De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Komkommertijd

Wat een zomer! Het is echt prachtig groeizaam weer. We planten en zaaien nog volop. De bonen die vorige week gezaaid zijn breken nu de grond al open. Ook de laatste bieten en wortels zijn gezaaid. De jonge sla voor na de vakantie staat erin en we eten al een weekje volop eigen komkommers!

Het licht begint nu duidelijk af te nemen. Dat zie ik ook aan de eerste lege plekken in de tuin. De erwten zijn afgebroken en de oude aardbeien afgemaaid, de eerste nieuwe aardappelen zijn gerooid en maken plaats voor groenbemesters. Volgende week ga ik die bedden frezen en kunnen we alweer bezig met de planning voor volgend jaar!

Maar nu eerst het hier en nu. Het pakket van deze week heeft de eerste zomerprei. Heel mals dus je kunt het zo opsnijden tot aan de puntjes. Ik stoof deze prei graag in wat grotere stukken in wat boter en witte wijn. Emile van de nieuwe winkel stoofde het vorig jaar in zeewater! Ga ik over een paar weken ook proberen als ik op het wad ga zeilen. Tot die tijd is water met zeezout en wat zeewier een leuk alternatief. En dan met een gegrilde zeebaars van de bbq! Mmm dat ga ik van het weekend eten.

Groenten op je bbq is een nieuwe hype. De koolrabi eet ik het liefst rauw in een salade maar je kunt hem ook in zijn geheel blakeren op de bbq of in de oven, ongeveer 45 min. en dan in plakken snijden. Evt dan nog wat mooie strepen erop grillen en serveren met een pittige salsa van heel fijn gesneden tomaat, rode peper, knoflook en groene paprika. Lekker bij couscous.

Ook de knolvenkel kun je grillen. Snij hem in de lengte in dunne plakken die je even inoliet (is dat een Ndls woord?) en gril hem dan aan beide zijden een paar minuten. Een beetje grof zout erop en lekker met pittige viskoekjes en wat ijsbergsla.

De courgette gaat steeds vaker in de salade bij ons thuis. Zelfs de kinderen vinden het lekker als ik de courgette in dunne repen schaaf en dan marineer in een vinaigrette. Met wat leuke wilde tomaatjes en mozzarellabolletjes kun je er een heel mooi salade stokje van maken.

De paksoi is het enige dat ik nog nooit op de bbq heb gelegd. Maar ik hoor het graag als iemand er goeie ervaringen mee heeft! Ik vind het een fijne groente omdat zo lekker snel klaar is. Even een uitje bakken, misschien wat reepjes wortel erbij, paksoi erop en dan bouillon erbij en met een omelet in reepjes een fijne maaltijd soep.