De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

zwarte palen, zoete bataten en radijsjessoep?!

Wat een mooie oogst wortelgewassen! Elske is trots op haar zwarte palen, een Duits schorsenerenras dat ze dit voorjaar heeft gezaaid. Ik zelf was vorige week super enthousiast over de mooie bietjes en de zoete aardappelen die we uit de grond hebben gehaald. Bataat of zoete aardappel is eigenlijk een vaste plant. Ik ga dit jaar weer proberen ze over te houden. En nu binnenshuis want ze houden niet van temperaturen onder de 10 graden. De schuur vordert ondertussen ook steeds meer. Het geïsoleerde gedeelte is bijna dicht dankzij de hulp van Andre en hebben we nu ook elektriciteit. Hier kunnen we de pompoenen, bataat en aardappelen opslaan. Met straks nog een kacheltje erin houden we het daar mooi vorstvrij en ook aangenaam voor de vrijwilligers om deze winter te lunchen en klusjes te doen.

IMG_1680.JPG

Nu de frissere tijden weer aanbreken ga ik steeds meer ovenschotels en soepen maken. De bataat, rode ui en aardappelen zijn perfect voor een makkelijke ovenschotel. Snij zoveel van de bataat en aardappel als je op denkt te krijgen in stukjes van 2 cm en maak van de ui maantjes. Husselen ze met wat olie door elkaar en zet het 45 min in een oven van 180 graden. Strooi er na 30 minuten wat kruiden en zout over naar smaak. Bijv tijm, zwarte peper en citroenrasp. 

IMG_1716.JPG

Radijsjessoep!?

Was de radijzen en ook het loof goed af. Snij de radijsjes in plakjes en hou wat plakjes en wat groen apart voor de garnering. Snij een rode ui fijn. Fruit de uitjes en radijs 5 minuten en voeg (500ml voor 2p) bouillon of heet water toe en laat het 15 min sudderen. Voeg de fijngehakte blaadjes toe en pureer alles mooi glad, breng op smaak met room citroensap, zout en peper. garneer het op de borden met de plakjes radijs en het groen.

Ik heb sinds kort weer wat oude recepten herontdekt. Vaak ben ik een paar jaar helemaal weg van een recept en dan volgt er weer wat nieuws en vergeet ik dat eerste recept gewoon weg. Maar nu kwam ik ineens weer wat oude recepten tegen. Net als met oude vrienden is het direct weer gezellig als vanouds. 

Deze snijbiet die jullie in het pakket vinden heet in België warmoes, jawel net als de straat waar vroeger de groentemarkt te vinden was. Wij noemen ze zilverstelen en ze zijn heel geschikt voor oven of stoofschotels. 

Ovenschotel van snijbiet en aardappel: Kook de aardappelen gaar en maak er een puree van met wat melk boter, zout peper en mosterd. Roerbak een gesnipperde ui in wat olie (evt met wat gehakt) en voeg na 5 minuten de snijbiet toe, eerst de stelen en wat later het groen breng op smaak met zout en rode peper. Vet een ovenschaal in en schep de aardappelpuree op de bodem en tegen de kanten. Schep in de holte de snijbiet (met gehakt) en giet hier een mengsel over van 2 eieren en 75gr geraspte pittige kaas. Zet de schotel een half uur in een oven van 175 graden, tot de bovenkant mooi bruin is.