De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Hete dagen coole groenten

Fijn die koelere temperaturen. Vorige week hingen wij er net zo bij als de plantjes. Gelukkig waren er een paar stoere stagiaires en vrijwilligers die toch zijn komen. De groenten waren door het weer niet super bewaarbaar maar in de koelkast hou je makkelijk een week goed. Ik hoop toch dat ze jullie goed smaakten. Deze week weer een super vers pakket. Met ronde courgettes om te vullen of gewoon in stukjes te snijden voor een roerbakschotel. Op het terras kregen we de tip om er hartige koekjes van te maken. Rasp de courgette meng het met wat zout, ff laten staan en knijp het vacht eruit. Meng het met wat bloem, ei en kaas. Koekjes ervan maken en lekker bakken. De manier om kinderen courgette te laten eten….

De bieten zijn enorm! Helaas zijn ze ook vaak voorgeproefd door de woelmuizen… Dit jaar is het ongelooflijk. Ik denk dat wel 70% is aangevreten. Ik hoop dat bij de restaurants ze nog iets kunnen met deze bieten. Anders gaan we een bietensoeplijn opzetten. De befaamde bietensoep van Marieke: Fruit 2 uien en 2 teentjes knoflook tot ze gecarameliseerd zijn. Voeg dan de gekookte bieten in blokjes toe en laat even meefruiten. Voeg dan water zeezout, peper en een paar druppels citroensap toe. Blender het geheel tot het helemaal glad is. Je kunt de soep zowel koud als warm eten.

en heer lijk simpel recept voor de spitskool; snij hem gewoon in vieren in de lengte snijden, insmeren met olie met kruiden (knoflook en rode peper) en dan op de bbq of grillplaat bakken. Geweldig. Je houdt de volle smaak van de kool, hij blijft knapperig en een beetje rooksmaak erbij. Lekker met Indiaase curry, mangochutney en naanbrood.

 

De radicchio is een bittere groente, familie van de witlof. Je kunt hem door de sla mengen maar het is ook lekker in een risotto of als vulling van hartige pannenkoekjes. Fruit een ui en twee teentjes knoflook. Doe daar de fijngesneden radicchio bij en laat het slinken. Voeg een bakje ricotta toe (of maak het zelf van melk met citroen) en wat zout en peper. Roer er nog wat parmezaanse kaas door en rol de vulling in de pannekoekjes. Leg het in een oven schaal en strooi er nog wat kaas over. Even in de oven gratineren en eten met een frisse salade bijv van tomaat of koolrabi.

 

Welke sla er in het pakket zit is een verrassing. Door de hete dagen zijn er een heleboel slakroppen gaan schieten. Pas bij het oogsten zien we vaak hoe het ermee staat. 

 

Er wordt weer aan de muur gebouwd!!! Na ruim anderhalf jaar afbreken en afbikken wordt er nu weer opgebouwd. Er is een bouwbedrijf in de hand genomen om de muur weer te restaureren. Het gaat hard! En het wordt erg mooi!