De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Zomerse boerenkool

Rode sla, gele bieten, paarse of groene boerenkool, courgette, prei en appeltjes; dat is weer een kleurig pakket. De herfst is in aantocht maar gelukkig krijgen we nog een weekje warmte. De afgelopen weken heb ik voor en met heel veel mensen mogen koken. Het was heerlijk weer en er was muziek in de tuin, kookworkshops en bruiloftsfeesten. Het voelde als een heel mooie volle Indian summer.

 

Ook in de tuin plukken we de vruchten van de warmte. De appels zijn goed gerijpt en volgende week gaan alle lelijkerds naar de versapper. De courgettes die ik in juli nog een keer had gezaaid beginnen te bloeien. En alle zaaisels zoals raapsteeltjes en radijsjes komen op.

De boerenkool is voor ons geen aankondiger van de herfst. Wij oogsten vanaf augustus al boerenkool. Het is een geweldig lekkere en gezonde bladkool. Je trekt de nerf eruit, snijdt hem fijn en dan kun je hem roerbakken met een uitje, peper en knoflook en op het laatst geklutst ei en wat peterselie erover. Superfood!Je kunt erop lekkere smoothies mee maken. Combineer een handje bk met een banaan, een appel, misschien wat blauwe bessen en wat water. Ik hou van wat kaneel er in en pureren maar.


Gele bietjes?! Als je al wat langer abonnee bent kijk je er misschien niet meer van op maar we telen graag bijzondere kleuren. Zo ook in de bieten. Deze week gele bieten. Heel mooi  staan gekookte in dunne plakjes gesneden bietjes als een zonnetje op je bord gelegd met een wat sla en gerookte zalm in het midden.


We oogsten heel veel verschillende appels: gewone frisse Elstar, zoet-zure golden, rode sterappels, grove goudreinetten en de prachtige rode Bramleys. Die laatste is de favoriet van Marieke. Hij heeft een heel mooi aroma en is wat zoeter dan de ‘Hollandse’ appels. Lekker uit de hand en met die rode schil erg mooi in waaiers gesneden in een lage appeltaart. Een beetje citroenschil en sap erover voor een frisse toon en wat amandelspijs eronder en je hebt een heel sjiek dessert.


Prei en courgette een geweldige combi voor in een pastasaus met vis of gehakt maar ook om een gevulde soep te maken. Ik vond in de allerhande een mosterdsoep met courgette, prei en aardappel. Lekker fris en heel vullend. Ik heb natuurlijk gewoon zelf die mosterd soep gemaakt en niet uit een pakje gehaald. http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R454188

Eet smakelijk en geniet van de warmte,Esther en Marieke

image.jpg