De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Regenbogen met midzomer

Wat een prachtig weer. Alles is zoo groen, behalve de aardbeien dan natuurlijk. En wat veel aardbeien! We hebben donderdag met 4 mensen de hele dag geplukt en aan het eind van de dag waren we er nog steeds niet mee klaar. Het 2e jaars bed heb ik nu maar opgegeven. Althans het is vrij voor zelfplukkers. Dus als je voor de jam een paar kilo wil plukken voor 4,- per kilo ben je welkom!

Komend weekend vieren we midzomer met Lekker naar de Boer, door een extra lange openstelling en avondrondleiding op zaterdag 10-23 en zijn we zondag ook open van 10-16. We hebben overdag ook rondleidingen, extra veel lekkers te proeven op het terras, een kampvuurtje met broodjes bakken voor de kinderen, een wedstrijd kikkers tellen en nadoen. Dus zin om de tuin weer eens anders te zien. Kom dan zeker langs.

Het is bijna midzomer dat betekent dat we beginnen aan het leegoogsten van de peulen, en het oogsten van de doperwten en kapucijners. De reuzenpeulen zijn een soort sugarsnaps. Je moet ze wel afhalen, er kan een taaie draad inzitten. Dit weekend heb ik ze gegrild. Olie de peulen na het afhalen in door met je handen wat olie erdoor te husselen. Als je wilt kun je in die olie eerst wat citroenschil rode peper en knoflook laten trekken. Maak de grillpan heet en gril de peulen dan aan beide kanten een minuutje. Lekker bij een pasta met pasta met in olie gebakken ui, knoflook en tomatenstukjes. 

Verse kapucijners, net als doperwten zijn zoet maar met een bittertje. Het is lekker als een stevige vervanging van doperwten. Ik maakte er een lekkere Indiase curry mee. Bak wat fijngesneden ui met knoflook glazig voeg rode peper en Hindoestaans kerriepoeder toe. Zorg dat er een beetje vocht in de curry is en roer de gedopte kapucijners erdoor. en in grove stukken gesneden gekookte aardappels. Lekker met een frisse salade met yoghurtdressingDoor het rare weer van het voorjaar zijn veel groenten niet tegelijk klaar of schieten snel door. Het zaterdagpakket had afgelopen week al koolrabi dus daar zoeken we de goede Chinese kool voor uit. Lekker met koolrabi en Chinese kool is een salade met appel, ijsberg- of kropsla. Je kunt hier wat citroensap, balsamicoazijn en olijfolie over verdelen. Snij de ingrediënten in mooie dunne reepjes zodat het goed verdeeld. De paarse koolrabi staat vooral mooi op het veld. Onder de schil is hij gewoon wit. Je kunt een deel van de huid laten zitten zodat er een klein stukje paars aan het reepje komt. Grotere stukken schil zijn taai.

Door het rare weer van het voorjaar zijn veel groenten niet tegelijk klaar of schieten snel door. Het zaterdagpakket had afgelopen week al koolrabi dus daar zoeken we de goede Chinese kool voor uit. Lekker met koolrabi en Chinese kool is een salade met appel, ijsberg- of kropsla. Je kunt hier wat citroensap, balsamicoazijn en olijfolie over verdelen. Snij de ingrediënten in mooie dunne reepjes zodat het goed verdeeld. De paarse koolrabi staat vooral mooi op het veld. Onder de schil is hij gewoon wit. Je kunt een deel van de huid laten zitten zodat er een klein stukje paars aan het reepje komt. Grotere stukken schil zijn taai.

 

En ja nog een keer aardbeien! Vorig jaar konden we ternauwernood iedereen een keer aardbeien geven. Nu is er zoveel dat we zolang het kan iedereen een bak aardbeien. Dit volgende recept kreeg ik van Puck en Robbert. Ipv spinazie kun je ook de jonge snijbiet blaadjes gebruiken.

Spinazie - aardbeien salade. Was de spinazie en snij de blaadjes evt kleiner. Snij de aardbeien in kwarten en meng deze twee met balsamico dressing en goed veel zwarte peper. Hele mooie rijke smaak met die zoete tonen van de aardbeien. Serveren met geroosterde nootjes, jum jum. Eventueel voor een maaltijdsalade kan er nog wat gekookte pasta door of witte kaas (geitenkaas, mozzarella), een favoriet  bij ons in het aardbeien seizoen! 

aardbeispinaziesalade.jpg

Deze foto komt van de site lepeltje liefde. Heerlijke recepten ook

Nog een tip voor de aardbeien… Dit ras Korona is heerlijk zoet maar bewaard slecht dus eet ze het liefst dezelfde dag en bewaar ze niet in de koelkast en was ze ook niet. Dan gaat de smaak achteruit.