De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

herfstzin

De afgelopen week hebben we knoflook geplant, st. Jansrogge gezaaid, alle mais en asperge gehakseld en een leuke kooksessie met MBO-horeca studenten gehad. Een volle week met klap op de vuurpijl de World Food Day. 2 excursies kwamen naar de tuin en daar waren de mensen hartstikke enthousiast over de kleuren en verschillende soorten en rassen die de tuin herbergt. Het weer werkte ook nog eens heerlijk mee!

IMG_1728.JPG

De aardpeer geeft eindelijk zijn knollen prijs. Twee weken geleden konden we nog geen 100g knol per stengel oogsten, eigenlijk waren het nog geen knollen alleen wat verdikte wortels. Maar nu in twee weken tijd is deze enorme plant van wel 3,5 m hoog zijn energie gaan opslaan, de bladeren worden geler en helemaal bovenin zijn nu ook bloemen te zien, kleine zonnebloemetjes. De knollen zijn zoet en sappig. Ze zijn heel gezond voor je darmen hoewel ze ook wel wat winderigheid kunnen veroorzaken. Het meest makkelijke om met deze wortels te doen is goed boenen. Zo vers is schillen niet echt nodig. En dan kun je ze verwerken tot bijv. een soep met wat ui, gember en shitake of poffen in de oven met nog wat pastinaak en bietjes of zachtjes in blokjes bakken met wat knoflook en rozemarijn. Deze aardpeersoep vind ik geweldig, heerlijk romig en notig dus daarvan het recept. HERFSTIGE AARDPEERSOEP Fruit een grote in stukken gesneden ui. Voeg een teen knoflook, een cm geschilde gemberwortel, wat zeezout en zwarte peper toe en een pond aardperen en de minder mooie stukken van 100 g shiitakezet het geheel 5 cm onder kokend water en kook het geheel in 15 minuten gaar. Pureer de soep glad, voeg dan de mooie, in plakjes gesneden shitake toe en kook nog heel even op. Op smaak brengen met zout, peper en wat druppels citroensap.

 

Heerlijk geurige pastinaak om in plakjes of frietjes te bakken en dan opeten met citroenmayo. Lekker met een bittere salade van radicchio erbij. Om deze salade wat makkelijker te maken kun je er een andere sla en of stukjes fruit zoals peer of appel door mengen of een zoete dressing gebruiken. Zoet maakt bitter wat beter te pruimen.

De gekleurde bietjes staan door heel de tuin. Dit jaar zijn ze niet heel groot geworden maar we zijn al erg blij dat ze nu niet meer zo enorm worden aangegeten door muizen zoals in het begin van het jaar. Daarom halen we ze nu ook al van het land. Zodra het weer kouder wordt gaan de muizen ondergronds en lijkt er nog heel wat te staan tot we in willen oogsten en de bieten, witlofpennen, wortels en pastinaken van onderaf zijn opgegeten. En je met alleen een plukje loof en het bovenste stukje biet in je handen staat. Als je alle kleuren biet door elkaar gebruikt wordt het resultaat meestal rood of roze. Ik gebruik de bietjes graag apart per kleur en dan meng ik ze pas op het laatste, bijvoorbeeld door een risotto met geitenkaas en pijnboompitjes.

IMG_1723.JPG

 

Ik weet nog niet precies welke kool jullie zullen aantreffen. We zijn begonnen met het leeg oogsten van de kolenbedden. Er komen kleine savooiekooltjes, spitskooltjes, boerenkool en palmkool vanaf. de spruitjes zijn dit jaar nog te klein (tot groot genoegen van een aantal mensen) maar misschien kunnen we de laatste week wel wat los in de winkel verkopen. Al deze kolen kun je goed verwerken in een lasagne. Strip de boeren- en palmkool van hun nerf en snij de spits en savooi kool in mooie reepjes. De kool verwerk je in de rode saus, met gebakken sjalotjes of ui, knoflook, tomaat en kruiden zoals oregano, tijm en salie. en evt gehakt. Maak dan ook een bechamelsaus, van boter, bloem en melk en water, zout en peper. Wissel de laagjes af met lasagne bladeren er tussen. Eindig met de bechamelsaus en strooi er wat pitte geraspte kaas over. 45 minuten in de oven op 180 graden en smullen maar. PS: Hoeveelheden gok ik altijd. Op internet vind je ze zo.

Sinds afgelopen week kun je op de tuin in Eurijn betalen, de lokale euro. De bedoeling is om mensen te stimuleren om hun geld in de regio en bij lokale bedrijven uit te geven ipv bij grote ketens waarbij een boel van de winst uit de regio verdwijnt. Het is een initiatief dat door heel Europa leeft. In Wageningen en omstreken is het nog erg nieuw maar in Utrecht zijn er al veel gebruikers en in steden zoals Manchester is het echt groot. Kijk op circuitnederland.nl voor meer info. Volgend jaar kun je korting krijgen als je in Eurijn abonnee wilt worden. Hoe dat allemaal vorm gaat krijgen volgt later het jaar in een nieuwsbrief.