De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

IJsheiligen

Wat een prachtige dagen! Warm, vochtig, geweldig voor de plantjes en de slakken… Vandaar dat ik dit jaar een biologische bestrijding in ga zetten; nematoden of te wel aaltjes die de slakken gebruiken als host. Nadat ik er dus een paar miljard heb uitgezet hoop ik dat ze zich gaan vermenigvuldigen en dat er wat meer evenwicht en lagere populatie in de slakken zal ontstaan. Tot nu toe heb ik vooral in de kolen veel last. De tweede planting met rode spitskool en Bloemendaalse gele is bijna helemaal afgegeten. Die gaan we natuurlijk bijplanten maar eerst ga ik vanavond met een gietertje rond om de aaltjes te verspreiden.

IMG_0833.JPG
IMG_0851.JPG

Dit weer is ook super om bonen te zaaien en pompoenen te planten. Dat gaan we dus ook deze week doen. Maandagochtend vroeg was omroep Gelderland in de tuin om daar verslag over te doen. http://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2134380/IJsheiligen-voorbij-nu-hopelijk-geen-vorst-meer
De plantgoeddag van afgelopen zaterdag was een succes veel van de opgekweekte planten zijn verkocht maar gelukkig is er ook nog genoeg over voor de mensen die zaterdag niet konden.
Het pakket is deze week wat licht, de echte zware producten zoals koolrabi of bosbietjes doen hun best maar moeten nog wat langer groeien. Wel een heel smakelijk pakket met bijvoorbeeld kervel. Ik maak elk jaar kervelsoep en de kids vinden het heerlijk. Ik maak met boter en bloem een roux. Die vul ik aan met water (of bouillon), melk, zout en peper tot een romige soepdikte en daarna blender ik er een bos gewassen kervel doorheen. Super simpel en super lekker. Met knapperig brood, tomatensalade en wat chipolata worstjes
Rafelsteeltjes! Een echte voorjaarsgroente, het is een variant op raapsteeltjes alleen zijn deze rassen veel mooier door het gerafelde blad. Ze smaken knapperig sappig en licht pittig naar mosterd. Het combineert heel goed met de warme aardse smaak van shii-take. Raapsteeltjes horen van oudsher fijngesneden in een stamppot. Als variant hierop kun je de rafelsteeltjes serveren in een risotto met de gebakken shii-take waar je ook een bosknoflookje en wat rode peper doorheen snippert (al dan niet mee gebakken).
De shii-take komen van mycocycling een opstartend bedrijfje in Wageningen dat de bio-koffiedik van de uni en verschillende restaurants recycled door het in een mengsel van houtzaagsel van lokale zagerijen te gebruiken als groeimedium voor paddestoelen! Lekker en duurzaam!
Bosknoflook komt niet uit het bos… het is geboste jonge knoflook die nu nog erg op prei lijkt. Maar dan wel met de heerlijke smaak van knoflook! De knoflook is al in oktober geplant en heeft de hele winter langzaam onder de grond gegroeid om bij de eerste warmte te kunnen profiteren van zijn wortels en gelijk door te groeien.

FullSizeRender.jpg


De eerste sla! Romaanse sla of bindsla of Little Gem, erg lekker in een maaltijdsalade en leuk ook om te grillen. Snij de kropjes in kwarten en gril ze op de gesneden kanten in een grillpan en bestrooi het met wat gehakte hazelnoten, zout, zwarte peper en mooie olijfolie.
Rabarbercake: Meng 200g zachte boter met 150-200g fijne rietsuiker en wat vanillepoeder, klop het luchtig en voeg een voor een 4 eieren toe. Meng 200g bloem, 20g custard en 8g bakpoeder en voeg dat beetje voor beetje toe. Neem een platte bakvorm en leg daar bakpapier in en dan het beslag, druk in het beslag 2 cm lange stukjes rabarber. 30 minuten afbakken bij 180 graden. Even checken met een sateprikker of de cake gaar is! Evt. vervang je een deel van de bloem door amandel meel en bestrooi je de taart met amandelschaafsel.


Eet smakelijk, Esther en Marieke