De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

boerenkoolsalade voor bij dertig graden

Na een super mooi en super druk weekend met een bruiloft en nog 3 feestjes in de tuin heb ik even niet meer helemaal helder wat we morgen gaan oogsten. In ieder geval hebben we nog steeds meer dan genoeg bonen, maar welke je in het pakket gaat vinden weet ik nog even niet. 

IMG_1489.JPG

Wel staat de salanova er prachtig bij. Deze donkere sla snij je heel makkelijk los. En de kleine blaadjes maken een mooie salade. Zoals je in de foto’s ziet hebben we heel veel salade gemaakt afgelopen week. 

Misschien lukt het om iedereen ook een augurk in het pakket te doen. Augurken inmaken is in principe makkelijk. Maar duurt wat lang. Boen de augurk en zet hem 36u in een oplossing van 1l water en 75g zout. Spoel de augurk af en snij hem in plakjes of blokjes of wat je leuk lijkt. Stop dit in een potje en doe er wat dille, zwarte peper mosterdzaadjes en dragon bij en overgiet alles met een kokend mengsel van 200ml azijn, 130ml witte wijn, 170 ml water en 60g suiker. Je houdt hier best wat van over maar dat is dan weer heel lekker om te gebruiken bij het maken van koolsalade! Vul de pot tot aan de rand en sluit het af. Neem een schone, uitgekookte pot en deksel hiervoor. Zet de augurkjes 2-3 weken weg. dan ontwikkeld de smaak zich het best.

Boerenkool in de zomer! Boerenkool een super gezonde groente vol antioxidanten en mineralen zoals calcium. Het zonde deze groente alleen maar in de stamppot te doen. Je kunt hem roerbakken, in de oven grillen, in een pasta saus verwerken of zelfs op de pizza doen. Op internet vind je een boel recepten. Dit is mijn variatie die ik ook wel met savooiekool maak.

Salade van boerenkool. Strip de boerenkool van de hoofdnerf en snij de bladeren fijn. Meng er een mespunt zout door en kneed de kool zodat hij goed gekneusd is. Voeg er dan het zoetzure mengsel van hierboven door heen of een mooie wijnazijn met wat zoets zoals wat appeldiksap en een theelepel grove mosterd. Nog even door mengen en kneden en dan een half uur of langer laten staan. De zuren en het zout maken de kool zacht. Meng er dan grof gehakte geroosterde hazelnoten, blokjes zachte geitenkaas zoals geitencamembert, en kwartjes ei (nog net zacht) en granaatappelpitjes doorheen en je hebt een heerlijke maaltijdsalade voor bij geroosterd brood.

We telen deze kool natuurlijk ook weer in allerlei varianten, paars, rood en een Russische variant die er tussenin zit. De Groene variant is een oud ras leeuwerikstongen omdat ze zo mooi smal zijn. Vind je het toch een beetje raar en wilde gewoon stamppot eten, strip de bladeren dan en stop ze in een een plastic zak in de diepvries. Kruimel ze als ze bevroren zijn in stukjes en voeg op het laatst aan de kokende aardappelen toe.

De prei heeft zo’n lekkere frisse zachte ui smaak dat het leuk is hem eens niet te veel te combineren. Gebruik voor dit recept Prassorizo alleen de lichtgroenen witte delen. Bewaar het donker groen voor een pastasaus of trek er bouillon van. Snij de 500g prei in de lengte en was hem goed en snij er dunne reepjes van. breng de prei met 750 ml water aan de kook en voeg na ongeveer 10 minuten 8 el risotto rijst,1,2 dl olijfolie en 1,5 tl zout, wat verse zwarte peper en 2 el citroensap toe. Laat dit in 15-20 minuten zachtjes garen tot de rijst net zacht is. Serveer met een wat citroenrasp en wat pijnboompitjes bij een mooi stukje vis.

IMG_1511.JPG