De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

kleurige piepers - rare geluiden

Nog steeds prachtig weer, wel herfstweer nu met die koude nachten van de laatste dagen. Hierdoor hebben de Kapel Avezaath en de Zoete Brederode mooie blosjes gekregen. In de tuin groeien 4 soorten stoofpeertjes rond het centrum. De Winterriet is het oudste ras en de grootste stoofpeer en groeit ook het best. De Kapel Avezaath lijkt het meest op de Gieser Wildeman en de Zoete Brederode is een heel bijzondere stoofpeer die aan de buitenkant op een grove appel lijkt. Deze peer heeft een verfijnde smaak en moet je net als alle stoofperen schillen. Hierna stoof je ze rustig 1-2 uur (op de houtkachel) tot ze zacht zijn. Bij lang stoven worden de peertjes rood. Maar dat kun je natuurlijk versnellen door wat bessensap toe te voegen. Een beetje suiker, een handje rozijnen of wat agavesiroop kan maar hoeft niet. Ook lekker is een stokje kaneel of vanille toe te voegen. En dan serveren met custard of vanilleyoghurt…. mmm lekker herfstig.

Rare geluiden in de tuin? Elke dinsdagavond repeteert het WDT in de ommuurde tuin. Er wordt een voorstelling voorbereid voor het Woest en Bijster festival op 22 en 23 oktober. Het WDT speelt dan in de tuin het stuk Homeless, ism de Syrische acteur en regisseur Ramez Mael die hier nu als vluchteling verblijft. Op beide dagen worden er verschillende voorstellingen gegeven. Hou de website in de gaten voor meer informatie.

De krulandijvie wordt in Frankrijk friseesla genoemd en kun je ook als zodanig eten. Wel wat bitter natuurlijk maar dat vang je op door het te combineren met wat zoets (appel) en romigs (noten of yogurt) en een lekker knapperig zoutje erbij zoals uitgebakken plakjes ham of croutons. Ook kun je de andijvie gebruiken in een stamppot of roerbakken. De sla (galanova, nieuwe rassen met mooie kleine blaadjes) kun je hier natuurlijk ook bij doen dan word het prachtig van kleur.

Spitskool tweede oogst! De eerste spitskolen planten we in maart. daar oogsten we dan in juni de vroege spitskool van. De meeste boeren ploegen de resten dan onder maar ik laat de stronken staan. De plant heeft al een enorm wortelstel aangelegd en kan dus eigenlijk met een voorsprong beginnen. De spitskool stronken produceren dan kleine kooltjes die vaak wat steviger zijn dan de eerste groei. Lekker om te roerbakken met wat ui, knoflook en hindoestaanse kerrie lekker met een roti en gekookt ei.


De aardappeltjes zijn een mix van alle rassen die we dit jaar geteeld hebben. Opvallend zijn de Odenwalder Blaue die donkerblauw is aan de buitenkant en wit van binnen. De Rode Emma of Heiderood en de Blauwe Elise of Anneliese helemaal door en door gekleurd. De aardappeltjes kun je goed wassen en dan kort koken om vervolgens in een pan op te bakken of in de oven met wat olijfolie te roosteren. Lekker met aïolie!
De patisson gaat helemaal los. Wat een prachtige oogst hebben we dit jaar door de warme nazomer. De patisson kun je gebruiken als courgette maar leent zich natuurlijk bij uitstek om te vullen en daarna in de oven gratineren.


Even een weekendje rust en daarna de laatste markt van dit jaar bij de Beken de markt van het Renkums Beekdal op 8 okt. We kregen veel complimenten over de kraam, ons eetbare stilleven.
eet smakelijk, Esther en Marieke