De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

de vork is machtiger dan het zwaard - EAT LOCAL CHALLENGE

Afgelopen zaterdag mochten we het bord signeren van de eat local challenge. Prober eens 3 weken alleen maar uit de buurt te eten. Voor jullie is dat wellicht niet zo heel moeilijk maar voor mensen die wekelijks al hun boodschappen bij de AH halen natuurlijk wel. Maar jullie worden ook uitgedaagd. In Wageningen en Renkum is het vind je allemaal die leuke collega’s van ons zoals Grebbeveld voor schapenvlees, Veld en Beek met zuivel en vlees, de molen met bloem en bakker Stroop met heel lokaal brood. En de slogan vind ik super. De vork is machtiger dan het zwaard. Laten we door onze voedselkeus zien wat voor wereld we willen… wat een mooie gedachte.

Ondanks dat de tuin al flink leeg is staan er nog steeds nieuwe gewassen klaar zoals de raapsteeltjes en raapjes. Raapsteeltjes zijn heerlijk sappig en ik eet ze zelf vaak als salade. Ik snij de worteljes eraf, nog even goed wassen en laten uitlekken. Ik doe er gehalveerde cherrytomaatjes en half hard gekookte en gehalveerde eitjes bij en dan nog wat pittige harde kaas in krullen erover. Een beetje zoete dressing en wat geroosterde sesamzaadjes  en zonnebloempitjes erbij. Prachtig!

De jonge raapjes hebben een wat scherpe smaak die aan mosterd doet denken. Fruit je de raapjes in wat boter dan worden ze lekker zoet. Het blad van de raapjes kun je ook gebruiken om in een stamppotje of soep te verwerken.

Ik vind dit een geweldig recept van Ottolenghi met deze meiknolletjes zo als ze ook wel worden genoemd. ps het is wel machtig! Neem 400g wit desem brood in plakken en laat dat in de oven een half uur drogen. Breng 800ml volle melk, 250 ml slagroom met 1 in vieren gesneden ui 2 takjes rozemarijn een mespunt nootmuskaat bijna aan de kook. Laat het afkoelen en zeef de rozemarijn en de ui eruit en gooi ze weg. breek 8 eieren in een kom en klop hier de geurige melk door tot het glad is, voeg een 1/2 tl zout en wat witte peper toe. Blancheer 250g in cm dikke plakjes gesneden meiknolletjes 2 min in kokend water. Laat ze uitlekken en drogen. Bekleed er daarna een 22-30cm ovenschaal mee. Roer 200g ricotta, 90g parmezaanse kaas, anderhalve tl gehakte  rozemarijn naaldjes en een beetjes bieslook door elkaar en besmeer de plakjes brood ermee en leg ze dakpansgewijs met de besmeerde kant boven in de ovenschaal. Gier het ei-melkmengsel erover en druk het wat aan. Laat het anderhalf uur intrekken. Bak daarna in een oven van 200 gr 20 minuten met folie en daarna nog 30 min zonder folie. Als je in het midden een mes steekt en er komt geen room meer naar boven is de ovenschotel klaar. Laat het voor het opdienen 10 min rusten en bestrijk het met wat olie.

De krieltjes zijn zo makkelijk en lekker. Ik was de krieltjes met een schuursponsje en breng ze heel even aan de kook. Als ik tijd heb halveer ik ze en anders laat ik ze heel en bak ze dan nog even op in wat olijfolie. Erg lekker met pittige pompoenstukjes en rauwe ham.

De pompoen die jullie vandaag in het pakket vinden is de Crown prince. Een geweldige pompoen, met een mooie kleur en daar onder nog een donker groene laag en daaronder dan weer oranje. Voor kerst maak ik er snijkunstwerkjes van voor in de oven maar je kunt het natuurlijk ook prima in de soep gooien of in stukjes stoven. De schil kun je eten, alleen de lelijke plekjes niet. De structuur van het vruchtvlees is heel stevig en de smaak lijkt wat op kastanje. Voor de hete pompoenblokjes  snij je de pompoen in stukjes van 2 cm. Fruit in een pan 2 in plakjes gesneden teentjes knoflook en voeg daar een (halve) fijngesneden  rode peper bij. Hierna de blokjes toevoegen laat de blokjes steeds licht bruin worden voor je ze omschept. prik met een vork om te checken of ze al gaar zijn. Gooi er op het eind een half glaasje water bij en laat zo het wat aangebakken tot een soort saus worden dat om de blokjes heen gaat zitten. Voeg zout en citroensap naar smaak toe. (of doe 2 tl harissa in de pan tijdens het bakken)

Dit jaar waren onze gekleurde peen niet zo groot geworden dus hebben we wat bijgekocht van onze collega’s van Klein Broekhuizen. Mooie verschillende kleuren peen en als je goed proeft met ook andere smaken. Leuk om te poffen in de oven of als salade. Neem 3 wortels in dunne slierten gesneden, met 80g geweekt en gewassen zeewier en 40g verse gember beide ook in dunne sliertjes 2 minuten koken, uit laten lekken en droog deppen en erna direct witte balsamico door doen en laten afkoelen. Een komkommer en mango ook in dunne slierten snijden en dan alles met nog wat blaadjes raapsteel, koriander en munt mengen. Maak het af met geroosterde sesamzaadjes, limoensap, olijfolie en wat zoutflakes en je hebt een feestmaal. Geweldig naast een mooi stuk zeebaars of tofu-saté.

 

Komende zaterdag is de laatste open tuindag en zijn alle abonnees en vaste klanten welkom een glaasje gluhwein, yogithee of chocomelk te komen drinken met ons, om de winter in te luiden. We zetten de vrijwilligers deze dag ook in het zonnetje want zonder al die handen, ruggen en gezellige praatjes aan de koffietafel hadden we het dit jaar niet zo’n prachtige tuin en lekkere groenten gehad.