De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Pas op, wilde spinazie!

Wat een heerlijke dagen. Het is tot laat licht dus ik ben nu ook vaak ’s avonds in de tuin om toch nog wat water te geven, asperges te oogsten of een bedje te schoffelen. Gisteren was een speciale avond want we kregen een rondleiding van Ruud Schaafsma voor alle vrijwilligers van de tuin en de muur. Hij vertelde bijzondere verhalen over het oude kasteel Grunsfoort en de oprijlaan die door de tuin liep, de loop van de beken en ons hoogte of eigenlijk dieptepunt was een bezoek aan de kelders van bierbrouwerij de Bok verscholen onder de oude wasserij Peelen. 

In de tuin is het een schouwspel van prachtige insecten. Kevers, sluipwespen, boktorren en prachtige mugjes. En vandaag hadden we de eerste zwerm! Erg laat, niet alleen door de kou maar vooral ook de droogte zorgde ervoor dat er niet genoeg voedsel was. En met een lege maag gaan de bijen niet zwermen. In de tuin hebben ze genoeg te eten. De peulen en de aardbeien bloeien en ook de irissen en lupinen. Er komt steeds meer kleur in de tuin. En ja ja er ligt alweer stro onder de aardbeien, nog een paar weekjes!

De vorige planting kolen was zodanig aangetast door de slakken dat ik ze met pijn in het hart omgefreesd heb. Ik ga nu de slakken te lijf met droogte. Deze week zet ik de bedden een aantal keer om en daarna hoop ik dat de meeste slakken verdwenen zijn. Na beregenen en een nieuwe mulch laag van paddestoelen en nieuwe aaltjes tegen slakken en dan kunnen er weer koolplantjes in! 

Koolrabi is het ronde lichtgroene bolletje met blaadjes. Het smaakt sappig en zoet en een beetje als broccoli. Het groeit boven de grond en is dus geen knol zoals veel mensen denken. Je kunt het helemaal eten, op het steeltje na dan, dat is wat houtig. Het past goed in Aziatische gerechten zoals deze koolrabi noodles.Kook 1 portie rijstnoodles. Spoel ze af met koud water en laat ze verder afkoelen. Mix sap en rasp van 1 limoen, 2 el sojasaus, 1 el rijstazijn, 1 fijngesneden steel verse knoflook en 1 tl geraspte gember goed door elkaar voor de dressing. Schil  eventueel de koolrabi en snij de koolrabi in hele dunne stengels. Meng de koolrabi in een kom met de dressing en laat dit 15 min marineren. Mix vervolgens de rijstnoodles, een 1/2 avocado in stukjes, fijngesneden halve jalapeno peper &  wat verse koriander met de koolrabi. Serveer bijvoorbeeld met de pinda’s en chilisaus.

De spinazie is wild! Dat wil zeggen dat ik ze oogst als ze zo groot mogelijk is. Dan zit er de meeste smaak in en slinkt het ook minder dan de babyblaadjes die meestal verpakt verkocht worden. Er gaat niets boven een quiche van spinazie, feta en met gecaramelliseerde rode ui. Snij twee rode uien in dunne have ringen en fruit deze op laag vuur tot ze caramelliseren in wat boter of olijfolie. Was de spinazie en hak ze grof. Bak een fijngesneden knoflook in wat olie en gooi daar de spinazie bij, even roerbakken tot de kleur omslaat en het meeste vocht verdampt is. Beleg een quiche vorm met bladerdeeg. Leg op de bodem een laag met spinazie en kruimel daar feta overheen. Verdeel 6 losgeklopte eieren met wat zout en zwarte peper erover en bovenop leg je de gecaramelisserde rode ui. Dan hoeft de quiche nog maar 45 minuten in een oven van 175 graden. en kun je ervan genieten met een glaasje rosé in het avondzonnetje. Helaas zorgt de zon ervoor dat de spinazie gaat bloeien. Ze halen het eind van de wek niet. Voor zaterdag zit er dus een alternatief in het pakket; broccoli of bleekselderij denk ik.

De krulandijvie is het frisse zusje van de andijvie. Lekker knapperig wordt het als frisee sla verkocht. Leuk door de veldsla of geroerbakt met rode peper en cashewnoten. Maar je kunt er ook gewoon een stamppot met spekjes van maken. 

Deze week of volgende week (in de di pakketten zijn we het nl vergeten…) vinden jullie in het pakket een spaarkaart met streekzegels. Bij elke 5 euro aankoop in onze winkel en nog veel meer leuke biobedrijfjes in de buurt krijg je een streekzegel en met 50 zegels krijg je een leuke aanbieding of korting in de winkel. Met een volle spaarkaart krijg je bij ons bijvoorbeeld een kop koffie en een huisgemaakt taartje naar keuze en met twee spaarkaarten een groentepakket. 

Eet smakelijk, Esther, Marieke en Elske