De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

De laatste groenten...

Het allerlaatste pakket van 2017… Het is altijd een dubbel gevoel; lekker rustig de komende maanden maar ik ga ook het oogsten en het contact met de abonnees missen. Gelukkig hebben we zaterdag een gezellige afsluiting gehad met veel vaste klanten, abonnees en vrijwilligers. Allemaal bedankt, zonder jullie steun als abonnee en/of fysiek hulp in de tuin zouden we nergens zijn. 

En nu vol met plannen voor het komend jaar, zoals een midwinter open dag, een moestuin- of agroecologiecursus, het verder afbouwen van de schuur en het repareren en verven van stoelen, banken en tafels. En natuurlijk gaan we weer avondjes besteden aan het zoeken van nieuwe lekkere groentesoorten en rassen bestellen van zaden en pootgoed. 

IMG_1804.JPG

 

Ondanks dat de groei eruit is met de kou en korte dagen houden we de bedden nog wel schoon. Deze wintergroenten verkopen we nog door de winter aan restaurants zoals de Nieuwe Winkel en Linnaeus. Ook wijzelf kunnen zo van de winter nog genieten van kleine kooltjes, raapjes en blaadjes zoals winterspinazie en postelein. Alle bieten en wortels halen we er komende weken wel uit. De muizen weten ze altijd feilloos te vinden en eten dan ongezien vanuit de grond de oogst op.

 

IMG_1806.JPG

Bij het opruimen van het pompoenenbed kwamen er nog een boel kleine pompoentjes tevoorschijn! De sweet dumpling een schattig wit-groen gestreept pompoentje is een heel zoet en nootachtig pompoentje lekker om te vullen met pittige paddestoelen paddestoelen (en rijst). De andere pompoentjes zoals de butternut  of de futsu een meer bruin pompoentje of de acorn pompoen, donker groen zijn zeker zo lekker, nootachtig maar wel minder zoet. Vullen of roosteren in de oven laat je het meest genieten van de bijzondere smaak.

Geroosterde pastinaak uit de oven blijft mijn favoriet maar deze romige pastinaaksoep meet chipjes is ook heel lekker!  Maak van een halve pastinaak met een dunschiller ongeveer 20 flinterdunne reepjes en houd deze apart. Snij de overige geschilde of goed geboende pastinaken in grove stukken. Bak 2 gesnipperde sjalotjes in een soeppan in een el boter glazig. Blus af met 100 ml witte wijn. Voeg de pastinaak, 350g aardappel, wat laurier, tijm en 1 liter water of groentebouillon toe. Laat 20 min zachtjes koken. Verwijder tijm en laurier en pureer de soep.Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Verhit de olie in een hoge pan en frituur de reepjes pastinaak kort goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met wat zeezout. Verdeel de soep over 4 borden en garneer met pastinaakchips.

Het loof van de gezaaide bietjes is dit jaar zoveel mooier dan de geplante bietjes dat ik hoop dat we nog bosbiet in het pakket kunnen doen. We hebben nog allerlei rassen staan zoals de langwerpige forono, Egyptische platronde en gestreepte Chioggia bieten. Mooi blad kun je goed eten als spinazie roerbakken of zelf rauw in de salade.

Bieten in een velletje: Schil de bietjes en 1 ui en snij ze in kleine blokjes van 2 bij 2 cm en leg in een ovenschaal. besprenkel het met olijfolie en peper en zout en wat takjes tijm. Bak de bietjes 20 minuten bij 180gr en laat afkoelen. Neem nu 1 vel filodeeg (best verse uit de koeling, anders uit de vriezer) kwast er olijfolie over. Leg er een tweede vel op en leg deze samen op een bakplaat met bakpapier. Verdeel de bieten over het midden van de vellen. Hak dan 50g walnoten grof en verdeel dat samen met 100g geitenkaas over de bietjes. Misschien nog wat zout en zwarte peper veroveren leg dan het 3e vel filodeeg eroverheen. kwast ook hier olijfolie over en vouwnuf alle zijdes naar binnen zodat er een mooie rol ontstaan. Kwast er nog wat olijfolie op en strooi er sesamzaadjes over. Bak deze bietenrol in 30 minuten op 180gr lichtbruin. Lekker met wat salade.

Vorige week stond een mooi recept met meiraapjes. Het is een uitdaging maar echt erg lekker. ze worden ook knolletjes, turnips of navets genoemd en er zijn legio recepten over te vinden op internet. Ik vind navet zo’n leuke naam omdat het soms echt net buikjes zijn met een naveltje.

En verder weet ik nog niet helemaal wat er allemaal in het pakket te vinden zal zijn. De blaadjes die nu nog groeien zoals hertshoornweegbree of bladchichorei zijn eigenlijk allemaal erg lekker in een roerbak. Maar het kunnen ook zomaar de laatste appeltjes of stoffertjes zijn. Weet je niet wat het is, bel gerust Esther 06-12583453,

Bij deze dan voor de laatste keer dit jaar eet smakelijk,

Esther, Marieke en Elske