De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Zo Zon Zo Regen Zomer

Terug van vakantie; van de leegte van de wadden naar de overvloed in de tuin. Maandag begon met een prachtige dag waarin we de St-Jansrogge hebben geoogst. ’s Avonds net voor het donker was had ik alles van het land op een klein hoekje na dat ik laat staan voor rondleidingen. Tijdens mijn afwezigheid hebben de stagiaires en vrijwilligers hard door gewerkt. Alle aardappels zijn eruit en de bedden gaan we deze week inzaaien met phacelia of inplanten met veldsla. Ook gaan we deze week de nieuwe aardbeien en de laatste sla planten. 

De komkommers hebben het heel goed gedaan de afgelopen paar dagen. Ook de oude rassen zoals Wonder van Wilrijk en Marketmore gaven mooie grote komkommers. Oude rassen hebben een nadeel… er kan soms een bittere komkommer tussen zitten 1:100. Niet opeten en ff melden, dan stoppen we er volgende week een nieuwe in. 

Oerkomkommers en gewone lange komkommers, ze doen het allebei geweldig.

Oerkomkommers en gewone lange komkommers, ze doen het allebei geweldig.

 

Mooie fijne zomerpreitjes lekker om te stoven. Emile van de nieuwe winkel stoofde ze vorig jaar in zeewater! Heerlijk zilte smaak en geweldig bij een mooi stukje harder of kokkels. Prei en komkommer combineren ook goed. Het frisse van komkommer bij het zachte zoet van prei. Stoof de prei in witte wijn, met wat, boter, zout en zwarte peper combineer het met bietenburgertjes met wat tzatziki en je hebt een heerlijke zomerse maaltijd. 

Voor de bietenburgers rasp je rauwe bietjes, meng het met geraspte kaas, ei en havermout (evt wat extra rode peper en zout) kneed het tot een deeg en laat even rusten in de koelkast. Dan burgertjes vormen en bak ze op een laag vuur rustig gaar en bruin.

De tzatziki maak je door een halve komkommer te raspen, meng het met wat zout en laat even tot een dag staan. Knijp de komkommer met behulp van een theedoek uit, meng het dan met dikke yoghurt of kwark. Voeg wat citroensap, een uitgeknepen teentje knoflook, een tl zwarte mosterd, zout en peper toe. 

De boontjes van deze week zijn Mechelse trosboontjes, een oud ras met een stevige bite en ouderwetse bonensmaak. De bobbeltjes horen erbij. De bonen zijn niet te oud of vol met boontjes zoals je snel zult denken. We krijgen elk jaar een aantal mensen uit de achterhoek in de tuin om dit ras te kopen! Omdat het relatief lichte bonen zijn is het commercieel gezien geen interessant ras maar de smaak maakt het extra werk altijd goed. Kook de bonen niet te lang, ze moeten nog ‘piepen’. Gewoon lekker met een gebakken uitje en/of spekjes en wat nieuwe aardappelen. 

Tijdens de vakantie maakte een mooi een-pansgerecht door na het fruiten van het uitje wat tikka kerrie, zout, rode peper en knoflook toe te voegen en hierop heb ik de boontjes en wat klein gesneden aardappelen gelegd. Doorroeren en wat water erbij, 10-15 min stoven en je hebt een geweldig lekker gerecht. Opleuken kan nog met wat gekookte kikkererwten en paprika.

De mooie witte vrucht in het pakket is een patisson, een soort courgette met een net wat andere frisse smaak. Zo mooi dat je hem het liefst in zijn geheel gebruikt. Snij daarvoor het kapje eraf, lepel het vruchtvlees eruit. De schaal die zo ontstaat kun je even blancheren. Vul het daarna met kruidig gehakt of een groente-kaas mengsel en zet het nog 20 minuten in de oven.

Zilversteel is een snijbiet die dikke zilverwitte stelen maakt. Het lijkt wel wat op paksoi maar heeft een veel zachtere aardse smaak. Het groen kun je eten als spinazie en de stelen in stukjes gesneden zijn perfect om mee te roerbakken. Snij wat prei en wortel, schuin in reepjes. Bak deze snel in hete olie met wat knoflook en rode peper, voeg na 3 minuten de reepjes snijbiet toe en bak nog eens 3 minuten. Blus het geheel met wat kikkomansaus, oestersaus of een andere lekkere oosterse saus. Serveren met cashewnoten.