De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Zaterdag 23 sep Oogstfeest en open dag

Terwijl ik een heerlijk herfstige pompoensoep aan het koken ben schrijf ik dit briefje. Na een natte zaterdag waarop we weinig bezoekers anders dan onze vaste klanten en abonnees konden verwelkomen is de schuur geïsoleerd. Samen met mijn jongens en twee van de meiden van Marieke hadden we deze klus in een dag geklaard! Nu nog elektra en wandplaten en onze warme lunchruimte voor de vrijwilligers is klaar. Gelukkig lijken er nu twee warme weken in het verschiet te liggen. Goed voor de nieuwe courgettes en het afrijpen van de laatste pompoenen. Ook de aardperen hebben zo’n Indian Summer nodig. Ondanks dat ze nu wel 3 meter hoog zijn vormen ze pas na 21 september knollen. Veel planten uit regio’s rond de evenaar hebben deze eigenschap. Dus ook de zoete aardappels, oca en mashua.

IMG_1597.JPG

De pastinaak is al wel lekker zoet, geurig en op formaat. Lekker in een mix met aardappeltjes, bietjes, pompoen in blokjes in de oven. Husselen met wat olijfolie en knoflook en dan zo’n 45 minuten laten poffen in de oven. Mmmm

De eerste veldsla van de herfst is weer genieten. Veldsla is familie van de valeriaan en heeft een bloemige, nootachtige geur. Heerlijk om te combineren met de knapperige little gem of met borlottibonen, cherrytomaatjes, feta en augurkjes.

De little gem is een bindsla die ook goed als warme groente kan worden gebruikt. Halveer de harten (gebruik het buitenblad gewoon als sla) en leg deze met het snijvlak omhoog in een oven schaal. besmeer met olie, strooi er grove geroosterd broodkruim overheen en parmezaanse kaas. Zet een half uur in de oven van 180 graden. En gril eventueel op het laatst nog even af om een mooi korstje te krijgen. Lekker bij pompoenrisotto!

In de pompoensoep van vandaag zit naast een halve/driekwart  pompoen, een prei, een stengel, bleekselderij, een winterpeen een hand shiitake en een halve appel. Ook wat blaadjes salie, laurier, een stukje gember  en twee teentjes knoflook. Als alles zacht is pureer ik alles (zonder de laurier) en breng ik het op smaak met peper, zout en een scheutje sojasaus. 

Komende zaterdag is het oogstfeest! We houden een feestje om de overvloedige oogst van dit seizoen te vieren. Honderden pompoenen, kisten met aardappels, om de kilo's bonen en aardbeien maar niet te vergeten die we dit jaar konden plukken. Nu is de tijd om chocolade-pompoentaart, apple crumble of worteltaart te bakken. Naast een gezellig terras vol lekkers uit de tuin zijn er rondleidingen door tuinster Esther om 11, 14 en 16 uur waar je alle vragen over de tuin en tuinieren kwijt kunt. Marjel Neefjes staat bij ons met heerlijk lamsvlees, worsten en vachten van de Grebbeschaap-kudde. Je kunt ook je eigen vachtje vilten! Natuurlijk zijn er allerlei pompoenen en eigen appelsap te koop. Op het vuur staat pompoensoep en lamsstoof en kinderen (en volwassenen) kunnen hun eigen broodje bakken of suikermais roosteren. Voor alle abonnees een kop koffie of thee gratis. 

PS DINSDAG 19 SEP IS DE TUIN OP TV BIJ BINNENSTEBUITEN 18:45-19:15

IMG_1608.JPG