De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Slangentuin

De slangeneieren zijn uitgekomen! Elk jaar vinden we in het voorjaar wel 10 slangen in onze speciale slangencomposthoop. We hopen natuurlijk aan het eind van de zomer het resultaat van deze enorme orgie te kunnen bewonderen. En jawel hoor ze zijn er weer baby ringslangen. Ik hoop dat de ouders er een beschuit met veel muisjes op eten, echte muizen dan natuurlijk.

Deze week hebben we weer een lekker vol pakket met de mooiste bonen uit de tuin: cobra’s, een lange stokslaboon maar dan wel mooi rond, zoet en sappig. Mijn kinderen willen de sperziebonen eigelijk het liefst gewoon gekookt en met wat boter en zout. Afgelopen weekend kookte ik nog een diner voor 55p in de ommuurde tuin maar gisteren kwamen mijn kids terug van vakantie en hebben we een feestmaal in de achtertuin genoten. Met allemaal groenten uit eigen tuin, sperzieboontjes, sla, de eerste suikermais, gebakken aardappeltjes  en een lamsschouder van de mooie Kerry Hill lammeren uit t beekdal. 

Voor het feest in de tuin maakte ik de bonen geïnspireerd door Ottolenghi. Snij 2 kleine rode uien in maantjes en fruit deze met 2 teentjes knoflook een (halve) rode peper en een halve fijngesneden puntpaprika. Voeg als de uien glazig worden 5 cm lange stukjes boon toe. Goed om blijven scheppen en een klein beetje vocht toevoegen om wat stoom te creeeren. Voeg nog wat zout toe en een klein beetje dragon. Ook zonder dragon erg lekker!

Als ik snel wil koken heb ik geen tijd om de aardappels te laten garen of heel lang op een laag vuur te bakken. Dan snij ik de aardappels in 3 cm grote stukjes en kook ze heel kort, 4-5 min, daarna bak ik ze in een koekenpan met wat olie of boter in een mum van tijd knapperig. Zeker deze raja’s vind ik erg lekker om te bakken. Ze zijn een beetje kruimig en dan caramelliseerd de buitenkant mooi. 

Mmmm lekker geurige knolvenkel. Zo vers kun je ze tot aan het groen opsnijden. Ook lekker om fijn gesneden zo’n 3 minuten te roerbakken met een sjalotje of uitje. Voeg daarna wat rozemarijn blaadjes toe en een half glas witte wijn en laat de venkel nog 3 minuten sudderen tot de wijn verdampt is en de venkel gaar.

De radicchio is een toegift want ze waren of heel klein of ze gingen al weer schieten. Het is een raar jaar… Maar dit stevige kopje is een wat bittere groente die erg lekker is in salades, bijv met het zoete van de venkel. Maar op het internet vind je erg leuke recepten om de krop te roerbakken of ze in risotto te stoppen.

De bolcourgettes zijn geweldig om te vullen of te gebruiken als eetbare sauskom. Blancheer de uitgeholde courgettes niet te lang. Maak een wat vloeibare pasta saus met het vlees van de courgettes, gehakt, ui en tomatenpassata. Serveer die saus in de bolcourgetjes bovenop de pasta. Om erbij te kunnen moet je de courgettes natuurlijk wel aansnijden en loopt de pastasaus over je spaghetti o.i.d..

PS Afgelopen maandag hadden we enorm geluk. Een prachtige dag voor de opnaems van Binnenstebuiten van NPO1. Zodra we de uitzenddatum weten volgt meer informatie.