De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Snoskommers, peensels en pakzooi

Vandaag ging ik met de kids naar de GVR. Heerlijk film met mooie beelden en grappige woordvindsels. Ik vroeg me af wat die grote vriendelijke tuinder van het pakket van deze week zou maken: pakzooi, fielenkel, peensels, trotse bonen en snoskommers natuurlijk.

In het pakket deze week prachtige paksoi. De vorige planting was helaas te erg aangegeten om geoogst te kunnen worden. Maar deze planting groeide als… kool. De paksoi smaakt fris koolachtig en is erg knapperig. Je kunt hem heerlijk roerbakken, maar ook in een salade kan het goed.

Paksoisalade - Snij wat stengels paksoi in dunne plakjes (het groen wel even kleiner maken of bewaren voor roerbakken of in soep of stamppot) mix het met reepjes komkommer, beetje fijngesneden rode peper (Hollandse, want die is niet heet), halve ringen rode ui (deze in wat azijn met suiker laten trekken maakt het beter verteerbaar). Je kunt er dan voor de kleur nog wat geraspte wortel door heen doen. Maak een dressing met citroen, gember, geelwortel, sesamolie en wat zoute soja saus. Strooi er ter garnering wat zest van citroen en sesamzaadjes op. Ik vind het ook lekker met sinaasappel.

Ook een lekker gerecht met paksoi is stamppot met paksoi, prei en reepjes gebakken en in shoyusaus gemarineerde tofu. Let er vooral op dat je de groenten fijn genoeg snijdt.

Salade met courgette, venkel en zalm - Grill hele dunne plakken courgette van en sprenkel er witte balsamicoazijn, olijfolie en wat zeezout over. Schaaf van een 1/2 venkel ook heel dunne plakjes, sprenkel er citroensap over en wat kappertjes, mosterdzaad. Leg de courgetteplakken op bord en leg daar wat gerookte zalm op en daarop het venkelmengsel. Maal er wat verse zwarte peper over. 

Pronkbonen zijn heel erg lekkere bonen. Ze zijn veel minder veredeld dan sperzie- of snijbonen. Daarom moet je ze altijd afhalen. Wij plukken ze zo jong mogelijk. Kook of stoom de bonnen zijn geheel en snij ze dan pas in stukjes om het verlies van voedingsstoffen te verminderen. Kook ze altijd ivm met een toxisch stofje maar niet te lang want beetgaar zijn ze t lekkerst. Je kunt ze ook roerbakken natuurlijk.

Pronkbonen op zijn Egyptisch - Schenk drie el olijfolie in een pan met dikke bodem en schep de bonen in stukjes van 2 cm en 4 tenen gehakte knoflook erdoor. Doe de deksel op de pan en stoof de bonen ca. 20 min. tot ze gaar zijn. Voeg een blikje tomatenstukjes met vocht toe en laat het gerecht nog ca. 5 min. pruttelen zonder deksel. Schep 1 el verse gehakte basilicum en  1 el dille erdoor en voeg zout en peper naar smaak toe. Je kunt er ook wat gehakt door doen.

Eet smakelijk, Esther en Marieke