De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Schoonheid op je bord

De pastinaak is dit jaar extreem vroeg op formaat. Heerlijk, ik kon niet wachten met het oogsten. Het is een heel geurige groente die je net als wortel goed kunt gebruiken voor een gepureerde soep. Maar die eerste pastinaken die gaan bij mij in de pan. Lekker gebakken met zelfgemaakte mayo. Ik maakte het pas op de supersnelle wijze: neem een goed passende blenderkan en doe daar een ei in, 1 el citroensap, 2 tl mosterd, zout en peper en giet daar voorzichtig 200 ml milde olijfolie bovenop. Zet de blender erin en trek hem terwijl je blend heel langzaam omhoog, voeg eventueel meer olie toe om hem dikker te maken, meer citroen om hem dunner te maken. Je kun er natuurlijk van alles doorheen mengen; knoflook, koriander, citroenschil of grove mosterd.

patisson

patisson

Ook een mooie blikvanger is de patisson. Deze courgetachtige is wit en schotelvormig. Ik vul hem meestal. Snij een deksel van het topje af. en hol hem uit. Gebruik het vruchtvlees in soep. Blancheer de patisson een minuutje in kokend water. Vul de patisson met een pittig mengsel van gebakken (vegetarisch) gehakt, rode peper, ui en bleekselderij. Misschien nog een laagje kaas erover en nog 15 min de oven in.

Deze week heb ik eikenbladsla gegeten met ingelegde venkel en geroosterde hazelnoten. De venkel snijd ik dan in heel dunne plakjes en besprenkel het ruim met citroensap en witte balsamicoazijn en een snufje zout. Paar uur laten staan en je hebt naast wat olijfolie niks meer over de sla nodig.

De regenboogsnijbiet is een plaatje. Wil je er nog even van genieten zet hem dan een dagje als boeket in een vaas in de keuken. Het blad gebruik je als spinazie en de mooi gekleurde bladstengels passen in bijna elke roerbak. Mijn favoriet is met shitake, feta en flink knoflook, zout en peper. 

De stagiaires en vrijwilligers zijn terug! Afgelopen week waren alle zo goed als alle stagiaires op vakantie of elders aan het werk. Dat merkte ik wel. Het onkruid schoot overal de grond uit en ik kreeg het niet bijgeschoffeld. Toch was het wel lekker om weer eens zelf alles te oogsten. Deze week gaan we er weer flink tegenaan. Onkruid pas maar op!

Eet smakelijk, Esther en Marieke