De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Appels(ap) en spitsmuizen

Had ik vorige week het idee dat het rustiger werd. Nou alleen in de moestuin dan… Door de markten waar we staan zijn we veel bezig met oogsten, koken en organiseren. Heel leuk en nog steeds met heerlijk weer. Komende zaterdag oogstfeest op onze eigen stek. Dus kom gezellig mee genieten van de tuin in herfstkleuren. 

Geen goed aardappeljaar maar wel een super appeljaar. Ik heb nog nooit zoveel en zulke mooie sterappels geoogst! Ook de Bramly, Elstar en Goudreinetten deden het goed. Niet alles wordt groot en er zitten vaak appels tussen met een rare vorm of aantasting. Die appels hebben we laten persen! We hadden wel 350kg appels die niet mooi genoeg waren voor de verkoop maar wel een erg lekker sap hebben opgeleverd! Die is komende zaterdag ook te koop. Mijn stagiaires en vrijwilligers wilden het ook weleens van dichtbij meemaken dus het werd een soort teamuitje. Gezellig!

spitsmuisjes aan het zonnen

spitsmuisjes aan het zonnen

Vandaag vond Marion een groepje jonge spitsmuizen die heerlijk lagen te zonnen op een pol oregano. Zo schattig! In de tuin is het werk wat beperkter aan het worden. De droogte en de korte dagen zorgen ervoor dat er weinig onkruid meer kiemt. Behalve de vogelmuur dan. De tuin ligt er dus mooi bij. Dat vind ik heel fijn met de open dag voor de boeg.

radicchio rosso

radicchio rosso

De radicchio is enorm. Hij bewaart heel goed in de koelkast dus je kunt er naar believen stukken afsnijden, als je het kontje er aan laat zitten. Hij heeft een lekker bittertje en in de sla combineer je hem het best met zoete en romige smaken. 

Hier een recept uit jamie magazine voor een geweldige vullende radicchio met pancetta en pasta voor 4p: 

1. Fruit 1 ui in 2el olie in een pan met dikke bodem glazig.

2. Draai het vuur hoog, voeg 100g gerookte pancetta toe, bak die goudbruin. 

3. Breng in een grote steelpan water met zout aan de kook en kook de 450g pasta al dente.

4. Laat 450g grof gesneden radicchio slinken in de pan met uisnippers en pancetta, en voeg dan 200ml room (vind ik te zwaar dus laat ik meestal weg), 50g parmezaan en 50g walnoten toe, plus zout en peper. Roer goed door.

5. Giet de pasta af (bewaar wat kooknat) en roer door de saus. Als de saus te dik is, voeg je kooknat toe.

6. Serveer met zwarte peper, parmezaan en besprenkel met wat olijfolie.

Rare bieten…. tijdens de groei zijn de rode bieten in het pakket van deze week belaagd door slakken. Hierdoor hebben ze een rare vorm gekregen. Je kunt deze bieten gewoon koken 20 min ongeveer en dan het velletje eraf vegen. Mooie ronde plakjes wordt lastig maar in blokjes door de risotto of couscous zijn ze erg lekker. Fijn met wat spekjes en groene kruiden zoals peterselie, munt of koriander. Je kunt hier ook veldsla door heen mengen. 

Vorige week had ik genoeg raapsteeltjes voor iedereen dus nu kan iedereen genieten van de radijsjes! Lekker fris om over de salade te snipperen. Maar ook leuk in sushi met komkommer en zalm. Het hete weer heeft de veldsla zo hard laten groeien dat ik niet langer kan wachten met oogsten. Veldsla past heel goed bij wat zwaardere smaken zoals eend of gebakken paddestoelen. Mocht je het niet als sla willen eten, dan kun je het ook in een stamppot verwerken, bijvoorbeeld samen met kikkererwten en de blaadjes van de radijsjes en wat gesneden radijsjes erboven op.

Wat vind je verder in het groenteabonnement deze week... De paksoi gaat de pan in met wat wortel en taugé. Een lekkere pindasaus erbij en wat kroepoek. Mmmm snelle gade-gado. En nog steeds courgettes! Ik blijf er over schrijven maar het is echt super dat we nog zolang zulke mooie courgettes kunnen telen. Dus daarom een zoet recept voor de verandering. Door het gebruik van courgette hoef je niet veel boter te gebruiken en is de taart wel lekker smeuig. Proberen!

  • Verwarm de oven op 180°C
  • Rasp de courgette (lang leve de keukenmachine).
  • Hak 220g dadels grof (hoera keukenmachine).
  • Mix 2 eieren, 80g suiker en 75g boter tot een glad papje.
  • Meng 260g bloem met wat zout en wat kardemom-poeder.
  • Doe nu de courgette bij het ei-suiker-boter papje en roer even.
  • Gehakte dadels en de bloem eraan toevoegen.
  • Nu alles goed doorroeren en in een taartvorm scheppen.
  • De taart moet ongeveer 55 minuten in de oven (check met een sate-prikker of ‘ie gaar is).
  • En klaar is je taart!!