De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

korte broek en beregenen?!

In de tuin vallen de blaadjes ondanks dat we in ons hemd en korte broek aan het werk zijn. We zaaien de winterrogge toch nog maar een keer want er staat door de droogte nog bijna niets op het veld. Ook rollen we de beregening maar weer uit. De droogte lijkt nog wel 2 weken te gaan duren. Dat is voor de winterzaaisels wel heel lang.

IMG_1386.JPG

Deze warme nazomer dagen zijn perfect om de zoete aardappel te rooien. We telen nu al een paar jaar deze exoot en de opbrengst was dit jaar erg mooi. Een aantal enorme joekels groeven Esther en Lambert op met hier en daar een kronkel :-) De zoete aardappels hebben afgelopen week in de kas liggen afharden. De knollen bewaren het best bij temperaturen boven de 15 graden dus niet in de koelkast leggen. Dan worden ze zwart. De zoete aardappel is familie van de dagbloem. Een Ipomea, winde en ze krijgen in de kas of in de tropen ook heel mooie bloemen. Elk jaar probeer ik stekken te overwinteren. Dit jaar neem ik ze mee naar huis!

IMG_1343.JPG

De zoete aardappel hoef je niet te schillen. Met een borstel of schuurspons kun je hem even goed boenen en dan gebruiken.

De zoete aardappel is helemaal in. Je kunt er op internet heel veel recepten mee vinden. Het is namelijk een lekkere vuller maar heeft veel minder koolhydraten dan gewone aardappel. Ik vind het zelf erg lekker om te poffen en dan met wat zure room, chilisaus en verse kruiden te eten. Maar het past ook in roerbakschotels, veggieroast of een lekkere curry.

Zoete aardappel in kokoscurry. Verhit wat olie en doe daar een lekkere currypasta door. Voeg 1 ui in stukjes, een teentje knoflook en en de zoete aardappel in stukjes toe. Roer het geheel allemaal om en voeg dan 4 el rode linzen, 400 ml kokosmelk en ongeveer 300 ml water of bouillon toe. Laat het zo’n 15 min sudderen en voeg dan nog 175 g erwtjes toe. Strooi er op het laatst wat koriander over. Ook lekker met kip of lamsvlees dat je dan op de dezelfde tijd als de aardappel toevoegt. Pas op met omscheppen. De zoete aardappel is kwetsbaar als hij gaar is. PS dit recept is ook lekker met de muskaatpompoen.

De muskaat pompoen heeft zachter en kruidiger vruchtvlees dan de gewone oranje pompoen die de meeste mensen kennen. Het heeft soms wel wat weg van meloen. Heel lekker in roerbakschotels, maar ook in een soep of rauw gemarineerd.

Spruitekoppen?! De toppen van de spruiten smaken lekker als spruitjes maar zijn vaak veel malser. Ieder jaar maak ik een keer spruitenkoppenstamppot. De spuitenkop snij ik in dunne repen en kook ik de laatste 5 minuten met de aardappel mee. Afgieten, klontje boter, zout en peper erbij en stampen maar. Bij ons traditioneel met een plak gepaneerde gebakken kaas. Smullen!

Omdat het toch gewoon herfst is krijgen jullie rode kool met appeltjes. Je moet het natuurijk wel nog zelf koken. Mocht je er nog geen zin in hebben dan maak je een lekkere rode kool salade met appeltjes!

Als je een lekker recept hebt en je wilt het delen. Stuur het graag op. Van Francina kregen we vorige keer dat we appeltjes hadden een geweldig recept voor appelchutney toegezonden. " Laatst vroeg je om lekkere recepten, dit is er echt eentje! De hoeveelheid die er in staat is voor 2 jam potjes, ik heb nu al spijt dat ik niet meer gemaakt heb."

https://www.culijo.nl/bijgerechten_pittige-appel-uien-chutney_1687

Eet smakelijk, Esther, Marieke, Elske en Esther