De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Spaghetti, Acorn en Butternut

Herfst herfst wat heb je te koop. Een heleboel bladeren dwarrelen door de tuin. Gelukkig is het nog niet echt heel koud en is het werken met nu buiten echt lekker. We hebben vandaag alle borlottibonen eraf geoogst. Ze kunnen nu nadrogen in de kas en van de winter gaan we ze gezellig doppen en inmaken. Voor het Pim Mulier instituut heb ik vorige week een lunch bereid met bietjes en dahlia en geserveerd op de heide bij Warnsborn. Dat gaf wel een heel mooi herfstig plaatje.

IMG_1662.JPG

Deze eikenblaadjes vliegen niet door de tuin maar zitten in een kropje nog mooi groen te zijn. Het is de laatste sla van het jaar! De groei is eruit en de gezaaide veldsla moet nog wel heel hard groeien om groot genoeg te zijn eind oktober. Maar die eten we dan zelf op deze winter. Als je dahlia’s in de tuin hebt is het leuk hier de bloemblaadjes van te gebruiken voor een herfstig sla boeket met walnoten, peren en blauw schimmel kaas.

Met de paksoi en de prei kun je een lekkere roerbak maken. Geef een kleurig accent met paprika of wortel. Snij alle groenten Chinoise en bak ze kort zodat ze nog knapperig zijn, afblussen met wat zoute sojasaus. Voor de pit kun je wat rode peper, knoflook en gember gebruiken en voor de eiwitten knapperig gebakken tofu. Decoreren met sesamzaadjes en je hebt snel een mooie en lekkere Oosterse maaltijd. 

Mooie bietjes! Deze gezaaide bieten zijn minder eenvormig dan de geplantte bietjes maar hebben mooie vormen en kleuren. Rood-wit gestreepte chioggia bieten, diep rode cylindra biet waar je mooie plakjes van kunt snijden en goud gele bietjes voor een zonnige geheel. De chioggia bieten worden helaas roze als je ze kookt. Wil je ze zo mooi gestreept serveren. Schaaf er dan dunne plakjes van en marineer die in een lichte azijn. Heel lekker als salade met hazelnoten en geitenkaas. Dit kan natuurlijk ook met de andere kleuren!

En dan nog meer soorten pompoen. Afgelopen week zat er muskaat pompoen in het pakket. Een lichte zoete en naar meloen geurende pompoen. Deze week kun je de butternut, een peervormige pompoen, de witte eivormige spaghetti pompoen of de ahorn pompoen met een geribte eikel vorm in je pakket vinden. Deze pompoenen kun je ook in de vensterbank leggen en pas opeten als ze een plekje krijgen natuurlijk.

De spaghetti pompoen is het meest bijzonder. Het vruchtvlees van deze pompoen gedraagt zich als spaghetti. Halveer de pompoen, haal de zaden eruit en laat de pompoen in de oven op 180 graden 45 min garen. Het vruchtvlees kun je nu met een vork wat los maken tot spaghettislierten Hierna kun je in het holletje een tomatensaus met zoet gefruite uitjes, knoflook, oregano en tijm doen. Het ziet er prachtig uit op tafel en je hebt een koolhydraat arme maaltijd!

De Butternut pompoen heeft boterzacht vruchtvlees, prima voor soepen en curry. De schil is prima te eten, je snijdt alleen de lelijke en harde plekjes eraf.

De Acorn pompoen is een Thanksgiving favorite. Ik maak ze het liefst in maantje in de oven klaar zodat je de smaak goed kunt proeven. Op het internet kun je veel recepten vinden zoals op deze site: http://www.thekitchn.com/10-ways-to-eat-an-acorn-squash-129731

IMG_1673.JPG