros doen het deze week erg goed. Die laatste is een ras dat al heel lang fans heeft. Er komen zelfs mensen van achter Arnhem naar de tuin speciaal voor deze bonen. Ik at deze week weer eens gade-gado met bonen, savooiekool gesmoord met wat kokos en natuurlijk pindasaus. Lekker met een eitje of tofu.

De prei ligt te wachten op een stoofschotel met rundvlees, aardappelen, wortel en tomaten. Een ander deel verdwijnt met de zapallito, het selderijtje en wat kidneybonen in een maaltijdsoep. Na mijn vakantie heb ik een-pansgerechten weer helemaal herontdekt!

image.jpg