De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Nazomer mijmeringen

Ik ben nog aan het bijkomen van de opnames van BinnensteBuiten vorige week. Alle vrijwiligers en stagiaires hebben keihard gewerkt om de tuin picobello op de film te krijgen. Het was super leuk om een keer mee te maken maar ik weet zeker dat ik geen tvster wil worden. Pfff wat lastig en zeker als je binnen een script moet werken. Ik vond het ook knap van die regisseur… vertel alles maar eens in 10 minuten waar je normaal zeker een uur over doet. Het verhaal heeft wat nuance verloren maar de tuin staat er prachtig op! Zodra we de uitzenddatum weten laten we het jullie horen. Hierboven nog een plaatje van 20r geleden toen we de tuin ontdekten.

Deze week is er suikermaïs! Omdat de eerste zaaisel door de muizen vakkundig is geminimaliseerd zullen we de komende tijd steeds kleine beetjes kunnen oogsten. Door het verplichte bijzaaien hebben we nu een meer gespreide oogst. Dat is dan weer een mooie bijkomstigheid. Ik heb verschillende rassen suikermaïs gezaaid waarvan er een wel 3 m hoog is geworden! Het is een prachtig bed met reuze zonnebloemen, geel/rood kleurende quinoa en de statige maïs. Zo’n kolf geeft mij echt een nazomer gevoel. De avond begint eerder dus je kunt genieten van het licht van je BBQ vuurtje. Je kunt de kolven in hun groene jasje garen op de bbq, wel regelmatig draaien natuurlijk. In een pan kokend water is de kolf zo vers van de plant en melkrijp in 2 minuten gaar. de kleur van de zaden verandert naar een dieper geel en dan is de maïs gaar. Lekker met boter en een klein snufje zout.

suikermaïs.jpg

 

We hebben veel dille in de tuin dit jaar. De dille past natuurlijk geweldig bij zalm, een lekker visje voor bij die suikermaïs op de BBQ. De eerste planting dille staat al in het zaad, de planting erna staat in bloei en trekt veel sluipwespen. Geweldig want deze beestjes zijn de vijanden van rupsen en larven in de tuin. Dus ook die van het koolwitje bijvoorbeeld. We hebben nog een nuttige wesp in de tuin. De Franse veldwesp heeft ook een plaatsje gevonden in een spleet boven de kas. Deze wesp heeft hangende achterpoten en ziet er gevaarlijk uit maar is niet geïnteresseerd in zoetigheid dus hij blijft bij ons uit de buurt. Alleen als je er per ongeluk op gaat zitten heb je kans om gestolen te worden. Ook deze wesp jaagt op rupsen en larven. 

De zapallito is een zomer pompoentje dat rauw wat weg heeft van meloen en komkommer. Je haalt de zaden uit de buik en Snij dan dunne maantjes. Lekker in een salade of als dipgroente. Ook als vruchtgroente in een stevige stoofschotel met bonen, tomaat, ui, lamsvlees en een pittige curry is het een aanwinst. Wel als laatste toevoegen 5 minuten meepruttelen is voldoende en heb je nog wat beet.

roze pronker.jpg

 

De pronkers zijn de bonen die ik altijd op de lange kant van het bed verbouw. Ze hebben mooi gekleurde bloemen en ruiken ook heerlijk. De bonen moet je jong plukken wat te dik worden ze ‘scherp’ zoals mijn oma zei. Er zitten dan harde vliezen in en je kunt ze dan alleen nog eten als je ze door de molen haalt. Tijdens de vakantie heb ik een hele mooie bonenmolen gevonden in Franeker. Hij staat in de winkel dus als je de bonen wilt snijden kun je ze daar direct klein maken. Als je bonen in zout wilt maken is dit je kans. Voor de jonge bonen is dat zonde. Je verliest veel vocht en smaak als je ze zo dun snijdt en dan kookt. In een roerbak zou het wel goed passen denk ik. 

De eikenbladsla wassen we heel goed maar door de enorme heftige buien van deze week kan er nog wat zand in zitten. Ook regenwormen zoeken er bij zulk vochtig weer hun heil in en drie jaar geleden kwam ik zelfs een keer een jonge ringslag tegen in zo’n mooie krop. Wees gerust we checken ze goed voor ze in de pakketten gaan. 

De paksoi is niet prachtig maar nog wel fijn als sappige groente in een pastagerecht met pittige pecorino en cherrytomaatjes.