De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

aardbeien!

Het aardbeien seizoen is losgebarsten. We kunnen nu dagelijks plukken. Wat een heerlijke oogst. Ik eet elke dag aardbeien. (hoewel ik ze vandaag vergeten ben mee naar huis te nemen, dat wordt niet gewaardeerd door mijn kinderen). Nu eten we alle aardbeien nog uit het vuistje of op brood, maar over een week gaan ze door de salade, in de jam, in smoothies. Leuke recepten zijn dus zeer welkom!

De peultjes groeien nu enorm hard. plukte ik vorige week zaterdag de eerste peultjes op kniehoogte, nu kan ik al op schouderhoogte plukken! In de bessenkooi groeit alles ook enorm. Dus hebben we er al vast het bessennet overheen getrokken. 

 

In het pakket deze week: aardbeien, peultjes, bosbietjes, paksoi en little gem sla

Vandaag aten we bieten-peultjes-risotto. Fruit een fijngesneden uitje en een teentje knoflook in wat olijfolie, voeg daar wat risottorijst aan toe n laat het wat meebakken. Je kunt hier ook wat zwarte peper en geelwortel aan toevoegen, lekker en heel gezond. Voeg dan water en zeezout of bouillon toe en blijf zo nu en dan roeren. Snij de bietjes in dobbelsteentjes van 2 cm en voeg die na 10 minuten toe. Na 10 minuten moet het water bijna opgenomen zijn en de rijst nog niet helemaal gaar. Voeg dan de afgehaalde peultjes toe (en misschien een handje erwten uit de diepvries of van de gedopte dikke peultjes). Zet het vuur uit en laat het nog even staan , een keertje omscheppen en serveren met geraspte pittige geitenkaas en hazelnoten of een pittige worstje.

Gooi het bietenblad niet weg. Je kunt er een lekkere pittige Perzische vis-bietenblad-schotel van maken. Fruit een fijngesneden ui met 3 teentjes knoflook, 3 tl geelwortel, 1 tl koriander en rode peper en zout naar smaak. Bak daarin blokjes kabeljauw of andere stevige vis. Voeg hierna 4 in blokjes gesneden tomaten toe tot ze een beetje uit elkaar gaan vallen en stoof dan het grof gehakte bietenblad mee. Serveren met basmati rijst gekookt met saffraan en rozijntjes en dikke yoghurt.

Little Gem kun je natuurlijk als salade klaar maken. Je kunt ze ook in kwarten snijden in de lengte, bestrijken met olijfolie met knoflook en wat ras-al-hanout of wat gerookte paprika en dan lichtbruin grillen of bakken. Lekker verrassend groentegerecht bij een mooie cous-cous met kikkererwten, paprika, citroen en munt.

De paksoi heeft de slakken aanval overleefd! Ik maak er graag mijn snelle paksoi-tofu-noodles mee. Kook wat water om de eiernoodles in te weken. Bak in een wok blokjes tofu en voeg dan wat prei, reepjes wortel voor de kleur en wat rode peper voor de pit toe. Even doorscheppen. Dan de in reepjes gesneden paksoi (niet al het donkere blad) en blus het geheel af met kikkomansaus of shoyu. Schep voorzichtig de uitgelekte noodles erdoor en strooi er wat limoen sap of rasp en sesamzaadjes over. Prachtig!

Eet smakelijk!

Esther, Marieke en de rest van het tuinteam