De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Eerste groentepakket van het seizoen!

Hoera, het eerste pakket! Wat is de winter snel voorbij gegaan. In de afgelopen koude en droge april leek alles stil te staan. Maar rustig is het toch doorgegroeid. De paksoi is al mooi groot, of anders vind je twee kleintjes in de krat. De prei en de bieten hebben de hele winter rustig op het land of in de kuil gestaan. Zo is dit eerste pakket stiekum erg gewichtig geworden. 

Rabarber, een echte voorjaarsgroente of -fruit? Ik maak er nog steeds het liefst desserts mee bijvoorbeeld gestoofd met port en gekruimelde merengue en hazelnoten erop maar ook lekker op de couscous!

Gestoofde rabarber met port Verwarm de oven voor op 195 ˚C. Halveer een vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Breng voor het stoofvocht rode port met vanillemerg, het leeg geschraapte vanillestokje, honing en kaneel aan de kook. Snijd de uiteindes van de rabarber en snijd de rabarber in stukjes van circa 5 centimeter en leg ze in een ovenschaal. Schenk het stoofvocht over de rabarber en dek de ovenschaal af met bakpapier. Gaar circa 35 minuten in de oven tot de rabarber zacht is. 

Rabarbercouscous Strooi de couscous in een kom en schenk er water of bouillon erbij. Dek de kom af met een bord en laat circa 10 minuten staan tot de couscous het vocht volledig heeft opgenomen. Verhit een scheutje olie in een pan en bak wat merquezworstjes rondom in circa 5 minuten goudbruin en gaar. Haal de merquezworstjes uit de pan en snijd ze in plakken. Halveer de paprika in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in blokjes. Snijd wat bosuitjes in ringetjes. Snijd een handje dadels in reepjes. Meng de merguezworstjes, paprika, bosuitjes, dadels en rucola door de couscous. Breng op smaak met citroensap, zout en peper. Schil de rabarber, halveer de stengels in de lengte en snijd de rabarber in gelijke stukjes. Verhit een scheut olie in een pan en bak de rabarber circa 1 minuut. Voeg de honing toe, breng op smaak met een beetje zout en peper en bak de rabarber in circa 4 minuten gaar. Leg de rabarber op de couscous.

Voorjaarsblaadjes voor een mooie salade van veldsla, bloeiend winterpostelein en mosterdsla. Goed wassen en een mooie dressing , misschien nog wat mozzarella bolletjes en gele tomaatjes erover en het lijkt wel als of je een lentewei op tafel hebt staan.

De bieten zijn of geel of gestreept, Burpee’s Golden of Chioggia di Tondo. Natuurlijk niet meer zo geweldig zoet als de zomerbietjes maar nog wel lekker om te (geschild en in stukjes) poffen in de oven met wat olijfolie en knoflook en dan serveren met zure room. Lekker bij een pittig gekruide vis of een bonenschotel. Ook lekker en makkelijk is er een soep van maken. De kleur zet iedereen op het verkeerde been.

De paksoi en prei vragen bij mij om een lekkere miso soep met fijn gesneden prei, reepjes paksoi, gekookt ei en noodles. Lekker en snel klaar! Kies een goeie miso of dashi bouillon of probeer er eens een paar uit. 

In de tuin begint de plantgoeddag van 13 mei dichterbij te komen dus naast wieden en planten zijn we ook druk om allerlei kruiden, groenten en eetbare bloemen op te potten. De courgettes en pompoenen zijn net boven in de zaaitafel en zelfs daarin hebben sommigen een klap van de nachtvorst gekregen! Ik heb nog niet eerder zoveel schade gezien van een nachtvorst. Het was dan ook echt 8 graden onder nul!