De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

uitbundig

Knolvenkel, gemengde sla, andijvie, Chinese kool of peultjes en bosui; het past amper in je tas! De abokratjes puilen uit en ook op het land is alles enorm gegroeid. Deze week zijn we lekker aan het planten. De bonen bij hun stokken, nieuwe sla in rijtjes en ook de nieuwe kolen krijgen hun nu hopelijk slakvrije plaats. De mensen met het zaterdagpakket hadden vorige week al gemengde sla want de veldsla vond het net als de spinazie veel te warm en was gaan bloeien. Deze week wordt het voor hen dan eikenbladsla. De Chinese kool heeft ook last van de enorme weersomslag. Hoewel je bloeiende kool prima kunt eten zal er zaterdag wat anders voor in zitten. Ik verwacht de eerste gouden en groene peultjes!

De knolvenkel krijgen jullie met loof. Knip het loof eraf als je de knol een paar dagen wil bewaren. Het loof kun je in wat water goed houden. Laat je het zitten dan trekt het blad vocht uit de knol en dat maakt hem minder mals. Het loof is fijn gesneden en geblenderd heel lekker in sommaties  soep of sauzen. En zo vers kun je het in een ovenschotel of roerbak gewoon mee nemen. Knolvenkel eet ik het liefst heel fijngesneden rauw of in azijn gemarineerd in een maaltijd salade. Maar het is ook lekker in een ovenschotel met pittige kaas(, spekjes) en wat mosterd bij een risotto met geroosterde noten en pitten. 

De Chinese kool kun je makkelijk in een frittata of omelet verwerken. Fruit een bosuitje met wat knoflook en rode peper, Voeg er fijngesneden Chinese kool en zout aan toe, even roerbakken en er 4 (of meer) geklutst eitjes over gieten. Op zacht vuur laat je het ei langzaam stollen. Je kunt het onder de gril aan de bovenzijde licht bruinen. Lekker bij rijst of op brood.

Wat een joekels van andijvie! Fijn voor een zomerse stamppot van heel fijn gesneden andijvie, augurkjes en blokjes kaas. 

Het zijn drukke weken. Met zoveel licht, warmte en gelukkig ook vocht groeit alles goed. Wat heb ik heerlijk geslapen toen zaterdag het onweer losbarstte!  Dat dit jaar niet alles over rozen gaat in de tuin hebben jullie misschien al wel gelezen. Het meeste staat er prachtig bij maar deze week heeft de suikermais een setback gehad. Ze stonden fier overeind maar een nachtje later lag 80% om. We hebben slimme muizen die gewoon het rijtje zijn afgelopen… Gelukkig zijn we nog op tijd om nieuwe mais te zaaien. Dat doe ik nu in de kas zodat ik hopelijk de muizen en de duiven te slim af ben. Komende zaterdag zijn er rondleidingen tbv de open eco-tuin dagen van Velt. Dus wil je een uitgebreider kijke achter de schermen dan zijn jullie welkom om 11,14 en 16u. Marieke bemant het terras met heerlijke taart, quiche en soep. 

 

Eet smakelijk,

Esther, Marieke, Esther en Gerard